TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Geçmişten bugüne sandalyeler

Türkiye’de zamanla unutulan 50’lerin, 60’ların modern sandalyeleri, Yrd.Doç.Dr. Ebru Karabağ’ın yürütücülüğünde gerçekleştirilen “Zamansız 30 Sandalye Öyküsü-1950’ler/1960’lar/1970’ler” bilimsel araştırma projesi ile usta ellerde restore edildi

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2017 07:06
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Geçmişten bugüne sandalyeler

Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümünden Yrd.Doç.Dr. Ebru Karabağ, Fulya Ballı, Sergio Taddonio ve Doç.Dr. Zeynep Tuna Ultav ile Yasin Erda tarafından oluşan ekip, yüzyıl ortası modern mobilyaların değerinin anlaşılması ve korunmasına ilişkin farkındalık oluşturmak amacıyla “Zamansız 30 Sandalye Öyküsü” isimli bilimsel araştırma projesine imza attı.

ASLINA UYGUN RESTORE

Yaşar Üniversitesi Proje Destek Ofisi Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) kapsamında yaklaşık 36 bin lira tutarında mali destek de alan proje için 30 adet özgün sandalyenin peşine düşüldü. İzmir ve İstanbul’da bulunan çeşitli eskici ve antikacılar teker teker araştırılarak 50’li, 60’lı ve 70’li yıllarda kullanılan sandalyelere ulaşıldı ve aslına sadık kalınarak restore edildi. Ortaya çıkan çalışmalar ise Selçuk Yaşar Kampüsü’nde düzenlenen törenle sergilenmeye başladı.

HALA ESTETİK VE KULLANIŞLI

Yaklaşık bir yıl süren bir emeğin sonucunda ortaya çıkan proje hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Ebru Karabağ, “10’ar yıllık dönemler halinde kendi içinde farklılaşan 30 adet özgün sandalye araştırılarak ve uygun olanları onarılarak sergi ürünü haline getirildi. Bu sandalyeler, literatür araştırmasıyla elde edilen bilgiler ve uzmanlarla yapılan görüşmeler doğrultusunda belirlendi. Sandalyelerin onarım öncesi ve sonrası fotoğraflandırılarak aradaki dönüşüme de vurgu yapıldı. Böylece sandalyelerin hala estetik ve kullanışlı olduğuna dikkat çekildi” dedi.

SIRA BAŞKA MOBİLYALARDA

Projenin devamında koltuk, büfe gibi mobilyaların da araştırması yapılarak Yaşar Üniversitesi’ne ait bu koleksiyonun genişletileceğini belirten Karabağ, “Bu tür çalışmaların söz konusu dönem mobilyaları hakkında kapsamlı bir dokümantasyon oluşmasına, modern mobilya konusundaki tarih yazımının genişlemesine, bu mobilyaların farkına varılmasına ve korunarak kullanılmasına katkıda bulunacağını düşünüyoruz” diye konuştu. (İHA/İZMİR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.