TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eriğin faydaları

Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Adanç, özellikle sıcak yaz günlerinde hem kalorisi düşük hem de serinletici etkisiyle seçilebilecek olan en iyi meyvenin erik olduğunu belirtti

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2018 08:37
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Eriğin faydaları

E. ÇAĞLA GENİŞ

A ve C vitaminlerinden zengin bir meyve olan yeşil erik yavaş yavaş raflardaki yerini almaya başladı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Adanç, yaz mevsiminin ilk habercilerinden biri olan A ve C vitamini kaynağı yeşil eriğin, potasyum ve posa bakımından da hayli zengin bir meyve olduğuna dikkat çekti. Adanç, yeşil eriğin beslenmedeki önemi ve sağlığa faydaları hakkında bilgiler verdi.

TAM BİR SAĞLIK DEPOSU

Eriğin A, B ve C vitamin, bakır, potasyum, fosfor ve demir açısından iyi bir kaynak olduğunu belirten Adanç, “İçeriğindeki B vitamin sayesinde sinir sistemini güçlendirir, kansızlığı giderir. İçeriğindeki potasyumun etkisi ile böbreklerin çalışmasını destekler. Yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsakların çalışmasını sağlar. Özellikle kabızlık durumunda kuru erik tercih edilmelidir. Bağırsakları çalıştırması nedeniyle düzenli tüketimi sonucu kolesterol seviyesinde düşüş, bağırsak kurtlarının tedavisi ve kolon kanserine karşı koruyucu olarak tüketilebilir. Östrojen hormonunun dengede olmasını sağlar. Bu nedenle menopoz dönemindeki bayanların menülerine ilave etmeleri önerilir. Özellikle kırmızı erikte bulunan antioksidanlar, serbest radikaller ile savaşarak kalp-damar hastalıklarına, astım, bronşit ve kansere karşı koruyucu etki sağlamaktadır. Yüksek lif oranı kan şekeri dengesini düzenler. C vitamin içeriği sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Özellikle yeşil erikte C vitamin kırmızıya göre daha fazladır” dedi.

KANSIZLIĞI ENGELLİYOR

Eriğin aynı zamanda kalp dostu bir besin olduğuna dikkat çeken Adanç, şu bilgileri paylaştı: “Kolesterol, diyabet hastalıklarını engelleme yanında antioksidan özelliğinden dolayı damarların tıkanmamasını sağlaması, kanı temizlemesi gibi etkileri vardır. Eriğin bünyede demiri absorbe etme yeteneği vardır. Bu yeteneği sayesinde kırmızı kan hücrelerinin ihtiyaç duyduğu demiri karşılayabilir. Bu da kan dolaşımını sağlar ve kansızlığı engeller. Eriğin içerdiği çözünür liflerin en önemli özelliği safra ve karaciğerin aşırı çalışıp yorulmasını engellemesidir. İçeriğinde bulunan magnezyum sayesinde kas sorunlarına engel olur. Bu nedenle spor yapan bireylerde günde 1 porsiyon tüketimi önerilir. İçerisindeki antioksidan nedeniyle cilt sağlığı açısından çok faydalıdır. Kuru erik yüksek oranda K vitamini içerir. K vitamin ise; kan pıhtılaşmasını sağlar. Kuru eriğin içerdiği bol miktardaki potasyum kalp ve sinir sağlığını korur. Kuru eriğin, A vitamini içeriği oldukça yüksektir. A vitamin, ise özellikle göz sağlığı için gereklidir. Katarakt sorunun ortaya çıkmasını engeller. Pek çok kuru meyve gibi kuru erik de demir oranı yüksek bir meyvedir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.