TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eski rektör hakkında soruşturma izni

YÖK, Çakıroğlu’nun üniversite yerleşkesinde öldürülmesinde ihmali olduğu iddia edilen, aralarında dönemin Rektörü Prof.Dr. Candeğer Yılmaz’ın da bulunduğu bazı eski yöneticiler hakkında soruşturma izni verdi

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2018 07:19
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Eski rektör hakkında soruşturma izni

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Ege Üniversitesi (EÜ) öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun öldürülmesine ilişkin, dönemin EÜ Rektörü Prof.Dr. Candeğer Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Atilla Silkü, Genel Sekreteri Prof.Dr. Mehmet Bülent Özkan ile Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ersin Doğer hakkında soruşturma izni verdi. EÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4. sınıf öğrencisi Çakıroğlu’nun öldürülmesinde üniversite yönetiminin ihmali bulunduğunu öne süren Çakıroğlu ailesinin avukatlarının talebi ve İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinin kararı gereği, dönemin üniversite yöneticileri hakkında soruşturma izni istendi.  İncelemesini tamamlayan YÖK, “görevi kötüye kullanma” iddiasıyla Yılmaz, Silkü, Özkan ve Doger hakkında soruşturma izni verdi. YÖK’ün kararına itiraz edilmesi halinde Danıştayın vereceği karar sonrası İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma açıp açmayacağının netleşeceği belirtildi.

YÖK RAPORU

Konuya ilişkin YÖK’ün hazırladığı raporda, “Çakıroğlu’nun üniversite rektörlüğü ve idari bilimlere dilekçe vererek üniversite bünyesindeki bazı fakültelerin bölücü terör örgütü PKK/KCK mensuplarının etkin faaliyet alanı haline dönüştüğü”, buna ilişkin önlem alınmasını talep ettiği ancak üniversite yönetiminin herhangi bir önlem almadığı öne sürüldü. Yılmaz, Silkü, Özkan ve Doğer’in, PKK/KCK, YPG-H, DHKP-C yanlısı ve sempatizanı öğrencilerin, her türlü şiddeti teşvik edici veya terör örgütlerini övücü görsel, fiziksel, eylemlerine ilişkin disiplin soruşturmalarını yönetmeliklere aykırı olarak ceza soruşturması ve yargılamasını gerekçe göstererek beklettikleri iddia edilen raporda, üniversite yetkililerinin örgüt sempatizanı öğrencilerin yasa dışı eylem ve faaliyetlerinden haberdar oldukları savunuldu. Raporda, Çakıroğlu’nun öldürüldüğü tarihe kadar disiplin mevzuatı gereği suç teşkil eden eylemlere ilişkin disiplin soruşturmalarının gereği gibi yapılmadığı, yürütülen disiplin soruşturmalarında ise PKK/KCK sempatizanı olduğu belirtilen öğrencilere ceza verilmemesi yönünde tutum sergiledikleri öne sürüldü.

“YETERLİ TEDBİR ALINMADI”

Çakıroğlu’nun, terör örgütü PKK/KCK “Kampüs Cadıları” adlı grup tarafından hedef gösterildiği, derslere ve sınavlara girmesinin engellenmesine karşılık gerekli tedbirlerin alınmadığı kaydedilen raporda, şu ifadelere yer verildi: “Çakıroğlu’nun yasa dışı PKK/KCK örgütü ‘Kampüs Cadıları’ adlı grup tarafından hedef gösterilmesi, derslere ve sınavlara girmesinin engellendiği, yasa dışı örgüt mensubu öğrenci ve öğrenci olmayan kişilerce Edebiyat Fakültesi ve Yabancı Diller Hazırlık Okulu’nun işgal edilmesi suretiyle öğrencilerin eğitim haklarının engellendiği, Fırat Yılmaz Çakıroğlu ve arkadaşları başta olmak üzere üniversitede tüm öğrencilerin eğitim haklarının engellenmesine karşılık gerekli tedbirleri almadıkları ve alınmasını sağlamadıkları, üniversite rektörlüğünce 1 Mart 2015 tarihinden sonra merkez kampüs girişi ve çıkışında turnike konulduğu, giriş çıkışların kontrol edildiği, kamera sayısının artırıldığı, kampüs çevresinin tel örgüyle çevrilmesi gibi tedbirlerin alındığı ancak yeterli olmadığı, söz konusu tedbirlerin Ege Üniversitesi yetkilileri tarafından Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun hayatını kaybetmesinden önce de alınabileceği...”

“SORUŞTURMA İÇİN YETERLİ DURUM OLUŞTU”

Çakıroğlu’nun ailesinin avukatlarından Banu Seda Akyüz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, soruşturma açılması için üç yıldır uğraştıklarını ve karardan memnun olduklarını söyledi. Akyüz, “O güne kadar bir koruma yapılacaksa bu, dönemin rektörü Candeğer Yılmaz’ın yetki ve sorumluluğundaydı. Fırat, baskı altında olduğuna dair defalarca dilekçe vermiş. Soruşturma için yeterli durum oluştu” değerlendirmesinde bulundu. AA/İZMİR

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.