TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Filiz’e bir ödül daha

18. Direklerarası Seyircileri Ege Bölgesi Tiyatro Ödüllerinin sahipleri belli oldu. BTA Kurucu Yönetmeni Hayrettin Filiz’in yazmış olduğu “Al Yanaklı Gelinim Bal Dilli Kaynanam” adlı oyun “En iyi yapım” ödülüne layık görüldü

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2018 07:45
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Filiz’e bir ödül daha

 ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER

18. Direklerarası Seyircileri Ege Bölgesi Tiyatro Ödülleri belli oldu. 13 Mayıs 2018 Pazar günü, Aydın Kültür Merkezi, Dr. Hidayet Sayın Sahnesi’nde gerçekleştirilen törende, BTA’nın kurucusu ve oyun yazarı Hayrettin Filiz’in yazmış olduğu “Al Yanaklı Gelinim Bal Dilli Kaynanam” adlı çocuk oyunu, 18. Direklerarası Seyircileri Ege Bölgesi Tiyatro Ödülleri / 7. Çocuk Oyunları Ödülleri kapsamında “En iyi yapım” ödülüne layık görüldü.

Türk Tiyatrosu’nda bir türlü bitmeyen tartışmasıyla her zaman gündemde olan çocuk oyunları dalında, yıllardır atölye çalışmaları yapan Filiz; bu kez iddialı çocuk oyunuyla, bir çeşit tabu kabul edilen bir konuyu çocukların gözüyle değerlendiriyor. Aile içi geçimsizlik nedenlerinin güldürü formuyla kaleme alındığı “Al Yanaklı Gelinim Bal Dilli Kaynanam” adlı oyun, geçinemeyen gelin kaynana ilişkisinde arada kalan eş ve oğul çatışmasından doğan güldürüyü ve bu geçimsizliğin nedenlerini ortaya sererken, bu cesur yolculukta çocukların hakemliğine başvuruyor. Geleneksel algının aksine, böylesi sancılı ve kemikleşmiş bir sorunu “çocukça bir dil ve hoşgörü merkezinden hareketle çözüm bulunacağı” mesajıyla sahneye taşıyan Filiz’e oyununu sorduğumuzda; “Sorunun köküne inilmedikçe ve insanın kökü olan çocuklarla bu sorun sanat yoluyla tartışılmadıkça, bu dahil hiçbir sorunun çözülmesinin mümkün olamayacağını” söyledi.Ömrünü çocuk tiyatrosunun; çocuğu aşağılayan, onu etkisiz sayan ve edilgenliği üzerinden ahkam kesen bir çocuk tiyatrosu anlayışla mücadele etmekle geçirdiğini söyleyen Hayrettin Filiz; yeni çağda yeni ve cesur anlayışlara ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Filiz, “Çocuk için kaliteli ve kendi estetik dünyasını belirlemede sanatın en etkili öğrenme ve mahkeme etme fırsatı sunduğunu; bunun aynı zamanda yüksek kalitede yetişkin seyirci yaratmak için kaçınılmaz bir yol olduğunu düşünüyorum. Çünkü çocuk tiyatrosu gelişmemiş toplumlarda, yüksek bir sanattan ve toplum öğretisinden söz edilemeyeceğine inanıyorum” dedi.

“ELİNİZİ ÇOCUKLARDAN ÇEKİN!“

Filiz’e göre; renkli, hatasız ve yaşam gerçeğiyle örtüşmeyen, kahramanların sonunda mutlaka kazandığı, öğüt bombardımanı, boyut ve teknik figürlerden seyirci çocuğun başının döndüğü ve anlam veremediği; anlam veremediği için de ürktüğü ya da uzaklaştığı geleneksel çocuk tiyatrosu yapısı, çağımız internet çocuklarında etkisiz kalan bir anlayış... Filiz sözlerini şu savıyla açıklıyor: “Her ne kadar ardımızdan gelen kuşak bencil, yarış sever ve bilgiye bir tuşa dokunarak ulaşıldığını sanan bir kuşak olarak yetiştirilmeye çalışılsa da, onlar aynı zamanda doğanın emri gereği araştırma ve keşfetme dürtüsünü kaybetmemiş temiz bir kuşaktır... Çünkü dünyanın en temiz canlıları çocuklardır. Nedenini bilmediği, yapay kurguların dogmatik bir göz boyamayla kendisine sunulmasını kabul etmez. Onların ilgisini çekecek ve hayatın içinde karşısına çıkabilecek durumları içeren bir repertuvar, pedagoji kuralları iyi hesaplanmış bir şekilde sunulursa, kaybedilen çocuk seyircinin eğlenerek ortak olduğu tiyatroya ilgisi geri kazanılabilir. Bu, dünyadaki son sömürge olan çocukları bir sanatsal sabotajdan korumanın tek yoludur aynı zamanda! Çocuğu koruma maskesi altında, bu sonsuz sömürü kaynağını sersemleştiren yetişkin dünyasının sanat kılığındaki vahşeti, bu alanı kaybetmemek için bu artık karşılığı olmayan geleneksel algıda ısrar etmektedir. Bu düpedüz sahtekarlıktır. Elinizi çocuklardan çekin!“

“ÇOCUK DOSTU EN İYİ ÇOCUK OYUNU YAZARI”

Çocukta sanat ve estetik gelişimin önünü açmanın, onu yaratıcı ve üretken dünyanın parçası haline getirmenin en doğru yolu olduğunu savunan Filiz, çocukla konuşulmayacak hiçbir konunun olamayacağını, ancak bunun için pedagoji biliminin verilerinden yararlanıp, samimi ve çocuktan yana olunması gerektiğini savunuyor. Yapılan en büyük hatanın da “çocuğa yağmur olma küstahlığının ısrarla sürdürülmesi” olduğunu söylüyor. Filiz,“Yağmur olmak yerine çocuk için toprak olunması gerektiğini” vurguluyor. Samimi ve güvenli bir toprakta yetişen çiçeklerin dünyanın en güzel kokusuyla yetişeceğine inanıyor. Çocuk ve yetişkinlerin estetik birikiminde, genel kanının aksine yetişkinin değil, çocuğun öncelikli olduğunu, bunun gelecek günlerin garantisi, insanı ve hayatı yücelten bir kuşağın yetişmesi için yegane yol olduğunu söyleyen Filiz, Victor Hugo’nun bir sözüyle destekliyor düşüncelerini: “Bir çocuğu eğitmeye, onun büyükannesinden başlayın!”Hayrettin Filiz, kazandığı ödülüyle, aynı kurum tarafından, 2015 yılında “İnek Meydan Savaşı” adlı oyunuyla, “Çocuk Dostu En İyi Çocuk Oyunu Yazarı” ödülüyle onurlandırılmasının şans olmadığını kanıtlıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.