TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Firmaların en büyük sorunu pazarlama”

Hazır giyim ve tekstil sektörünün sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıda konuşan EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, firmaların en büyük sorununun pazarlama olduğunu belirterek, “Büyümek aktif pazarlamadan geçiyor” dedi

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2018 07:43
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Firmaların en büyük sorunu pazarlama”

KENAN YEŞİL

12. Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı IF WeddingFashion 2018 kapsamında düzenlenen Trend Söyleşileri’nde sektörel sorunlar, çözüm önerileri ve çözüm ortaklıkları konuşuldu. Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) geçmiş dönem başkanı Mukadder Özden’in moderatörlüğünde yapılan söyleşiye Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Atınç Abay, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Burak Sertbaş ve Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk katıldı.

KATMA DEĞER VURGUSU

Toplantının açılışında konuşan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk Türkiye’nin ortalama birim ihraç rakamının 1.5 dolar olduğunu, hazır giyim sektöründe ise bu rakamın 20-25 dolar ortalamasını yakaladığını dile getirdi. Bugün her yerde katma değerli üretimi konuştuklarını söyleyen Ünlütürk, “Katma değerli ürün üretelim diyorsak, tekstil ve hazır giyimi küçümsememeliyiz, bugün akıllı bir çamaşır makinesinin birim ihraç rakamının 5 dolar olduğu bir yerde 20-25 dolar birim fiyatı çok değerlidir” dedi. Firmaların tasarım birimi kurması gerektiğini söyleyen Ünlütürk, “Tasarım çok önemli, tasarım birimi kurmak,tasarım birimlerini genişletmek isteyen firmalar için devletimizin destek ve teşvik programları mevcut. Firmalarımız tasarım destek programlarından yararlanmayı düşünmeli” diye konuştu. Ünlütürk ayrıca, 25 milyar dolarlık ihracatın yeterli olmadığını, ülke olarak bu rakamı ikiye katlayabilecek alt yapıya sahip olduğumuzu vurguladı.

PAZARLAMA SORUNU

Firmaların en büyük eksiğinin pazarlama olduğunu ifade eden Ünlütürk, “Pazarlama yapmıyoruz, daha çok fuara gitmemiz lazım. Daha önemlisi Ekonomi Bakanlığı’nın yurt dışı fuarlarla ilgili birçok destek programı var. Bir ülkeyi hedef seçip oradaki fuarlara istikrarlı şekilde katılmak, belki orada bir ofis açmak lazım. Büyümek aktif pazarlamadan geçiyor. Pazarlama yapmıyoruz esas sıkıntı burada. Herkesin kendi konfor anından biraz çıkması lazım. Oradan çıkmadan büyük işler yapmak mümkün değil” ifadelerini kullandı.

ABAY’DAN MARKALAŞMA VURGUSU

Hazır giyim sektöründe yenilikçi ürünler geliştirebilmemiz gerektiğini söyleyen EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Atınç Abay ise, “Bugün yapılan, yarın eskiyor. İnovatif ürün üretmek gerek ama bunu yapabilmenin yolu da eğitim sistemimizi irdelemekten geçiyor. İletişim çağında gençlerimiz hazır giyim sektöründe çalışmaktansa bir alış veriş merkezinde çalışmayı tercih ediyorlar” dedi. İzmir’in tasarımda markalaşmış bir şehir olma yolunda olduğunu ifade eden Abay, “Bu fuar da bu yolda önemli bir adım. 12 sene önce bir hayalle yola çıkıldı. EGSD’nin fikriyle oluşmuş bu fuarla gurur duyuyoruz. Birçok konuda belki İstanbul liderdir hacim konusunda ama gelinlikte yüzde 75 üretimin İzmir’den olması İzmir için bir gururdur. IF Wedding hem İzmir hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor” diye konuştu. Kentte tasarım olgusunu kuvvetlendirmek adına pilot liseler seçip sektörü anlattıklarını da belirten Abay, inovatif ürün üretebilmek için firmaların da buna hazır olabilmesi gerektiğini söyledi. Abay, tasarım yapan firmaların markalaşmasının da önemine dikkat çekerek, markalaşma olmadığı zaman koleksiyonların gerçek değerini bulamadığını, markalaşılması halinde tasarım başkenti şehir olma yolunda ciddi adımlar atılacağını söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.