TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Galericiden ‘noter’ talebi

Otokent Genel Müdürü Yılmaz Karakaya, aracın haciz durumunun sorgulanmasına yönelik taleplerin yerine gelmesinin ardından galerici esnafının en çok iş yapılan hafta sonunda noterlerin açık olmasını talep ettiğini belirtti

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2018 07:53
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Galericiden ‘noter’ talebi

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN / ÖZEL HABER

Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Feyzi Demir’in İzmir Ticaret Odası seçimleri öncesinde kendilerini ziyaret eden İzmir Ticaret Odası Mahmut Özgener’e yaptıkları talebe olumlu cevap geldi. İTO Başkanı Mahmut Özgener, Ankara’da Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’yi ziyaretinde ikinci el otomobil satıcılarının sorunlarını dile getirdi. İnternet üzerinden ikinci el araç satışları ve satılan aracın haciz durumunun sorgulanmasına yönelik taleplere Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci olumlu cevap verdi.

SORGULAMAK DAHA KOLAY OLACAK

Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Feyzi Demir, gelişmelerin sektör adına çok iyi olduğunu belirterek şunları söyledi: “İTO Başkanımız Mahmut Özgener’in girişimlerinin bakanlık nezdinde olumlu karşılanması esnafımız açısından çok iyi oldu. İnşallah sektörün durumu daha da iyiye gidecektir. Bizim en büyük sıkıntımız satışlara aracın üstünde haciz çıkmasıydı. Şimdi artık hacizleri sorgulamak aracı almadan mümkün olabilecek. Durum daha netlik kazanmadı ancak bakanımızın açıklamaları ile yüzde yüz çıktı gözüyle bakabiliriz.”

3 MİLYON SATIŞIN KAYDI YOK

Otokent Genel Müdürü Yılmaz Karakaya da sektör açısından önemli gelişmelerin yaşandığına dikkat çekerek şunları kaydetti: “Bakanımızın müjdesi sektör açısından çok iyi oldu. ayrıca araç alım satımız yapabilmek için yetki belgesi alınması 13 mayıs 2018’de başlayıp 15 Ağustos 2019’da bitecek. Yetki belgesi olmayanlar galericilik yapamayacak. Bu kanun Resmi Gazete’de yayınlandı. İTO Başkanı Mahmut Özgener, seçimden önce bizimle görüşmeye geldiğinde sektör olarak sıkıntılarımızın olduğunu dile getirdik. Kendisi de sağ olsun bu talepleri ilgili mercilere ulaştırdı ve sonuç alındı. Araç alım-satımlarında 2017 yılında 7.5 milyon ikinci el araç el değiştirdi. Bunun 3.5-4 milyonu resmi kayıtlarda var ancak geri kalan kısmı kayıtlarda yok. Bu durum ülkenin gelir ve vergi kaybına neden oluyor. Faturalı satışlar esnaf tarafından yapılıyor. Ancak geri kalan satışlar maalesef kayıt altına alınamıyor. Bunları o zaman dile getirdik. İnternete girdiğinizde vekaletle bile satış yapılıyor. Yılda 3 aracı geçenleri Maliye resen vergi mükellefi yapıyordu ama annesinin adına kardeşinin adına hatta komşusunun adına bile internetten araç alıp satılıyor. Bütün bu durumları Ankara’daki Gelir İdaresi Başkanı ile görüştük ve bu sorunları dile getirdik. Noterler ile Vergi Dairesi arasında bir iletişim olsun, noterden vekaletli satış yapanlar dahi kayıt altına alın diye söyledik. Bununla ilgili olumlu cevap geldi.”

ESNAF HAFTASONU İŞ YAPIYOR

Karakaya kendileri için bir diğer önemli konunun daha olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Mahmut Başkan’dan seçim öncesi ziyaretinde bir talebimiz daha oldu.Noterlerin hafta sonu da açık olmasını istedik. Cumartesi günü noterlerin öğleye kadar ya da öğleden sonra bile açık olması esnaf açısından iyi olur. Çünkü esnaf hafta sonu iş yapıyor. Hafta ortasında vatandaşlar gelmiyor. Pazartesiye biriken satışlar da yetişmiyor ve iş kaybı oluyor. Biz burada İzmir ve Türkiye’deki noterlerin hepsinin hafta sonu açık olmasını istemiyoruz. Hafta sonları otokentler ve sitelerdeki noterlerin açık olmasını istiyoruz. 0tokent’te 360 tane dükkan var. Yaklaşık 2 bine yakın esnaf var. Esnaf burada noter açık olunca hafta sonu da dükkanı açar ve açık oto pazarına da gitmez. Noterlerin hafta sonu açık olmasının esnafa ve ekonomiye de katkısı olur. Otokent olarak çevremizde de siteler var. Otokent’in bünyesinde noter olduğu için oradaki esnaf da buraya geliyor. Onlar da bu konudan faydalanacak. Bir diğer önem arz eden konuda sahtekarlıkların önü kesilir. Noterler açık olduğu için kaparo ile uğraşılmaz. Kaparonun yanması ya da sahtekarlık gibi durumların da önüne geçmiş oluruz. İTO Başkanı Mahmut Özgener’i tekrar ziyaret edeceğiz ve kendisinden bu konuyu da gündeme getirmesini isteyeceğiz.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.