TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Esnaf güzelleştirdi belediye yıkıyor

Kızlarağası Çarşısı’nda esnaf kendi imkanlarıyla sokaklarını güzelleştirmek için tente ve ışıklandırma sistemi yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise tarihi yapıya zarar verdiğini öne sürerek yıkım kararı aldı

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2018 08:06
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Esnaf güzelleştirdi belediye yıkıyor

YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER

İzmir’in tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda bulunan, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Kızlarağası Hanı’nda esnaf, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yıllarca sokaklarını güzelleştirmesi için talepte bulundu fakat talepleri karşılıksız kalınca 4 yıl önce, kendi imkanlarıyla sokağın üstüne tente çekip, ışıklandırma sistemi oluşturdu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) yapılan şikayet üzerine ışıklandırmaları ve tenteyi tarihi dokuya zarar verdiği gerekçesiyle yıkma kararı aldı. Durumu İzmir’in her yerini gezen ve sürekli bir yerleri şikayet eden emekli bir albayın BİMER’e bildirdiğini söyleyen esnaf ise, başlattıkları imza kampanyasıyla belediyenin yıkım kararına önlemek istiyor.

“4 YIL ÖNCE YAPMIŞTIK”

Sokağın üstüne yapılan tenteyi 2014 yılında yaptıklarını söyleyen Oktay Han, yetkililerin 4 sene sonra olaya müdahale etmeye çalışmasına bir anlam veremediklerini söyledi. Oktay Han, “Tenteyi 4 yıl oldu yapalı. Işıklandırmayı ise yılbaşından bir hafta önce yaptık. BİMER’e şikayet edilmiş. Şikayet dilekçelerini gördüm. Emekli bir albay tarafından şikayet edilmiş. Kızlarağası Hanı Yönetimi de şikayet etmiş ama onlar da çalışmaların sokağı güzelleştirdiğini görünce şikayetinden vazgeçti. AK Partili vekillerle de görüştüm, CHP’li vekillerle de görüştüm. Yazı Anıtla Kurulu’ndan çıkmış. Yeni olan bir durum yok burada. Tente 4 yıl önce yapıldı ve şikayet 4 yıl önce olmuş ama neden şimdi harekete geçildi onu anlamıyoruz” değerlendirmelerinde bulundu.

“ONLAR ÇIKARSIN BİZ YAPALIM”

Yetkilerden güzel bir proje sunmalarını beklediklerini söyleyen sokaktaki esnaflardan Necdet Bolcan ise, yeni proje sunulana kadar tente ve ışıklandırmaların kalmasını istediklerini söyledi. Necdet Bolcan, “Buraya güzel bir proje hazırlansın. Hazırlanana kadar da bu mevcut durum devam etsin Proje çıktıktan sonra da biz o projeye uyarız ve belediyenin desteğiyle uygulanması bekleyelim. Bu tenteler olmadan önce yağmur yağdığında insanlar ıslanıyordu. Tekrar kaldırılırsa ne olacak? Biz Hakan Tartan döneminde belediyeden burayı güzelleştirmesi için talepte bulunduk. Sokağa geldi, çok beğendi. Ne gerekiyorsa yapacağız dedi ama hiçbir şey yapmadı. Eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’da geldi ama kimse elini taşın altına koymadı. 11 yıldır burada esnafım. Baktık olmuyor, yağmur, çamur var. Kanallar zaten tıkalı ve su basıyor. Bir sürü problem vardı ve bizde kendi imkanlarımızla bu problemi aştık.  Her dükkandan en az 5-6 Bin TL para çıktı. Çok da güzel bir yer oluşturduk” dedi.

 Maddi herhangi bir beklentileri olmadığını da söyleyen esnaf, yeni bir proje çıkarmaları halinde maddi açıdan gerekenleri kendileri yapacaklarını da belirtti.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.