TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ergenlikte obezite riski!

Obeziteyi çağımızın salgın hastalığı olarak tanımlayan Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr. Onur Oral, ergenlik dönemi obezitesi hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2018 06:35
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ergenlikte obezite riski!

ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr. Onur Oral, 12-18 yaş arası Puberte dönemi (Ergenlik) çocuklarda obezite riskine dikkat çekti.Ergenlik döneminde düzensiz ve kalorili beslenme ve hareketsizlik nedeniyle artırdığını obezite riskinin arttığını belirten Oral, hastalık riskinin çocukların yalnızca beden sağlığını değil, zihin sağlığını da tehdit ettiğini bildirdi.

ATIŞTIRMAK GEREKLİ DEĞİL

Obezite’nin sadece çocuklukla başlayan, erişkinlikte artan ve yetişkin yaşlarda ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet veren bir hastalık olduğuna dikkat çeken Uzm.Dr. Onur Oral, “Obezitenin tıp açısından önlenilebilir çözümleri var ancak hasta olmaktan sonraki tedavi yerine buna karşı tedbirli olmak, düzgün bir beslenme şeklinde bir beslenme biçimi belirlemek gerekiyor. Obeziteye karşı en akılcı çözüm sağlıklı bir beslenme ile fizik aktiviteyi artırmaktan geçiyor. Gençlerimizde, spor aktivite sadece okulda yapılan aktivite ile sınırlı kalmamalı. Bunun yerine bir yaşam biçimi haline getirilmeli. Birçok öğrenci ne yazık ki sporu okul döneminin sona ermesinin ardından bir dönem askıya alabiliyor. Sergilenen bu davranış biçimi doğru değil. Spor, egzersiz yaşam boyu sürdürülmeli. Doğru beslenme de obeziteye karşı bu noktada ayrı bir önem teşkil ediyor. Yeterli ve dengeli bir beslenme biçimi benimsenmeli. Dengeli beslenmeden kastım protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve minerallerin dengeli olarak dağıldığı beslenme. Günlük beslenme öğünlerinde ‘atıştırma’ olarak tabir ettiğimiz durumu birçoğumuz yapıyoruz. Ancak ‘atıştırma’ dediğimiz bu öğün dengeli beslenme için gerekli değil” dedi.

FAST FOODTAN UZAK DURUN

Fast food tarzı beslenmeden mutlaka uzak durulması gerektiğinin altını çizen Oral, “Bu tür bir beslenme karnımızı doyurabilir, açlığımızı giderebilir. Fakat dengeli bir beslenme sunmaz. Beslenme planlanırken sabah kahvaltısına ayrı bir önem verilmesi gerekiyor. Toplumumuzda sabah kahvaltısı ne yazık ki atlanan ve kaçınılan bir öğün. Akşam yemeği ise bunun tersine ayrı bir önem verilen ve ağır yapılan bir öğün olarak karşımıza çıkıyor. Bunun tam tersi olması gerekiyor. Akşam yemeği bol kalorili ve ağır olarak yendiğinde, arkasından uyku geldiği için alınan kaloriler harcanmadan direk depoya atılıyor. Bu da obeziteyi tetikliyor. Yağ kitlesi artıyor. Büyüme çağındaki gençlerimizin sağlıksız beslenmesi ileri dönemlerde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Ayrıca anlama ve öğrenme problemlerine sebebiyet veriyor. Ergenlik çağında gelişen hormon sistemi ile hatalı beslenme en başta cilt ve psikolojik sorunlara neden olmakla beraber birçok sakıncalı gelişmeye ön ayak oluyor” diye konuştu.

KAHVALTIYA 30 DAKİKA AYIRIN

Son olarak gençlerin beslenme alışkanlığında kahvaltıdan uzak kalabildiğini söyleyen Oral, “Bu durumun zaman ile alakası olabilir. Ancak sabah kahvaltısı için günde mutlaka yarım saat ayırılmalıdır. Saatlerde disiplinli olarak belirlenmelidir. Kahvaltının dengeli olarak yapılması obezite riskini de azaltmaktadır. Masa, ekran başında geçirilen zaman azaltılırken fizik aktivite süreci artırılmalıdır” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.