TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fuarın teması ‘Kadın’

Menemen Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenecek ve teması ‘Kadın’ olan, Expomenagro Hayvancılık Et ve Süt Teknolojileri, Tarım ve Çiftlik Ekipmanları Fuarı için bilgilendirme toplantısı yapıldı

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2018 08:07
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Fuarın teması ‘Kadın’

SULTAN GÜMÜŞ

Menemen Belediyesi tarafından 170 dönüm alanda kurulan ve İzmir’in ilk doğal göl parkı olma özelliğini taşıyan Gölpark Menemen, Elit Fuarcılık Hizmetleri organizasyonu ile 15-18 Mart 2018 tarihleri arasında ikincisinin düzenleneceği Expomenagro Hayvancılık Et ve Süt Teknolojileri, Tarım ve Çiftlik Ekipmanları Fuarı’na ev sahipliği yapacak. Geçen yıl büyük bir katılımla düzenlenen fuarın ikincisi için Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin öncülüğünde basın toplantısı yapıldı. Şahin, Menemen’in tarım açısından çok elverişli olmasına rağmen neden iki kez fuarın gerçekleştirildiğini belirterek belediyeye ve odalara yönelik öz eleştirilerini yaptı. Menemen’i Kuzeye açılan ilk kapı olarak tanımlayan Şahin, nüfus ve konut anlamında da en fazla büyüyen ilçeler arasında yer aldığına dikkati çekti. Bu seneki teması ‘Kadın’ olarak belirlenen fuar için kadın üreticilerin daha fazla ön plana çıkması hedefleniyor.

“KUZEYE AÇILAN İLK KAPI”

İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi’nde faaliyet gösteren Tarım ve Hayvancılık sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getirecek olan 2. Tarım Fuarı’nın basın toplantısı; Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ve Elit Fuarcılık Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Çiçekçi başta olmak üzere Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl, Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Vural, GTHB Menemen İlçe Müdürü Celal Sayılır, İzmir Tarım İl Müdürü Musa Bakan, İzmir Tarım İl Müdürlüğü Şube Müdürleri, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri, Damızlık Sığır Yetiştiricileri ve Kırmızı Et Üretici Birlikleri temsilcilerinin katılımlarıyla gerçekleşti. Basını fuara ilişkin bilgilendirmek isteyen Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, öncelikle şunlara yer verdi: “Acaba nasıl olmalı, biz bu işin altından kalkabilir miyiz diye çok düşündük. En ince ayrıntısına kadar. Ama geçen yıl düzenlediğimiz ilk fuar o kadar güzel oldu ki bütün kaygılarımızın yersiz olduğunu anladık. Menemen İzmir’in 30 ilçelerinden biri. Ama diğer ilçelerden farklı bir yeri var. Çünkü Kuzeye açılan ilk kapı. Tarihi olan bir ilçeden bahsediyoruz. Menemen’de her alan, her sektör var. Sanayiden konuta kadar. 2015-2016 TUİK verilerine baktığımızda nüfus ve konut anlamında en çok büyüyen ilçelerden biri. Menemen’de tarım var mı peki? Muz dışında her şeyin yetişebildiği bir ilçe. Şimdi soracaksınız, madem tarım anlamında bu kadar büyük bir yelpazeye sahip öyleyse neden fuar için bu kadar geç kalındı, neden bu zamana kadar tarım fuarları yapılmadı da iki senedir yapılıyor. Buda bizim odalarımızın hatası. Eleştirilerimizi de yapalım.”

“KOYUNLAR ÖN PLANA ÇIKMALI”

Her sene büyüyecek olan bir fuarın söz konusu olduğunu söyleyen Şahin, “Ve her sene gelenekselleşen bir fuar olacak. Bu güzel organizasyonu Menemen ve tarım adına her sene gerçekleştireceğiz. Köylü ne kadar bu fuardan yararlanırsa o kadar birikim olacak ve üretimine yansıtacak. Menemen tampon bölge. Bir saatte Çeşme, Alaçatı, Urla gibi turistik yerlere gidebiliyor insanlar. Cennet gibi bir yer. Böyle cennet bir yeri de elimizden geldiğince geliştirmek, korumak boynumuzun borcu olmalıdır. Menemen koyunu varmış mesela. Yeni öğrendim arkadaşlardan. Bahsedilen koyunlar çok ön planda değil. Bu koyunları ön plana çıkarıp tercih sebebi yapmalıyız. Sakız koyunundan sonra Menemen koyunu geliyor. Böylesine tarım açısından değerli bir şeyi daha fazla ön plana çıkarmalıyız” dedi. Son dönemde gündemde olan şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve belediyelerin kapatılması konusundaki eleştirilerini de sunan Şahin, “Şeker fabrikaları özelleştirmeye gidiyor. Kesinlikle doğru bulmuyorum. Belediyelerin de kapatılması gündemde. Eyalet yönetimine gidilebilir şeklinde bir öngörümüz var. Tabi bunlar sadece birer öngörü” diye konuştu.

ÖN PLANA ÇIKACAK

Elit Fuarcılık Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Çiçekçi ise fuarın çiftçiler için bir buluşma noktası olduğunu ve temasının ‘Kadın’ olması gerektiğini kaydederek şunlara yer verdi: “Fuar Dünya Kadınlar Günü’ne de yakın bir tarihte yapılacak. Ve biz bu sebeple kadın üreticilerin daha fazla üretimde kalmalarını sağlayacağız. Bu üretimin gelecek nesillere aktarılması öncelikli amacımız. Fuarın mutlaka bir teması olmalı ve her şey onun etrafında oluşturulmalı. Kadın çiftçi yarışmaları düzenlenecek. Yapılan yarışmalar ve ödüllerle kadın üretici tarıma daha da teşvik edilecek. Bu senenin temasını ‘Kadın’ yapacağız. İzmir’de ne kadar kadın üretici varsa fuara gelsin. Bir başka projemizle kadın çobanları da ön plana çıkarmaya çalışacağız.” İşin başında eğitimin olduğuna dikkati çeken Çiçekçi, çocukları köylere, hayvanlara daha fazla yakınlaştırmak gerektiğinin altını çizdi. Çiçekçi, “Çocukluk döneminde tarıma yönelik verilen eğitim oldukça önemli. Çocuk küçük yaşta tarıma, hayvana alıştırılırsa kuşak tarıma daha fazla önem verecek. Köylerden kaçmaktansa köylere yakınlaşacak, sempati duyacak” cümlelerine yer verdi. Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl de, fuardan beklentileri olduğunu aktararak yerli tohumun evrenselleşmesi için de bir talebini sundu. Karagöl, “Biz dünyaya yerli tohum satıyoruz. Fuardan beklentimiz ise gelecek yıllarda yerli tohuma ilişkin çalışmalar yapmak” dedi.

Basın mensuplarının sorularının ardından toplantı sona erdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.