TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gariban Pazarı

Basmane’de bulunan Hatuniye Camii’nin parkında, yoksul vatandaşları için her hafta sonu küçük çaplı bir pazar düzenleniyor. Pazarın ağırlıklı misafirleri ise Suriyeli vatandaşlardan oluşuyor

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2017 08:34
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Gariban Pazarı

YUSUF ÇAĞIRTEKİN

Konak’a bağlı Basmane semtinde bilindiği üzere birçok Suriyeli vatandaş yaşıyor. Hatuniye Camii’nin park alanında hafta sonları düzenlenen pazarda, ucuz ürünler yoksul vatandaşlara sunuluyor. Tamamı kullanılmış ürünlerden oluşan pazar tezgâhlarından birçok Suriyeli vatandaş alışveriş ediyor. Yaklaşan kış mevsimi öncesi giyecek ihtiyaçlarını karşılamak için pazara gelen Suriyeliler, bulduklarını almak mecburiyetinde kalıyorlar. Kışın yaklaştığını ve Suriyeli vatandaşların giyecek eşya bulmak için bu küçük pazara geldiklerini söyleyen bir vatandaş, “Yazık oluyor. Çoluk, çocuk perişan haldeler. Bir ay sonra soğuk iyice bastıracak ve bu insanların çoğunun kalacak yerleri bile yok. Mecbur buradan ne bulduysalar almak zorundalar. Bazen istediklerini bulabiliyorlar ama çoğu zaman olmuyor.” diyerek bölgede yaşayan Suriyelilerin yardıma muhtaç bir vaziyette olduklarını söyledi.

“SURİYELİLER TERCİH EDİYOR”

Pazarın gariban vatandaşların ihtiyaçlarını karşılaması için iyi bir şey olduğuna dikkat çeken Mahmut Yurdakul isimli bir başka vatandaş ise, “Aslına bakılırsa bu pazarın güzel bir işlevi var. Eşyaların tamamı kullanılmış ama en azından işe yarayan ve ucuz olan ürünler var. Elli kuruşa ürün bulmak bile mümkün. En çok da Suriyeli vatandaşlar burayı tercih ediyor. Garibanların giysi alacak parası dahi yok. Bu pazardan kendilerine, çocuklarına kıyafetler alarak hayatlarını sürdürüyorlar” diye konuştu. Pazarda esnaflık yapan bir başka vatandaş ise, “Biz burada rızkımızı çıkarıyoruz. Onlar ise ihtiyaçlarını temin ediyorlar. Hem insanlara hem de kendimize faydamız oluyor. Burada çok sayıda Suriyeli insan var. Hepsinin de yardıma ihtiyacı var. Kış mevsimi de geldi. Bu insanların bir sürü de çocukları var. Hepsi eğitimsizlikten çok çocuk yapmışlar. Şimdi de onların ihtiyaçlarını karşılamaya zorlanıyorlar. Bu vatandaşlara yardım edilmesi gerekiyor diye düşünüyorum” diye görüş bildirdi.

İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMIYORLAR

Pazarın tam bir gariban pazarı olduğunu ve çok ucuz şeyler bulunduğunu söyleyen bir vatandaş ise, “İnanın elli kuruşa pantolon satıyoruz. Onu bile almakta zorlanan insanlar oluyor. Ben ihtiyacı olan bir sürü kişiye kendimden veriyorum. Her zaman da ihtiyaçlarını da karşılayamıyorlar. Kimisi çocuğuna ayakkabı alacak ama bulamıyor. Birçoğu yalınayak ya da terlikle bu soğukta yürüyor. Elimizde de seri üretim yok sonuçta eski kullanılmış, ürünleri satıyoruz. Aslında iş de olduğu söylenemez. Gariban birkaç kişi gelip bir şeyler alırsa ona tamah ediyoruz. Bizimde onlardan ileride olduğumuz söylenemez” dedi. Öte yandan pazarda satıcılık yapan vatandaşların tümünün aynı durumlardan yakındığı gözlenirken, bazı vatandaşlar bölgede çok fazla Suriyeli olduğunu ve hepsinin de yardıma muhtaç olduğunu sözlerine eklediler. Yetkililerin bir yardım yapması gerektiğini ileten esnaflar, yaklaşan kış mevsimi öncesinde bu vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.