TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Harfler değişti haklar değişmedi

Türkiye Kamu Sen İzmir İl Temsilcisi Ahmet Doğruyol, 4/B kadrosu içerisinde 4/C’lilerin ayrıştırıldığını iddia ederek değişen tek şeyin harfler olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2018 06:48
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Harfler değişti haklar değişmedi

NİLGÜN TAZE

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu 4/C’lilerin 4/B kadrolarına geçiş yapacağı müjdelenmişti ancak 657 sayılı kanunda yapılan değişiklik, 4/C’li çalışanları hüsrana uğrattı. Taşeron çalışanların kadroya geçişinden önce 657 sayılı devlet memurları kanununda değişiklik yapılarak, çalışanların 4/C kadrosundan 4/B kadrosuna geçişinde büyük haksızlıklar yaşandığını iddia eden Türkiye Kamu Sen İzmir İl Temsilcisi Ahmet Doğruyol, “Karar ile mevcut 4/B kadrosu içerisinde 4/C’liler ayrıştırılmış, yeni bir 4/B kadrosu oluşturulmuştur. Taşeron işçilerin yaşadığı kadro haksızlığı daha önce 2007 yılında da yaşanmıştı. Hepimizin bildiği gibi, 4C’li çalışanlar özelleştirmeler sonucu işsiz bırakılan 4d kamu işçilerinden oluşmaktadır. Özelleştirme öncesi kamuda 4-D statüsünde kamuda daimi işçi olan bu insanlar, teknik personel ya da büro işçisi olarak kamu kuruluşların da istihdam edilen ve dönemin hükümetleri tarafından gerçekleştirilen özelleştirmeler sonucunda bu haklarını kaybetmiş 4/C statüsüne geçmek zorunda bırakılan kamu işçilerimizdir” dedi.

KADRO GEÇİŞİ

Kamu işçisiyken özelleştirme nedeniyle işini kaybeden 4/D’lilerin 4C’ye ilk geçtiklerinde, yılın sadece 10 ayı çalışıp, kalan 2 ayı da ücretsiz izin ile geçirmek zorunda kaldıklarını ifade eden Doğruyol, ücretlerin genellikle asgari ücretin altında maaş aldıklarını söyledi. Doğruyol, “Tüm unvanlarını kaybederek geçici personel olan 4/C’lilerin kamuda istihdamına 2004 yılında başlanmış, bir sonraki yıl göreve devam edebilmeleri için her yıl yeni bir Bakanlar Kurulu Kararı yayımlanması gerekirken, bakanlar kurulu 2007 ve 2008 yıllarında kararı yayımlamakta gecikmişti. 4/C’liler her sene yeniden istihdam için Bakanlar Kurulu Kararı’nın çıkmasını beklerken, 2007 yılında belediyeler dahil kamuda çalışan yaklaşık 200 bin geçici işçinin sürekli işçi kadrolarına veya sözleşmeli personel statüsüne geçirilmeleri, 5620 sayılı kanun ile onaylanan yasa aynı yıl yürürlüğe girmişti. Böylelikle geçici ve mevsimlik işçiler devlet eliyle sürekli kamu işçiliği 4-D ve sözleşmeli personel 4-B statülerine geçirildi” ifadelerini kullandı.

DEĞİŞEN HARFLER OLDU

Doğruyol, karar ile mevcut 4/B kadrosu içerisinde 4/C’lilerin yine ayrıştırıldığını ifade ederek, “2007 yılındaki gibi, yine mevcut haklarına kavuşamayan yaklaşık 21 bin 4/C’li mevcut hükümet tarafından yine mağdur edilmiştir. 696 sayılı KHK ile 4/B’ye geçişi sağlanan 4/C’liler, mevcut durumda 4B statüsü; kariyer meslek gruplarının dışında kalan meslek gruplarının oluşturduğu statü olmasına rağmen, 4C’den 4B’ye geçirilen 4-C’lileri, öğrenim durumları, mesleki yeterlilikleri hiçe sayılmış, unvanlara göre istihdamları sağlanmamıştır. Lise ve altı tüm personel yaptıkları işe bakılmaksızın ‘İdari Destek Personeli’ üniversite mezunu tüm personel de ‘İdari Büro Personeli’ yapılmıştır. Ve yeni icat edilen bu görevlerin görev tanımları dahi yoktur. Ne özlük hakları, ne nitelikleri, ne de ücretlerinde beklenen değişiklik olmamış, değişen tek şey sadece statülerinin ismi C iken B olmuştur. Yani değişen sadece harflerdir” açıklamasını yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.