TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Endüstri Bölgesi için yer aranıyor

İzmir için iki büyük hayali olduğunu açıklayan Bakan Özlü, “Biri teknoloji üssü idi. Onun imzasını attık. Diğeri ise İzmir’e mega endüstri bölgesi yapmak. Bu proje için çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2018 13:49
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Endüstri Bölgesi için yer aranıyor

E. ÇAĞLA GENİŞ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği’ni (BATÜDER) ziyaret etti. BATÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Akın Kazançoğlu ve yönetim kurulu üyeleri ile görüşen Bakan Özlü, burada önemli açıklamalarda bulundu. İzmir Teknoloji Üssü’nün önemine vurgu yapan Bakan Özlü, Türkiye’nin teknoloji alanında sıçrama yapması gerektiğini belirtti. Bakanlık döneminde İzmir için iki büyük hayalinin olduğunu açıklayan Bakan Özlü, önemli açıklamalarda bulundu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, kentte teknoloji üssüne karşı ciddi bir sahiplenme oluştuğunu belirterek, “İzmir’e çok defa geldim. Fakat bu defa seçim sebebiyle geldim. Bugün Başbakanımız Binali Yıldırım ile Bulgaristan başbakanımızın yaptığı görüşmeye iştirak ettim. Başbakanımızın gençlerle sohbetine katıldım. 1,5 yıldır üzerinde çalıştığımız İzmir Teknoloji Üssü’nün imzasını attık. 1,5 yıldır yabancı danışmanlık firması ile birlikte İzmir’e kurmak istediğimiz teknoloji üssünün temel parametrelerini çıkarıyorduk. Proje için 60’dan yerli ve yabancı fazla firma ile görüştük. Yatırımın bize maliyetinin ne olacağını hesapladık. Hangi alanlarda faaliyet görmeli diye üzerinde çalıştık. 150 milyon TL sermaye ile bir şirket kurduk. İzmir’deki teknolojik yoğun faaliyetlerin koordinasyonunu yapacak. İlerleyen dönemde sivil toplum kuruluşlarının da bu şirkete sermaye ortağı olmasını isteyeceğiz. İTO, EBSO gibi kurumların da projede yer almasını istiyoruz. İzmir’de üsse karşı ciddi bir sahiplenme oluştu. Özellikle yarımada kesiminde. Önümüzdeki 10 yıllık süreci kapsayacak bu proje, 25 milyar TL bir gayri safi milli hasılaya katkı sunacak” diye konuştu.

ENDÜSTRİ BÖLGESİ

Bakanlık döneminde İzmir için iki büyük hayalinin olduğunu açıklayan Bakan Özlü, “Biri teknoloji üssü idi. Onun imzasını attık. Diğeri ise İzmir’e mega endüstri bölgesi yapmak. Limana entegre, liman arkası bölgede büyük bir ekonomik bölge. 3 bin hektar civarında alana sahip ileri teknoloji üretimlerinin yapıldığı, altyapısını devletin yaptığı bir bölge. Fabrikasını bile devletin hazırladığı bir şey yapmak istiyoruz. Bu ölçekte bir yer bulabilmiş olsaydık teknoloji üssü ile birlikte onun da imzasını atmış olurduk. Endüstri Bölgesi için yer bulmada sıkıntı yaşıyoruz. Sulak alanla karşılaşıyoruz, zeytinlik bahçesi ile karşılaşıyoruz. Bu projeden vazgeçmedik ama yer bulmakta zorlandık. Çalışmalarımıza devam ediyoruz. Biz Türkiye’nin bir sıçrama yapmasını istiyoruz. Hamle değil sıçrama. Bunu yapabileceğimiz alanların başında teknoloji geliyor. Ancak teknoloji üreten bir Türkiye sıçrama yapabilir” ifadelerini kullandı.

YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜN

Türkiye’nin teknoloji üreten bir ülke konumuna geldiğinde cari açık ve dış ticaret açığının da kapanabileceğini dile getiren Bakan Özlü, şunları kaydetti: “Sattığımız ürünlerin katma değerleri çok düşük. Biz aslında daha yüksek katma değerli işlere odaklanmalıyız. Bu da teknoloji ile olur. Ciddi bir cari açığımız var. 7,4 büyüyoruz ama cari açığımız da büyüyor. Bunun tek yolu teknoloji üretmekten geçiyor. Yüksek katma değerli ürün demek yüksek teknolojili ürün demek. 10 dolara alıyoruz üzerine bir işlem gerçekleştirip 11 dolara satıyoruz. Kattığımız değer 1 dolar. Ne zaman ki 10 dolara aldığımızı üzerine bir işlem gerçekleştirip 20 dolara satarsak o zaman bizim dış ticaret ve cari açığımız kapanacak. İmalat sanayimizi ikiye katlamak istiyoruz. Güzel bir program hazırladık. Gelecek dönem uygulamalarımıza başlayacağız.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.