TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Engellilik üretime ‘engel’ değildir

Türk Eğitim-Sen İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Adnan Sarısayın, engellilerin sadece 3 Aralık Engelliler Günü’nde değil her gün hatırlanması gerektiğine vurgu yaptı

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2016 08:18
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Engellilik üretime ‘engel’ değildir

EMİNE YALÇIN ÖZEL HABER

Engelli istihdamının yetersiz olduğunu engelliliğin üretime engel olmadığını söyleyen Türk Eğitim-Sen İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Adnan Sarısayın, devletin engelliler için kamudaki istihdam oranını arttırması gerektiğine dikkat çekti.

Engelli olarak hayatını sürdüren ve sıkıntılar yaşayan milyonlarca insanın olduğunu dile getiren Türk Eğitim-Sen İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Adnan Sarısayın, ülkemizde 8 milyon civarında engelli vatandaşın olduğunu ifade etti.

ENGELLİLER KADERİYLE BAŞ BAŞA

Sarısayın, “Bu rakam, ülkemizde her 100 kişiden 11’inin çeşitli nedenlerle fiziksel, zihinsel, ruhsal ya da sosyal yönden kendi kendine yetemeyecek durumda olduğunu ortaya koymaktadır. Ne yazık ki bu denli yüksek oranda engelli vatandaşımız olmasına rağmen sosyal hayatta ve çalışma alanında engelli vatandaşlarımızla aynı yoğunlukla karşılaşmıyoruz. Gerek fiziki ortamın ve yaşam alanlarımızın engelli vatandaşlarımızın rahat hareket etmeleri ve cemiyet hayatına katılabilmeleri için gerekli şartları taşımıyor olması, gerekse söz konusu vatandaşlarımızın çalışma hayatında yeterince yer edinmelerini sağlayacak özel eğitim ve istihdam imkanlarının sınırlı olması, bugün engelli vatandaşlarımızın toplumdan soyutlanmasına ve kaderleriyle baş başa kalmalarına neden olmuştur” dedi.

ALT SINIR ÜZERİNDEN UYGULANIYOR

Ülkemizde engelliler için yapılan en önemli faaliyetin kaldırım taşlarının yalnızca görme engelli vatandaşlar için düzenlenmesinden öteye gidemediğine de vurgu yapan Sarısayın, sözlerine şu şekilde devam etti: “Kaldı ki hizmet olarak adlandırılan bu uygulama dahi göstermelik olmaktan öteye gidemiyor. Engelli istihdamı yetersizdir, engellilik üretime engel değildir. Devletin kamudaki istihdam oranını arttırması gerekmektedir. Engelli vatandaşlarımızın sosyal yaşama ve çalışma hayatına kazandırılması için çıkarılan kanunlarda belirlenen istihdam zorunluluğu, alt sınır üzerinden uygulanmaktadır.”

BOŞ KADROLAR DOLDURULSUN

Sarısayın, çalışma hayatında engelli bireylerin daha fazla üretime katılması gerektiğini savunarak, “657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda belirtilen yüzde 3 engelli çalıştırma zorunluluğu, engellilerin işe alınması için azami bir sınır teşkil etmemeli, aksine asgari bir sınır olarak uygulanmalıdır. Devlet Personel Başkanlığının 2016 Nisan ayı verilerine göre kamuda istihdam edilmesi gereken toplam engelli memur kontenjanı 64.191’dir. Kamuda halen çalışan toplam engelli memur sayısı ise 43.151’dir. Şu an itibariyle kamuda 21.040 boş engelli kadrosu bulunuyor. Bir an önce boş kadrolar doldurulup üretime katkı sağlanmalıdır” diye konuştu.

DAHA BÜYÜK SIKINTILARLA YÜZ YÜZE KALACAKLAR

Şubatta yapılacak engelli öğretmen alımında sözleşmeye tabi olacağının söylendiğini dile getiren Sarısayın, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Engelli vatandaşlar sözleşmeli öğretmen olarak atandığında daha büyük sıkıntılarla yüz yüze kalacaklar. 6 yıl aynı yerde sabit kalması sağlık sosyal ve ekonomik bakımdan sıkıntı doğuracaktır. Ayrıca sendikal ve idari baskılar engelli öğretmenleri çok ziyadesi ile zorlayacağı gerçeği kaçınılmazdır. Dünya Engelliler Günü’nde engellilerin sorunları hususunda toplumumuzun her kesiminde hassasiyetin artmasını temenni ediyorum.”

KUTU

2016 NİSAN AYI İTİBARİYLE ENGELLİ PERSONEL AÇIĞI OLAN KAMU KURUMLARI:

1-Milli Eğitim Bakanlığı: 13 bin 746 kişilik engelli personel açığı

2-Diyanet İşleri Başkanlığı: 2 bin 012 kişilik engelli personel açığı

3-Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu: Bin 890 kişilik engelli personel açığı

4-Adalet Bakanlığı: Bin 374 kişilik engelli memur personel açığı

5-Türkiye Halk Sağlığı K.B. : 987 kişilik engelli personel açığı

6-Emniyet Genel Müdürlüğü: 359 kişilik engelli personel açığı

7-Gümrük Ve ticaret Bakanlığı: 229 kişilik engelli personel açığı

8-Sağlık Bakanlığı: 399 kişilik engelli personel açığı

9-Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı: 19 kişilik engelli personel açığı

10-Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı: 16 kişilik engelli personel açığı

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.