TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Emekçiler işten çıkarılan arkadaşları için yürüdü

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından işten çıkarılan işçiler adına basın açıklaması yapan DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, “Kıyım dursun, işçiler işlerine geri dönsün” dedi

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2017 07:46
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Emekçiler işten çıkarılan  arkadaşları için yürüdü

ONURHAN ALPAGUT

İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İZELMAN, İZENERJİ, Grand Plaza, İZULAŞ ve İZFAŞ şirketlerinde işçilerin haksız yere işten çıkarılmaları üzerine DİSK’e bağlı Genel-iş Sendikası 1 No’lu, 2 No’lu ve 3 No’lu şubeleri dün için grev kararı almıştı. Grev kararı kapsamında dün sabah 06.00 - 08.00 saatlerinde belediyeye bağlı ESHOT şirketine ait otobüslerde iş bırakma eylemi düzenleneceği açıklanmıştı. 12 işçinin geri alınması üzerine eylem iptal edildi. DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası 2-3 nolu şubeleri aldıkları açıklama kararını bozmayarak sabahın erken saatlerinde Konak Pier’in önünde toplandı. Toplanma alanına polis müdahale edince kısa bir süre yürüyüş gerçekleşmedi. Daha sonra anlaşan taraflar yürüyüşlerini polis eşliğinde gerçekleştirerek, İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını işten çıkarılan işçiler adına gerçekleştiren Genel İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, belediyeye bağlı çeşitli birimlerden atılan iş arkadaşlarının işlerine geri alınmasını talep ederek, eğer işe alımlar gerçekleşmezse her türlü mücadeleyi ortaya koymaktan sakınmayacaklarının altını çizdi.

“ADALET İSTİYORUZ”

Büyükşehir önünde basın açıklamasını okuyan Genel İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, “Herkesin en önemli talebi haline gelen ‘Adalet’ için ana muhalefet partisinin Genel Başkanı’nın başlatmış olduğu yürüyüş toplumun hemen hemen her kesiminin sahiplendiği bir mücadele oldu. Biz işçilerde konfederasyonumuz DİSK öncülüğünde ‘Adalet: işçinin alın teri halkın ekmeği’ diyerek bu mücadeleyi iş yerlerimize taşıdık. ‘Adalet istiyoruz’ dedik. Bu açıklamayı yapmamızdaki sebep; haksız, hukuksuz bir biçimde 50’ye yakın işçinin işten çıkarılmasıydı. Ancak bu işten çıkarmalar ne KHK’lar aracılığıyla hükümet tarafından ne de halkın iradesine ipotek koyan bir uygulama ile atanan kayyumlar tarafından gerçekleştirilmişti. Ne yazık ki bu işten çıkarmalar sosyal demokrat anlayışla belediyeyi yönetme iddiasında olan İzmir Büyükşehir Belediyesinde gerçekleşmişti. Bizler her türlü olgunluğu ve diyalog çabasını göstererek belediye yönetiminin yanlışını düzeltmesini ve atılan işçilerin işe geri alınmasını beklerken belediye yönetimi atılan işçileri geri almadığı gibi geçtiğimiz gün yine onlarca işçi arkadaşımızı işten çıkarmıştır” dedi.

“VERİLEN SÖZLER TUTULMAMIŞTIR”

Yıldız, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu işçilerin bir bölümü bir öncekiler gibi ‘ilave tediye’ başka bir deyişle ‘devlet ikramiyesi’ davası açan işçilerdir. Belediye yönetimi işten çıkarma gerekçesi olarak yine ‘verimlilik’ ve ‘performans’ gibi sebepler ileri sürmüştür. Hatta bu sefer çoğunlukla gerekçe sunmaya dahi gerek duymamıştır. Öyle görünüyor ki belediye yönetimi de artık işten çıkarmalarla ilgili söylemiş olduğu yalanlara kimsenin inanmadığını biliyor. İnatla ve ısrarla söylemeye devam edeceğiz. Bu işten çıkarmalar işçiler hakkını aradığı için, hak etmiş olup da ödenmeyen ikramiye alacaklarının ödenmesini sağlamak için dava açanların başına gelmiştir. Bu işten çıkarmalar Anayasa ve kanunlara aykırı bir biçimde gerçekleşmiştir. Toplu sözleşmelerin emredici hükmü olan Disiplin Kurulu işletilmemiştir. Kurula getirilmemiştir. Savunma istenmemiştir. Tek taraflı, tek başına, tek adam zihniyetiyle ben ne dersem o olur anlayışıyla bir karar alınmış ve arkadaşlarımız ekmeğinden edilmiştir. Tüm bunların yanı sıra işçilerin bir kısmına davaların geri çekilmesi karşılığında işe geri alınacakları söylenmiş ancak işçilerin geri çekmesine rağmen işe alınmamışlar, işçilere verilen sözler tutulmamıştır.”  

“İŞLERİNE GERİ DÖNMESİNİ İSTİYORUZ”

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı belediye şirketi yönetimlerine seslenen Yıldız, “İşçilerin haklarını araması bir suç değildir. O yüzden sokakta hep birlikte haykırıyoruz. Hak, hukuk, adalet diyoruz. Adalet; her şeyden önce işçinin alın teridir. Hakkını alması, haksız ve hukuksuz olarak işten çıkarılmamasıdır. İşçinin, halkın evine götürdüğü ekmeğidir. Ekmeğini büyütmeye çalışırken sofrasındaki ekmeğinden olmamasıdır. Tüm bu nedenlerle belediye ve şirket yönetimlerini, bu haksız, hukuksuz, adaletsiz uygulamadan bir an evvel dönmeye çağırıyoruz. İşten çıkarılan başta İZENERJİ’deki üyelerimiz olmak üzere tüm şirketlerdeki işçilerin işlerine geri dönmesini istiyoruz. Hak arayışında olan işçilere baskı ve uygulamalarına son vermeye hukukun vereceği kararlara göre davranmaya davet ediyoruz. Toplu sözleşme ihlallerine son vermeye, iş yerindeki her türlü sorun ya da konuyu yetkili kurullarda görüşme ile çözüme kavuşturmaya hazır olduğumuzu bildiriyoruz” diye konuştu.

SENDİKA BAŞKANLARINI ELEŞTİRDİ

Sorunun çözüme kavuşturulamaması durumunda her türlü mücadeleyi vereceklerini kaydeden Yıldız, son olarak diğer sendika başkanlarını eleştirdi. Yıldız, “Kafasını devekuşu gibi kuma gömen sendikalara, bağlı şubelerine ve sendikacılarıdır. İşten atılan işçiler Türk-İş ve DİSK’e bağlı sendika üyeleridir. Sendikaların varlık sebebi üyelerini haksızlığa, hukuksuzluğa, adaletsizliğe karşı koruyabilmektir. Bunun ise en temel konusu üyelerinin iş güvencesini sağlayabilmektir. Bugün bin bir kaygıyla üyelerine sahip çıkmayan, kafasını kuma gömen sendikacılara da sesleniyoruz. Korkunun ecele faydası yok. Üyesinin hakkını aramayan imzalanan toplu sözleşmeye sahip çıkmayan, iş güvencesini koruyamayan sendikalar, sendikacılar er ya da geç işçi sınıfı karşısında kaybetmeye mahkumdur. Gelin hep birlikte bu gidişe dur diyelim. Birlik olalım. Sesimizi daha gür çıkaralım” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.