TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Epilepsiye pedal çevirdiler

Epilepsi hastalığına dikkat çekmek amacıyla ‘Epilepsiye Pedal Çevir’ etkinliği düzenleyen bisiklet severler, Üçkuyular İskelesi’nden başlayarak Cumhuriyet Meydanı’na kadar pedal çevirerek farkındalık oluşturdu

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2018 07:24
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Epilepsiye pedal çevirdiler

NİLGÜN TAZE

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Klinik Nörolofizyoloji Bilim Dalı’nın desteğiyle gerçekleştirilen ‘Epilepsiye Pedal Çevir’ etkinliğinde bir araya gelen bisiklet severler, epilepsiye dikkat çekmek ve toplumsal farkındalık oluşturmak için pedal çevirdi. Üçkuyular Vapur İskelesi önünden hareket eden bisikletliler, Cumhuriyet Bulvarı’na kadar 10 kilometre boyunca pedal çevirdi. Etkinliğe Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Valiliği tarafından da destek verildi. Etkinlikte konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Barış Baklan, 100 kişiden bir kişinin epilepsi hastası olduğuna dikkat çekerek, “Epilepsinin kişiyi toplumdan koparacak hastalık olmadığını, toplum içerisinde sağlıklı kişilerle birlikte yaşanabileceğini anlatmaya çalışıyoruz. Epilepsi hastalarının ilaçlarını düzenli kullandıkları ve kurallara uydukları takdirde her türlü yaşam şartını yerine getirebileceklerini göstermek istiyoruz. Epilepsinin saklanacak bir hastalık olmadığını ve her türlü aktiviteye katılabileceklerini göstermek istiyoruz. İzmir’deki birçok üniversite ve Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen bu parkur oldukça keyifli oldu. Her geçen yıl organizasyona katılım daha fazla oluyor. Aramızda epilepsi hastaları, doktorlar, tıp öğrencileri, bisiklet kuruluşları, çocuklar ve her yaş gurubundan insan var” dedi.

İŞ BULMA SORUNU

Türkiye Epilepsi Hasta ve Yakınları Derneği Başkanı Ebru Öztürk, epilepsi hastalarının sosyal ve ekonomik anlamda hayata kazandırılabilmeleri için çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Türkiye’de ilk kez doktorlarımızı çağırarak sempozyumlar düzenledik. Dünya Engelliler Günü gibi tarihlerde etkinlikler düzenliyoruz. Geçen yıl yedi gün içerisinde altı etkinlik düzenledik. İstiyoruz ki epilepsi hastalarına acıyarak değil de toplumun bir parçası olarak bakılsın. Bizim en büyük problemimiz epilepsinin ne engelli ne de sağlıklı kategorisine dahil edilmemesi. Epilepsi hastalarının çoğu 365 gün içerisinde sadece bir dakika süren krizler geçirmelerine rağmen iş bulmakta zorluk çekiyorlar. Hastayım dese işe giremeyecek, girse nöbet geldiği anda işten çıkarılıyorlar. Bununla ilgili meclise yasa teklifi verdik” dedi.

TÜRKİYE’DE İLK PLATFORM

Epilepsi hastalarının da kalp, tansiyon ve şeker hastası kişiler gibi ehliyet alabileceğini belirten Öztürk şunları söyledi: “İlaç kullanan epilepsi hastalarına kesinlikle ehliyet verilmiyor. Bizlerde sık kriz geçiren hastalara ehliyet verilmesini istemiyoruz ancak ilaç kullanıp 20 yıldır hiç kriz geçirmeyen hastalar var. Biz tasarımızı İçişleri Bakanlığına götürdük ve mayıs ayı içinde sonuç belli olacak. Bizim tek amacımız epilepsi hastalarını topluma kazandırmak. Önümüzdeki ay engelliler haftasında ilk kez Türkiye’de bakanlığın isteği üzerine düzenlenen bir platform gerçekleşecek. Doktor, hasta, psikolog, psikiyatrist başta olmak üzere siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri bu platformda buluşacak. Bu platformda epilepsililer olarak ‘Biz de varız biz de buradayız’ diyeceğiz.”

KALBİN İÇİN PEDELLA

Kalbin İçin Pedalla İzmir İl Temsilcisi Mehmet Kengil ise Türkiye’de bisikletli yaşamın gelişmesini toplum yarına önemsediklerini belirterek, en birincil amaçlarının bu bilinci artırmak olduğunu söyledi. Bisiklet sevgisini artırmak amacı ile çeşitli projeler üreterek çeşitli kurumlar aracılığı ile bu projeleri hayata geçirdiklerini açıklayan Kengil, “Bisiklet gelişmiş toplumlarda çevreyi ve insan sağlığını korumanın, ekonomiyi iyileştirmenin en önemli araçlarından biridir ve sıkışık kent trafiğinde kısa mesafe ulaşım aracı olarak ilgi görmektedir. Türkiye’de ölüm nedenleri başında hala kalp ve damar hastalıkları gelmektedir. Uzmanlar fiziksel hareketsizliğin çok tehlikeli seviyelere geldiğini artık her fırsatta belirtiyorlar” açıklamasını yaptı.

SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN BİSİKLET

Hareketli bir yaşam sürdürmenin kalp hastalığını engellediğini ifade eden Kengil, “Yapılan araştırmalara göre bisiklet bilmenin bedensel faydalarının yanı sıra, günlük hayatımızda düzenli bisiklete binmenin her yaşta kalp rahatsızlıklarına neden olan depresyon ve stres gibi çok sık karşılaştığımız etkenleri ortadan kaldırırken, yağ yakmamızı sağlayarak, obeziteyi önlediği, kan dolaşımını düzenlediği ve insanı kalp rahatsızlıklarına karşı koruduğu anlaşılmıştır. Bu nedenle yarınlarımızın geleceği olan çocuklarımıza sağlıkla yaşayabilecekleri temiz bir ülke bırakmak için ulaşımda bisikletin en iyi seçim olduğunu anlatmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.