TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İfşa etmek yeterli değil

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı İbrahim Uğur Toprak, tağşiş, taklit ya da hileli gıda olduğu tespit edilen firmalara verilen ifşa cezasının yetersiz olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2018 08:04
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İfşa etmek yeterli değil

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gıda güvenliği için başlattığı ‘hileli gıda üreten veya ithal eden firmaları’ açıklama uygulaması durduruldu. Bakanlık yetkilileri buna gerekçe olaraktan bazı mağduriyetler yaşanmasını gösterdi. Bakanlık yetkilileri, ‘Kamuoyuna açıklanacak listelerle ilgili yeni bir çalışma yürütüyoruz. Uygulamayı değiştireceğiz. O nedenle şu anda listeler yayınlanmıyor’ diye açıklama yoluna gitti. Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı İbrahim Uğur Toprak, bakanlığın ifşa uygulaması yerine Oda olarak yıllardır taklit, tağşiş ve hileli gıda kullanan firmaların sadece ifşasının yetmeyeceği gerekirse kapatılması gerektiğini belirttiklerini söyledi.

VATANDAŞ AÇISINDAN BAKILMALI

Bakanlığın bundan sonra taklit ve tağşiş yapan, hileye başvuran firmaları ifşa etmeyeceğini açıkladığını söyleyen Toprak, “Bakanlık, yaptıkları ifşayla mağduriyete sebep olduklarını açıkladı. En son 2016 Aralık ayında ifşa gerçekleşti. Zaten uzun zamandır ifşa olmadığı için de bu durum ortaya çıktı. Ortada bir mağduriyet var. Kim mağdur oluyor? Vatandaş. Bu durum vatandaşı ekonomik ve sağlık açısından mağdur ediyor. Çünkü taklit ve tağşişi yapılan gıdaların fiyatları yüksek. Dolayısıyla da bu gıdaların taklitleri daha ucuza üretiliyor ama aynı paraya satılıyor. Firmanın buradaki amacı da daha fazla kar elde etmek. Vatandaş, ekonomik olarak mağdur oluyor. Bunun dışında vatandaş, sağlık açısından mağdur oluyor. Hatta bu durum ciddi sıkıntılara da yol açabilir. Çünkü vatandaş, alerjik durumların önüne geçmek adına herhangi bir ürünü alırken etiketindeki içindekiler kısmına bakıyor. İşte bu taklit ve tağşişli gıdaların içindekiler kısmı yanlış. Vatandaş üründeki yanlış bilgilendirmeyi bilmeden ürünü alacak. Bu ürünü tükettiğinde ise alerjisi ortaya çıkacak. Örneğin; çölyak hastaları glutenli ürün tüketmez. Ama aldığı ürün taklit ya da tağşişse ciddi bir sağlık sorununa yol açabilir. Bu durumun önüne geçilmesi gerekiyor. Bakanlığın açıklaması doğru ortada bir mağduriyet var. Bu mağduriyete ise, işletme açısından değil vatandaş açısından bakılması gerekir” diye konuştu.

CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL

Toprak, yıllardır ürünlerinde tağşiş, taklit ya da hileli gıda olduğu tespit edilen firmalara verilen cezaların yetersiz olduğunu söylediklerini ifade ederek, “Bu sahtekarlığı yapan kişilerin elde ettikleri kazanç, ödedikleri cezadan kat ve kat üstünde olduğu için bu cezalar onlarda caydırıcı etki yapmıyor. Zaten birinciyi yapıyor, ikinciyi yapıyor ve üçüncüden sonra ifşa ediliyordu. İfşadan sonra da kapatma yani ticaretten men edilmesi gerekiyor ama bu yapılmıyor. Firma isim değiştiriyor ve farklı isimler altında ticaret hayatını sürdürüyor. Bunların önüne geçilmesi için daha fazla gıda denetimi yapılması gerekiyor. Gıda denetimi de gıda mühendisleri tarafından yapılmalı” dedi.

YENİ SİSTEM BİLİNMİYOR

Bakanlığın ifşanın yerine getireceği yeni sistemin ne olduğunun henüz bilinmediğine de değinen Toprak, “İfşa yerine getirilecek sistem şu olmalı; taklit, tağşiş yapan, hileye başvurarak halkın sağlığı ve ekonomik gücüyle oynayan insanların ya da firmaların direk kapatılması gerekiyor. Aslında bakanlığın getireceği yeni ve tek sistem bu olmalı. Çünkü bakanlığın, ‘A firması yaptığıyla halk sağlığını hiçe saymıştır ve firma ticaretten men edilmiştir’ demesi gerekiyor. Yeni sistemin bu olması lazım. Çünkü vatandaşın aldığı markayı ya da ürünü bilmesi ve ona göre tercih etmesi gerekir” şeklinde konuştu.

FOTOALTI: İbrahim Uğur Toprak, bakanlığın ifşanın yerine getireceği yeni sistemin ne olduğunun henüz bilinmediğini belirtti.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.