TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erdoğan: Rusya’yla mutabıkız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Soçi’de Rusya Devlet Vladimir Putin ile bir araya geldi. Erdoğan, Rusya ile Suriye’de siyasi bir çözüm olması konusunda mutabık olduklarını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2017 07:20
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Erdoğan: Rusya’yla mutabıkız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi’de Rusya Devlet Vladimir Putin ile bir araya geldi. Erdoğan, ikili ilişkilere değinerek, “Bu yıl içerisinde Rusya’yı üç kez ziyaret ettik. İlişkilerimizin derinleştirilmesi konusunda Sayın Putin’le mutabık kaldık. Gerek yüz yüze, gerek telefon diplomasisi devam ediyor. Üst düzey işbirliğinin 7. toplantısının hazırlıklarına da başladık. Siyasi diyaloğumuza paralel olarak ekonomik ilişkiler de yükseliş seyrine girmiş oluyor. İkili ekonomik işbirliğinin önündeki tüm engellerin kaldırılması konusunda yoğun çalışmamıza devam ettik. Karma ekonomi toplantısı geçen ay Kazan’da düzenlendi. Domates, nar, patlıcan gibi ürünlerin Rus pazarına alınma kararını memnuniyetle karşıladık. İstiyoruz ki son kısıtlamaları da kaldıralım. İkili ticaret hacmimiz geçen yılki döneme göre 15 milyar doları aştı. 100 milyar dolar olarak açıkladığımız hedefe ulaşmak için iş adamlarının önünde olmak üzere vize engelini kaldırmak gerekiyor. Vize muafiyeti rejiminin eski haline döndürülmesi bu noktada önem arz ediyor” diye konuştu.

ULUSLARARASI GELİŞMELER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgesel ve uluslararası konularla ilgili de, “Özellikle Suriye ihtilafına ilişkin son gelişmeleri değerlendirdik. Buna bağlı olarak Astana görüşmelerine önemli katkılar yaptık. Gelinen noktada siyasi çözüme odaklanacak çözüme ulaştığımıza mutabıkız. Putin ile Trump arasında yapılan ortak açıklamayı önemsiyoruz. Netice olarak Türkiye-Rusya ilişkilerinin ileri seviyeye gelmesinden mutluluk duyarız” dedi.

SURİYE KRİZİ

Putin, “Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin artık tümüyle eski haline döndüğünü söyleyebiliriz. Sayın Erdoğan ile vardığımız anlaşma gereği Türkiye’den tarım ürün ithali tekrar başladı. Kalan sınırlamaların kaldırılmasını da bugün ele aldık. Enerji alanındaki stratejik birliğimizin önemli konularını ilgili bakanlarla değerlendirdik. Türk Akımı projesinden bahsetmek gerekir. Akkuyu Nükleer Santrali’nin kurulması için Rosatam Şirketi en kısa zamanda çalışmalara başlayabilir” dedi.

Suriye krizine de değinen Putin, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a İran’ın lideriyle yapmış olduğum görüşmelerle ilgili bilgi verdim. Bu bağlamda Astana sürecinin garantörleri olarak Rusya, Türkiye ve İran olmak üzere çalışmaların başarıyla devam ettiğini ve devam edeceğini söylemek istiyorum” diye konuştu. (İHA)

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.