TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Geçişler artacak

Ege Denizi’nde önümüzdeki süreçte mültecilerin geçişlerinin artabileceğine işaret eden Halkların Köprüsü Derneği Başkan Yardımcısı Yıldırım Şahin, “Hepimizi zor bir yaz bekliyor” dedi

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2018 07:50
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Geçişler artacak

E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Ülkelerinde devam eden savaş ve rejim baskısından kaçarak daha iyi bir hayat kurmak için Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine doğru umut yolculuğuna çıkan çoğu Suriyeli pek çok Ortadoğu ülkesi vatandaşı farklı yollara başvuruyor. Geçmiş yıllara oranla geçişler azalsa da mülteciler, canları pahasına umut yolculuğundan vazgeçmiş değil. Özellikle Yunan adalarına kaçmak isteyenlerin sıklıkla kullandıkları Ege Denizi’nde çok sık can pazarı yaşanıyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından deniz yoluyla gerçekleştirilen düzensiz göç faaliyetlerinden elde edilen istatistikler çerçevesinde Ege Denizi’nde 2018 yılının ilk beş ayında 8 bin 780 mülteci yakalandı, 26 mülteci ise hayatını kaybetti. Havaların ısınmasının ve Türkiye’de artan geri gönderme söylemlerinin Avrupa’ya doğru yoğun bir göç dalgasına neden olacağını vurgulayan Halkların Köprüsü Derneği Başkan Yardımcısı Yıldırım Şahin, “Avrupa Birliği sınırlarını açıp, sorumluluk almalı ve güvenli bir şekilde geçişi sağlamalı. Geçişlerin azaltılması için Türkiye’nin mültecilere statü sağlaması lazım. Türkiye’de gelecek göremiyorlar. Yeniden Avrupa yollarını tutacaklar. Hepimizi zor bir yaz bekliyor” dedi.

2 BİN 900 GÖÇMEN GİRİŞ YAPTI

Yunanistan göçmenlerin AB’ye geçiş noktasında transit noktadaki konumu nedeniyle rağbet görmeye devam ediyor. Yunan adalarından Midilli’nin 5, Sakız’ın 4,2, Sisam’ın 1, Sömbeki’nin 3,8, İstanköy’ün 3 ve Rodos’un 10 mil gibi kısa mesafelerde bulunması, Ege Denizi’nin tercih edilmesinin başlıca nedeni gösteriliyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (UNCHR) göre geçen ay, Türkiye ve Yunanistan arasındaki kara sınırından 2 bin 900 göçmen giriş yaptı. Birleşmiş Milletler verilerine göre, Türkiye’den Yunan adalarına geçiş yapan göçmen sayısı 2015 seviyelerinin oldukça altında kalsa da, bu yıl 2017’ye göre yüzde 27’lik bir artış var. Yunan adalarından Rodos, İstanköy, Leros, Samos, Sakız adası ve Midilli adalarında 15 binden fazla mülteci yaşıyor.

“AVRUPA YENİDEN UMUT OLDU”

Halkların Köprüsü Derneği Başkan Yardımcısı Yıldırım Şahin ise Suriyeli mültecilerin her geçen gün ülkelerine geri dönüş umudunun azaldığını dile getirerek, “Geri dönüş umutları azalan Suriyeli mülteciler Türkiye’de de yaşam koşulları iyileşmediği için yeniden Avrupa yollarına düşmüş durumda. Bu nedenle Avrupa yeniden umut oldu. Ege Denizi’nde önümüzdeki süreçte geçişlerin artabileceği bir döneme giriyoruz. Avrupa Birliği sınırlarını açıp, sorumluluk almalı ve güvenli bir şekilde geçişi sağlamalı. Geçişlerin azaltılması için Türkiye’nin mültecilere statü sağlaması lazım. İnsanlar Türkiye’de hayatlarını sağlayabileceklerini bilseler bu tehlikeli yolculuğu göze almayabilirler. Türkiye’deki yasal haklardan yoksunluk ve ağır sömürü hali geçişlere sebep oluyor. O yüzden Avrupa Birliği gelmek isteyenlerin önünü açmalı ve Türkiye de burada kalan insanlara statü sağlamalı. İsteyene mültecilik statüsü isteyene de vatandaşlık verilmeli” diye konuştu.

“ZOR BİR YAZ BİZİ BEKLİYOR”

Şahin, Türkiye ve AB arasında 2016 yılı Mart ayında imzalanan anlaşma ile birlikte geçişlerde azalma yaşandığını ancak kaçak geçişlerde ciddi oranlarda ölüm vakaları ile karşılaştıklarını söyledi. Mültecilerin havaların ısınması ve Türkiye’de artan geri gönderme söylemleri ile Avrupa’ya doğru yoğun bir göç dalgasına neden olacaklarını kaydeden Şahin, ileriki süreçlerde Türkiye’den geçişlerin hızla artacağı öngörüsünde bulunarak, “Savaşın biteceği yok. Bu konuda da Türkiye’de gelecek kuramıyorlar. Çocukları burada doğmuş. Bu insanlar vatansız. Bir kısmı şu ya da bu eğitimden yoksun. Türkiye’de gelecek göremiyorlar. Mülteci statüsü dahi alamadıkları için hukuksal hiçbir hakları yok. Çalışma koşulları kötü ve çok düşük ücretlerde güvenliksiz çalıştırılıyorlar. Bu nedenle barış içinde bir arada yaşama umutları da gittikçe zayıflıyor. Yeniden Avrupa yollarını tutacaklar. Zor bir yaz hepimizi bekliyor” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.