TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Elektronik sigaralar ölüm saçıyor

Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Görkem Yararbaş, elektronik sigaraların yansıtıldığı gibi masum olmadığını belirterek insan vücuduna zararlı birçok madde bulunduğunu ve bağımlılığı artırıcı olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2017 08:17
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Elektronik sigaralar ölüm saçıyor

NİLGÜN TAZE / ÖZEL HABER

Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Görkem Yararbaş, elektronik sigaraların yansıtıldığı gibi masum olmadığını belirterek insan vücuduna zararlı birçok madde bulunduğunu ve bağımlılığı artırıcı olduğunu söyledi

2005 yılından itibaren dünya piyasasına yayılmakta olan elektronik sigaralar şimdiden milyarlarca dolarlık bir pazar haline gelmiş durumda. Hızla yaygınlaşan bu ürünlerle ilgili sağlıklı bilgi oldukça sınırlı. Bunun en önemli nedeni ise modellerin ve içeriklerinin son derece hızlı bir biçimde değişiyor olması. Bu durum tüm dünyada yasal düzenlemeler yapma noktasında zorlukları da beraberinde getirirken bu boşluğu değerlendiren firmalar kontrolsüzce ürünlerini satmaya devam ediyor.

Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Madde Bağımlılığı Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Görkem Yararbaş, sigarayı bırakmak için zararsız bir destek olduğu iddiasıyla üretilen e-sigaraların, yepyeni bir yaşam tarzı olarak pazarlandığını söyledi. Özellikle toplumun genç kesimlerinin farklı gerekçelerle bu ürünü kullanmayı tercih ettiklerini açıklayan Yararbaş, “Araştırmalar e-sigara kullanan bireylerin yüzde 60’ının aynı zamanda sigara içmeye devam ettiğini göstermektedir. Yani çoğunlukla ‘İkili kullanım’ söz konusu olmakta. Sigara içme ritüeli neredeyse birebir yerine koyulabildiği ve bireyler tarafından sigaradan kurtulmak için hızlı ve etkili bir çözüm olarak görülen e-sigara kullanımı bağımlılık tedavilerinin çok önemli bir boyutu olan davranış değişikliği sağlanamadığı için sigaradan kopmak çoğu zaman mümkün olmuyor” dedi.

ZARAR KIYASLAMASI

Sigaranın insan vücuduna zararlı etkilerinin ortaya çıkmasının uzun zaman alması gibi e-sigara kullanımının da ilerleyen yıllarda çok farklı hastalıkları doğurabilme riskinin bulunduğunu açıklayan Yararbaş, “E-sigara henüz dünya piyasasına çıkalı 15 yıl bile olmadığı için uzun dönem kullanımla ilgili net veriler ortaya konabilmiş değil. Zararlı bir şeyi incelerken sık yapılan hatalardan birisi ortadaki zararı başka bir zararlı ile kıyaslamaktır. E-sigaralarla ilgili değerlendirmelerin hemen tamamının sigarayla kıyaslanma şeklinde yapılması yanıltıcı olabilir. Her ikisi de zararlı olan şeyleri birbiriyle kıyaslayarak birini göreceli olarak ‘zararsız’ hale getirmek bizleri hataya düşürür” açıklamasını yaptı.

İÇERİKLER İNCELENİYOR

Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü olarak TÜBİTAK destekli bir proje gerçekleştirdikleri bilgisini veren Yararbaş, “Bu proje ile e-sigaralarda kullanılan likitlerin içeriklerini analiz ettik. Ayrıca bu likitlerin canlı hücreler üzerindeki etkilerini hücre kültürü ortamında inceledik. Şu an yayın aşamasında olan bu çalışma bizlere e-sigaraların uzun dönem etkileri konusunda yol gösterecek veriler sundu. Çalışmamızı yeni desteklerle beraber genişleterek sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

BAĞIMLILIĞI ARTTIRIYOR

E-sigarada bulunan aromaların hem çocuk ve gençler hem de erişkinler için büyük bir tehlike oluşturduğu bilgisini veren Yararbaş şu açıklamaları yaptı: “Nargilede olduğu gibi e-sigaralarda da aromaların yeni bir içici profili oluşturduğunu görebiliriz. Aromaların, kullanıcılar açısından bakıldığında maalesef zararlı olmadığı algısını desteklediğini görüyoruz. Bağımlılık yapıcı madde ve davranışların tamamında, beynimizde haz yanıtının gerçekleşmesinde temel sorumlu olan Dopamin isimli ileticinin salgılanması rol oynar. Bu sürece eş zamanlı olarak ne kadar çok farklı uyaran eklerseniz, bağımlılık o kadar derinleşir. Elektronik sigaraların gerek görsel gerekse koku ve tat duyuları bakımından bu denli yoğun uyaranlar içermesi yaygınlaşmasının temelini oluşturmaktadır.”

İNTERNETTEN PAZARLANIYOR

Yararbaş, elektronik sigaraların hızla yayılmasında internetin son derece bir büyük bir etkisinin bulunduğunu ifade ederek, “İnternette e-sigaralarla ilgili içeriğin büyük bölümü pazarlama amaçlı siteler ve e-sigara sosyal gruplarına ait forumlardan oluşuyor. E-sigara firmalarının bilinçli olarak stratejilerini tamamen web üzerinden pazarlama üzerine kurgulamaları da dikkat çekici. E-sigaralar ile ilgili doğru ve geçerli düzenlemeler yapılabilmesinin temelini bilimsel verilerin oluşturması gerekmektedir. Bu amaçla Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü olarak birkaç yıldır yoğunlaştığımız bu alanda yeni araştırmalarımızla ilerlemeyi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

AKCİĞER KANSERİ YAPIYOR

Elektronik sigaranın sigarayı bırakmada çözüm olmadığı hatta kanser riskini artırdığını bilmek gerekiyor. Elektronik sigaraya erişimin kolay olması, duman gibi üste sinen durumun söz konusu olmaması, çeşitli tatlarla cazip hale gelmesi kullanıcıların tercih etmelerine yol açıyor. Oysa, elektronik sigara kesinlikle zararsız değil. Bu sigaraların da içinde nikotin ve zararlı maddeler bulunuyor ve bunlar da akciğer kanseri riskini artırıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.