TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Facianın 4. yılı

Türkiye’nin önemli kömür üretim merkezlerinden biri olan Manisa’nın Soma İlçesi’nde 13 Mayıs 2014’te şehit olan 301 maden işçisi, facianın 4. yılında dualarla anılacak. Şehit madenci eşi Marziye Aslan, “13 Mayıs gelmesin diye dua ediyorum” diyerek

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2018 08:56
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Facianın 4. yılı

Manisa’nın Soma İlçesi’nde 13 Mayıs 2014’teki maden faciasında yaşamını yitiren 301 işçi için Madenciler Şehitliği ve Ulu Cami’de dualar okunacak. Cumhuriyet tarihinin en büyük maden faciası olarak kayıtlara geçen olayın dördüncü yılında, 301 işçi için Manisa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Soma Kaymakamlığı ve Soma Belediyesince programlar düzenlenecek. Olayın yaşandığı gün olan 13 Mayıs’ta başlayacak ve gün boyu devam edecek anma programında Soma Madenci Şehitliğinde Kur’an-ı Kerim okunacak, şehit madencilerin kabirleri ziyaret edilecek. Şehitlikteki programının ardından ise Soma’da bulunan Ulu Cami’de şehitler için dua okunup, mevlit programı gerçekleştirilecek.

ŞEHİTLİĞE YOĞUN İLGİ

Soma’daki maden faciasında yaşamını yitiren işçilerden 39’unun mezarının bulunduğu Madenciler Şehitliği’nde bugün yapılacak tören öncesi hazırlıklar tamamlandı. Vatandaşların Soma Madenciler Şehitliği’ne ziyaretleri de sürüyor. Türkiye’nin farklı illerinden gelen vatandaşlar şehitliği ziyaret ederek madenciler için dua ediyor.

EN BÜYÜK MADEN FACİASI

Soma Holding’e bağlı Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen kömür işletmesinde, 13 Mayıs 2014’te çıkan yangın sonucunda cumhuriyet tarihinin en büyük facialarından biri yaşandı. Toplam 5 bin maden işçisinin çalıştığı ocakta 15.00’te başlayan yangın nedeniyle 420 metre derinlikteki ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galerileri duman doldurdu, bu sırada madende bulunan işçiler mahsur kaldı. Olayın hemen ardından Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, AFAD ve Türkiye Kömür İşletmelerine bağlı tahliye ekipleri, çevre maden ocaklarından gelen işçiler ile Sağlık Bakanlığına bağlı 112 Acil Servis ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinin (UMKE) de katılımıyla arama kurtarma çalışması başlatıldı. Madende arama kurtarma çalışmaları, aralıksız olarak 96 saat sürdü ve ilk anda 162 işçi kurtarıldı, 301 madencinin ise cansız bedenine ulaşıldı. Tüm ülkeyi yasa boğan maden faciasında 486 işçi yaralanırken, 432 çocuk da yetim kaldı.

DEVLET KURUMLARI BÖLGEYE KOŞTU

Soma’da yaşanan 301 madencinin şehit olduğu kazanın ardından tüm ülke üzüntüye boğuldu, üç gün yas ilan etti. Diyanet İşleri Başkanlığı, ailelerin acılarını paylaşmak ve cenaze kaldırma işlemlerini gerçekleştirmek üzere yaklaşık bin 500 din görevlisini ilçeye gönderirken, ülke genelinden tüm camilerinde sela okutuldu, cuma namazından sonra dua edildi. Hayatını kaybeden madenci ailelerine psikolojik destek sağlamaları için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığından psikologlar bölgede görevlendirildi.

YARALAR BERABER SARIYOR

Soma Belediye Başkanı Ali Tulup, yöre halkı olarak 13 Mayıs 2014’de çok büyük acı yaşadıklarını, geçen sürede tüm Türkiye’nin tek yürek olduğunu söyledi. Yaptığı destekler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür eden Tulup, “Başta hükümetimiz, devletimiz bütün özel sektör birlik beraberlik içinde Soma’nın yarasını sarmak için var gücüyle bize destek verdiler. Bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadılar. Kazanın ardından madencilik sektörü açısından dönüm noktası oldu. İş güvenliği ve çalışanların özlük haklarıyla ilgili değişiklikler yapıldı” dedi.

YOKLUĞUNA ALIŞAMADIM

Eşi Ahmet Ali Aslan’ı kazada kaybeden 38 yaşındaki Marziye Aslan, üzerinden dört yıl geçmesine rağmen hala hayat arkadaşının yokluğuna alışamadığını kaydetti. Çocukları için yaşamak zorunda olduğunu anlatan Aslan, “13 Mayıs gelmesin diye dua ediyorum. Çok büyük acı yaşadık, içimiz yanıyor. Keşke kiralarda otursaydık da çocuklarımız babasız kalmasaydı. Devletimiz ve milletimiz hep arkamızda durdu. Onlardan Allah razı olsun keder vermesin. Maaşlarımızı ödüyor, evler veriyor, bizi gezmeye götürüyorlar” ifadelerini kullandı.  AA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.