TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Genetik şifreyi çözen zayıflıyor

Yıllardır uygulanan diyet tedavilerine yeni bir soluk getiren genetiğe uygun diyet programı, hastalıklara yakalanma riskini azaltırken aynı zamanda daha hızlı kilo verme imkanı sağlıyor

Haber Giriş Tarihi: 12.02.2018 07:26
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Genetik şifreyi çözen zayıflıyor

E. ÇAĞLA GENİŞ

Gün geçtikçe yaygınlaşan genetik tarama testleri, kişinin aileden gelen hangi hastalıklara yatkın olduğunu belirleyerek erken tedbir alınmasını sağladığı için hayat kurtarıcı olabiliyor. Peki bu genetik testler sayesinde daha hızlı ve kalıcı kilo vermek mümkün mü? Kişinin genetik profiline uygun beslenme programı uygulamanın daha kaliteli ve uzun vadede kilonun korunmasında önemli olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Adanç, beslenme ile genetik yapı arasındaki ilişkiyi ve genetiğin zayıflamadaki önemini anlattı.

KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ TIP

Genetik testin, bireyin DNA haritasının çıkarılarak genetik yatkınlığına göre hangi hastalığa eğilimli olduğunu, bunların önlemini alarak nasıl daha sağlıklı yaşayabileceğini sunan analizler bütünü olduğunu söyleyen Adanç, “Gen analizi yöntemlerinin gelişmesiyle beraber kullanımı özellikle beslenme ve egzersiz alanlarında ön plana çıkmıştır. İki bireyin aynı miktar şeker tüketip birinin diyabet olması diğerinin olmaması veya aynı miktar yağ tüketip birinin kolesterol hastası olması diğerinin olmamasının nedeni hep genlerinden kaynaklıdır. Örneğin bir insan sigara içip alkol kullanıp egzersiz yapmayıp çok uzun yıllar yaşıyor, bir diğeri ise alkol sigara kullanmayıp egzersiz yapıp düzenli ve sağlıklı beslenip genç yaşta ölebiliyor. Bunlar hep genlere bağlı sonuçlardır. Bu test ile genlerimizi değiştiremeyiz fakat yaşam tarzımızı, beslenme planımızı değiştirip hastalıklar için önlem alabiliriz. Genetik test ile birçok hastalık, bireyin genlerine bağlı olarak bireye özgü doğru beslenme ve egzersiz programlarıyla engellenebilir veya geciktirilebilir” dedi.

GENETİK YAPIYA GÖRE ZAYIFLAMA

Genetik test sonucuna göre yapılan diyet analizi ile kişinin karbonhidrat hassasiyeti, günlük vitamin ihtiyaçları, uygun egzersiz ve farklı yağ türlerine olan ihtiyaçları gibi pek çok değerlendirme yapıldığını kaydeden Adanç, “Kişinin genetik yapısı, yaşam tarzı bilgileri, sağlık bulgu ve belirtileri değerlendirilir. Buna göre uygun beslenme planı hazırlanır. Örneğin kişinin yağ türlerine hassasiyeti yüksekse daha sağlıklı yaşamak ve daha kolay kilo kontrolü için daha düşük miktarlarda tüketim olmalıdır. Kişinin fiziksel aktivite ve egzersiz alışkanlıkları farklı alanlarda değerlendirilir. Genetik yapısı, mevcut sağlık durumu, fiziksel kapasitesi ve antropometrik ölçümleri göz önünde bulundurularak egzersiz programına karar verilir. En sonunda ise kişiye hastalıklardan korunması ve sağlıklı uzun bir ömür sürdürebilmesi için hazırlanmış bir ‘Yaşam Tarzı Planı’ hazırlanır. Kişiye özgü beslenme planı, egzersiz reçetesi, vitamin ve mineral takviyesi kullanım önerileri bulunan bu planda gerekirse tıbbi takip önerileri verilir” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.