TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Engelliler sorunlarına çözüm bekliyor

Bugün, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Her 10 kişiden birinin engelli olduğu ülkemizde engellilerin ihtiyaçlarını birey, toplum, genel ve yerel yönetimler olarak tam manasıyla karşılayabilmiş değiliz

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2016 09:17
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Engelliler sorunlarına çözüm bekliyor

TANER UYANIKER ÖZEL HABER

Engelliler İdaresi Başkanlığınca yapılan araştırmaya göre, Türkiye nüfusunun yüzde 12,29'unu engelliler oluşturuyor. Bu oranın yüzde 9.70'ini süreğen hastalığı olanlar, yüzde 2,58'ini ise ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engelliler oluşturuyor.

Konuşma engellilerin sadece yüzde 3,1, bedensel engellilerin yüzde 3'ü, görme engellilerin yüzde 2,6'sı, işitme engellilerin yüzde 2,3'ü ve zihinsel engellilerin yüzde 1,8'i yaşadıkları bina, cadde, sokak ve yollarda engeline uygun olarak bir takım düzenlemelerin bulunduğunu ifade ediyor. İzmir’de yer alan engelli dernekleri ve engelli bireyler, kendileri için çalışmaların yapıldığını ama hala sorunların çözümünde eksikliklerin olduğunun altını çizdi. Her 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engelliler olarak bir araya geldiklerini ve sorunlarını birbirlerine anlattıklarını ama isteklerinin farklı kesimlerle engellilerin bir araya gelmesi olduğunu vurgulayan Beyazay İzmir Şubesi Başkanı Salih Arıkan, böylelikle engelli sorunlarının daha bilinçli bir şekilde algılanabileceğini söyledi.

“ENGELLİLERİN SORUNLARI ÇÖZÜLMÜYOR”

Engellilere yönelik bakım yasası ve maaşlarında sıkıntılar olduğunu belirten Arıkan, bunların engellilerin hayatını zorlaştırmayacak şekilde yasal bir hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Engellilerin iş hayatında aynı mevkide yıllarca görev yapmak zorunda bırakılmasını eleştiren Arıkan, “Engelli istihdamı artırılıyor ama o kişiyi sırf işe almak için alıyorlar ve bir yerde oturtuyorlar. O kişilerin kendine uygun işlerde olması ve görevlerinde yükselmeleri gerekir. Niye engelli müsteşar yok niye engelli bakan yok. Niye belediye başkanı, belediye meclis üyesi yok. Olmadığı için zaten engellilerin sorunları çözülmüyor” dedi.

“İZMİR SINIFTA KALDI!”

İzmir’in engellilerin sorunları çözümü konusunda sınıfta kaldığını ifade eden Arıkan, şunları söyledi: “Otobüslerde sesli uyarı sistemi yok. Görme engelliler nerede ineceklerini bilemiyorlar. Kaldırımlar yine masa sandalye ve arabalarla dolu. Akıllı durak uygulamaları ne yazık ki yok. Karşıdan karşıya geçerken sesli uyarı sisteminin olmaması engellileri zorluyor. Metro ve İZBAN’da engelli çizgileri düz ilerliyor. Görme engelliler kapının nereden açılacağını bilemiyor. Birisinden yardım almak zorunda kalıyorlar. Kılavuz çizgiler yetersiz ve kaliteleri uygun değil. Engelli park alanları birileri tarafından hep işgal ediliyor gerekli denetimler daha sıklıkla yapılması gerekiyor. Fiziksel engelli bireylerin (tekerlekli sandalye kullanıcıları) hareket özgürlüğünün çevre ve konut alanlarında çok sınırlı olduğu, yetersiz kaldığı, mevcut düzenlemelerinde ihtiyaca tam olarak cevap vermediği ise gözlenmektedir.”

ENGELLİLERDE EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK

Buca Engelliler Derneği Başkanı Harun Kara ise engelli bireylerin yaşadıkları toplum içinde psiko-sosyal ve ekonomik sorunlarla karşılaşmakta olduklarını belirterek şunları kaydetti: “Bu sorunlar, engelli ve ailesinin bu durumla yüz yüze gelmesiyle başlamakta zaman geçtikçe içinden çıkılmaz bir hal almaktadır. Engelli bireyin yaşadığı sıkıntılar ve zorluklar hem aile hem de sosyal çevresinde kendini gösterir. Engellilerin yaşadığı en büyük sıkıntı ayrımcılığa uğramadır. Örneğin, engellilerin üretime katılamaması dolayısıyla işsizlik sorunu yaşaması en temel sorunları olarak ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra temel insani hizmetler (eğitim, sağlık, barınma, sosyal güvenlik, istihdam)den fırsat eşitliği temelinde yeterince yararlanamamaları da onların engelli olarak damgalanması, ayrımcılığa uğraması ve dışlanması boyutunda değerlendirilmelidir. Engelli bireylerin ve ailelerinin sorunlarla yüzleşmesi, verdikleri tepkiler, kabul etme süreçleri, sorunun çözümüne katılmasının yanı sıra, toplumun engellilere bakış açısı, tutum ve davranışları, onların yaşadıkları toplumdan dışlanmalarına yol açan faktörler, fiziksel çevrede karşılaştıkları sorunlar, eğitim ve istihdam alanındaki yaşadıkları güçlükler… Tüm bunlar bir bütün olarak ele alınmalı ve öyle değerlendirilmelidir. Ayrıca, engellinin sorun yaşadığı ilk andan çözüm evresine kadar geçen aşamalarda, sosyal hizmetin, diğer disiplinlerle ekip çalışması halinde sorunlara daha kalıcı çözümler üretmesi süreci de irdelenmektedir.”

“EĞİTİMDE SORUNLAR YAŞIYORUZ”

Engellilerin sorunlarının anılmasının sadece 3 Aralık’ta kalmaması gerektiğini ve vatandaşların engellileri bir gün değil her gün düşünmelerini isteyen görme engelli Aydan Gün insanlarında Kendilerinin bir engelli adayı olduklarını unutmamaları gerektiğini vurguladı. Engellilerin yaşadığı sorunların başında eğitimin geldiğini belirten Gün, “Eğitimde kaynak sıkıntısı yaşıyoruz. Üniversiteye gidebiliyoruz ama ne okuyucular yeterli olabilir ne de kullandığımız materyaller bize yeterli oluyor. Bizlerin de eşit bir yurttaş gibi eğitimden yaralanmamız için bizlere uygun bir eğitim sistemi yapılmalıdır” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.