TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Göztepe Rotary’den anlamlı ziyaret

Göztepe Rotary Kulübü, yeni dönemin ilk iş yeri ziyaretini İzmir’in 105 yıllık Kültür Çınarı İzmir’in Milli Kütüphanesine yaptı

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2017 07:05
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Göztepe Rotary’den anlamlı ziyaret

ASİYE ARSLAN

Göztepe Rotary Kulübü dönemin ilk ziyaretini İzmir Milli Kütüphanesine yaptı. İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Avukat Ulvi Puğ’un kütüphanenin 105 yıllık tarihi, dünü ve bugünü ile ilgili verdiği bilgiler verdi.

ATAMIZDA ZİYARET ETTİ

Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Avukat Ulvi Puğ, “Mustafa Kemal Atatürk, ümmetten millet, enkazdan devlet, istibdattan cumhuriyet yarattığı o çok yoğun çalışma döneminde bile İzmir Milli Kütüphanemizi üç kez ziyaret etmiştir. İlk iki ziyareti mevcut binamızın henüz inşaat aşamasındayken gerçekleşmiştir. Kütüphane binası açıldıktan sonra yaptığı üçüncü ziyaretinde ise o sırada Türkiye ziyaretinde bulunan dönemin İran Şahı Rıza Pehlevi’yi de bir gurur eseri olarak kütüphaneye getirerek gezdirmiştir. Kitaba ve eğitime yaşamının her döneminde çok büyük bir önem veren Atatürk’ün, bu ziyaretlerinin iki önemli sonucu olmuştur. Birincisi, bir sivil toplum örgütü olarak kurulmasına rağmen, kurulduğu 1912 yılından beri Milli Kütüphane adını taşıyan kütüphanemizin Milli Ünvanı Bakanlar Kurulu Kararı ile resmen tescil edilmiştir. İkinci önemli sonucu ise İzmir Milli Kütüphanesi Yazılı ve Basılı Eserleri Derleme Kanunu’ndan yararlanan Türkiye’deki 6 kütüphaneden biri olmuştur. Bu 6 Derleme Kütüphanesine Türkiye’de basılan tüm kitap, dergi ve gazetelerin birer örneği Kültür Bakanlığınca ücretsiz olarak gönderilir. Diğer 5 kütüphane Ankara ve İstanbul’dadır. Bunların dışında Anadolu’da bu kanundan yararlanan tek kütüphane İzmir Milli Kütüphanesidir. Ayrıca İzmir Milli Kütüphanesi bu kanundan yararlanan tek sivil toplum örgütü kütüphanesidir. İzmir Milli Kütüphanesi, kurulduğu 1912 yılından bu yana, sahibi olduğu, bugün İzmir Devlet Opera ve Balesinin kirası altında bulunan Elhamra Sinema binasından aldığı kira geliri ile tam 105 yıldır halkımıza ücretsiz olarak kütüphanecilik hizmeti vermektedir. Mustafa Kemal Atatürk kütüphanemizi tam üç kere ziyaret etmiştir ama bu gün ne yazık ki kütüphanemizi hiç ziyaret etmeden görevlerini tamamlayan yöneticilerimiz ve İzmir Milletvekillerimiz vardır. Bu sebeple kulübünüzün bu ziyareti bizim için çok anlamlıdır” diye konuştu.

1 MİLYON 200 BİN KİTAP

Kütüphanede kaç kitap olduğu sorusuna cevap veren Ulvi Puğ, “Bu bizim hem mutluluk hem de üzüntü kaynağımızdır. Şu anda kütüphanemizde yaklaşık 1 milyon 200 bin kitabımız var. Bunların yaklaşık 4 bini paha biçilmez el yazması eserlerden oluşmaktadır. Ayrıca tanınmış yazarların orijinal baskı kitapları, Gütenberg Matbaası’nda, İbrahim Müteferrika Matbaası’nda basılmış kitaplar, Düstürname-i Enveri, altın varaklı Kuranı Kerim’ler gibi paha biçilmez eserler ve Cumhuriyetimizin başından bu yana yayımlanmış tüm gazetelerin ve dergilerin nüshaları da arşivlerimizde mevcuttur. Buraya kadar olan kısmı işin mutluluk veren yönü üzücü yönü ise şu an için kütüphanemizde bir tek kitap koyacak yerimizin kalmamış olmasıdır. Geçici çözüm olarak İzmir Valiliğimize yaptığımız kütüphanemizin hemen bitişiğindeki hazineyle ortak malik olduğumuz iş hanındaki hazineye ait bölümün kütüphanemize tahsisi talebimizin gerçekleşmesi bize soluk kazandıracaktır. Ancak Derleme Kanunundan dolayı koleksiyonlarımızın arasına her sene 80-100 bin civarında yeni kitap ve bir o kadar da gazete ve dergi ilave edileceği düşünüldüğünde önümüzdeki on yıl içinde kitap sayımıza en azından 1-2 milyon yeni kaynak ilave olacaktır. İzmirli, nasıl ki 1912 yılında o zor şartlar altında İzmir Milli Kütüphanesini kurup tam 105 yıldır hizmet üreterek ayakta tutmaktan gurur duyuyorsa, bugün de önümüzdeki yüz yıllarda da gurur duyacağımız 7 gün 24 saat açık, engellilerin de rahatça ulaşabileceği, dijital destekli, çocuklarımıza ve gençlerimize çekim merkezi oluşturabilecek çağdaş bir kütüphaneyi de kurabilmelidir. Türkiye’nin geleceği eline silah alan değil, kitap alan gençlerde olmalıdır” şeklinde konuştu.

“BİR GÖREV OLARAK GÖRDÜK”

Göztepe Rotary Kulübü Başkanı Tolga Uskuç ise, “Bizim görevlerimizin başında İzmir’imizin ve Cumhuriyetimizin değerlerine sahip çıkmak gelir. Biz de bu anlamda, hem binaları ile hem kitap, gazete ve dergi koleksiyonları ile İzmir’imizin gerçek bir hazinesi olan İzmir Milli Kütüphanemizi ziyaret etmeyi çok mutluluk verici bir görev olarak gördük” dedi.

Foto altı

Kitap, kütüphane, eğitim ve İzmir üzerine verimli ve keyifli bir sohbet şeklinde geçen ziyaret, Vakıf Başkanı Avukat Ulvi Puğ’un isteği üzerine okuduğu şiirlerle bir şiir ziyafetine döndü.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.