TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Gücümüz yöresel ürünler”

Anfaş Fuar Merkezi’nde bu yıl 8’incisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı’nda (YÖREX) konuşan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 7 yıldır katılımını arttıran, bir yandan farkındalığı sağlayan bu güzel fuarı kazandıran ATB yönetimine, Yönetim Kurul Başkanı Ali Candır’a ve emeği geçenlere teşekkür etti

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2017 08:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Gücümüz yöresel ürünler”

70 ilden KKTC’den 400’ü aşkın katılımcının, 2 bin yöresel ürününün fuarda sergilendiğinin altını çizen Elvan, “Bu fuar özellikle yöresel ürünlerimizin daha fazla ticari değer kazanabilmesi daha fazla özelikle yurt dışı olmak üzere daha geniş bir coğrafyada satılmasının ve tanıtımın sağlanması, coğrafi işaretler konusunda farkındalığın arttırılması son derece önemlidir. Bu fuar bu 3 hususa katkı sağlıyor. Geçen yıl 150 bin civarında katılımcı olmuş. Bu yıl 200 bin katılımcı beklentisi var. Bu toprakların değerlerini tercih eden yerli ve yabancı ziyaretçilere teşekkür ediyorum” dedi.

“TÜRKİYE’NİN GÜÇLERİNDEN BİRİ”

YÖREX’in sadece Türkiye’nin yöresel zenginliklerinin ortaya çıktığı bir fuar olarak kalmadığını vurgulayan Bakan Elvan, “İnsanımızın el emeği, göz nurunu ortaya koymakla kalmıyor. Bu fuar Türkiye coğrafyasının sahip olduğu binlerce yıllık medeniyetin günümüze kadar süzüle süzüle gelen değerlerinin bir haritasını oluşturuyor. Bu Türkiye’nin sadece yöresel anlamda değil küresel anlamda da önemli bir zenginliğidir. Dünyanın hiçbir milletinde, ülkesinde bu ölçekte bir zenginliğe rastlayamazsınız. Türkiye’nin en önemli saklı güçlerinden biri de bu yöresel ürünleridir. Nereye giderseniz gidin o yörenin meşhur olan, bilinen binlerce yıllık geleneğe sahip bir üretim anlayışı, el sanatlarında olabilir, tarımsal alanda olabilir mutlaka bir yöresel ürünü görürsünüz” diye konuştu.

 “ÜRETMENİN ÖNEMİ”

Bir ürünün kendi ülkesinde markalaşmadan, yaygınlaşmadan küresel ölçekte marka haline gelemeyeceğine vurgu yapan Bakan Lütfi Elvan, “İnsanımız 100’lerce yıldır bu ürünleri üretiyor, kullanıyor. Bu ürünleri biz idare, hükümet olarak siz sektör ve uygulayıcılar olarak nasıl dünyaya tanıtırız, nasıl yaygınlaştırabiliriz, bunun hesabını yapmak zorundayız. Çünkü küresel dünyada güçlü olarak ayakta kalmanın şartı üretmekten, güçlü bir rekabete sahip olmaktan geçiyor. Güçlü olarak ayakta kalmanın şartı değerlerimizi, küresel ölçekte dolaşıma sokmaktan geçiyor. Bunu yaptığımız takdirde bizi kimse tutamaz. Bunu yaptığımız takdirde sadece yöremiz için ülkemiz için değil, dünya için üretiriz. Pazarımız sadece Antalya, Türkiye olmasın. Pazarımız 7.5 milyar insanın yaşadığı dünya olsun. Bu konuda üreticimizin her zaman yanındayız destekçisiyiz” dedi.

  Yöresel ürünlerin hem tanıtımı hem de coğrafi işaret konusunda TOBB ve Bakanlık olarak gerekli desteği vereceklerinin altını çizen Bakan Elvan, “Kalkınma ajansları yöresel ürünlerin tanıtımı daha fazla ticari değere sahip olması açısından ne gerekiyorsa bu destekleri sağlayacağız” ifadelerine yer verdi.

“EKONOMİMİZ BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK”

 “Ekonomimiz adeta düşman çatlatıyor” diyen Bakan Elvan, “2016 yılında FET֒cü hainler tarafından bir darbe girişimi yaşadık. Böyle bir girişim başka ülkede olsaydı ekonomisi allak bullak olurdu. Ama Türkiye ekonomisi bu ağır travmayı hızla atlattı. Hükümet olarak tedbirlerimizi aldık. Üretici ve sanayiciyi rahatlatacak uygulamaları hızla devreye soktuk. Bunun sonucunda ekonomimiz 2016 yılında yüzde 3.2 oranında büyüme gerçekleştirdi. 2017 yılında bir takım uluslar arası kuruluşlar Batı dünyasının yazılı ve görsel basını Türkiye  ekonomisin çökeceğini büyüme gösteremeyeceğini ifade eden çok sayıda yazı ve açıklamalar oldu. 15 Temmuz sonrasında uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’nin kredi notunu düşürmek için adete yarışa girdiler. Ama bekledikleri gibi olmadı, hükümet olarak biz merkez bankasının aldığı tedbirlerle ekonomimiz büyüdü ve büyümeye devam edecek” dedi. (İHA)

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.