TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hayat bize güzel!

Yaptıkları etkinlerde amaçlarının hayatı güzel yaşamak değil daha da güzelleştirmek olduğunu belirten Macera Kulübü Başkanı Toprak Özmen, bugüne kadar İzmir’de ses getiren birçok etkinliğe imza attıklarını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2017 06:40
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Hayat bize güzel!

NİLGÜN TAZE

Yaşamı tanımlamaya kalktığımızda “hareket”i en başa koymamız gerekir çünkü yaşamın özü harekettir. Günümüz teknolojileri öylesine hızlı gelişmekte ki, otomasyon ve mekanizasyon artık insan yaşantısı içinde daha fazla yer tutuyor. Çamaşır ve bulaşık yıkamaktan, ayakkabı fırçalamaya kadar her şey artık aletler aracılığıyla yapılıyor. Bu da günlük yaşam içinde insanı daha pasif ya da daha az aktif konuma getiriyor. Sporun insan sağlığına, kişinin bedensel ve zihinsel gelişimine yaptığı katkıların saymakla bitmeyeceği ise açık. İşte İzmir’de doğa organizasyonları başta olmak üzere çeşitli etkinlikler sunan Macera Kulübü insanları içinde bulundukları kısırdöngüden kurtararak rahat bir nefes almasını sağlıyor.

Yeryüzü Sofrası, Macera Kulübü Dans Grubu, Rafting ve Kostüm Geceleri gibi birbirinden farklı birçok etkinliğe bugüne kadar imza attıklarını açıklayanMacera Kulübü Başkanı Toprak Özmen, “Bizler biraz deliyiz, dışarıdan baksanız bunlar şirinler köyündeki şirinler gibi dersiniz hepimiz ayrı bir hikaye. Hiç bir zaman ben diyerek hareket etmiyoruz, ortak bir şuurumuz var o da Macera'lı olmak. İşte bu nedenle bizlerde önce insanlık gelir, para, iş güç, kariyer gibi başkalarının aklını başından alan şeyler hiç bir zaman burada önem arz etmez. Kimse kimsenin ne iş yaptığını umursamaz. Bizler için yüreklerin ağırlığı önemlidir. Yüreğiniz ağırsa eğer birlikte bu hayata tutunur ve bu hayatı güzelleştirmek için çabalayabiliriz” dedi.  

HAYAT BİZE GÜZEL!

Güzel şeyler planlayabilmek ve paylaşabilmek için öncelikle güzel niyetler içerisinde olmak ger ektiğini ifade eden Özmen şu ifadeleri kullandı: “Bazen çılgın eğlencelerde buluşuruz, bazen doğada, bazen kanserli çocukların yanlarında. Biz şunu yaptık bunu yaptık diye reklamında peşinde değiliz, yaparız ve olur biter. Daha iyisini nasıl yaparıza bakmaya başlarız. Burada demokrasi var, burada anlayış var, burada hoşgörü var, burada empati var ve burada birbirinin değerlerine saygı var kısacası burada İzmir var. Güzel insanlar güzel şeyler paylaşır! Biz sevgimizi, yemeğimizi, suyumuzu, paylaşıyoruz. Biz 3 günlük hayatın az sayıda olan güzelliklerini paylaşıyoruz. Biz içimizde büyüttüğümüz umutlarla, hayatı el ele nasıl güzelleştiririz diye çabalıyoruz. İşte bu yüzden hayat bize güzel.”

GÖNÜLLÜ OLMAK

Zekasına ve kendine güvenen herkesin Macera Kulübü’ne üye olarak hayata renk katmaya başlayabileceğini ifade eden Özmen, “Koşarken para sayıp, para sayarken magazin haberlerini okuyabiliyor musunuz? Tüm bunları yaparken arada ileriye zıplayıp havada 15 saniye asılı kalabiliyor musunuz? En sevdiğim evcil hayvan kaplandır, en sevdiğim film 127 saattir, en sevdiğim kitap Türkiye ve Dünya Tur rotaları kitaplarıdır, Guinness rekorlar kitabını okuma rekoruna adayım diyebiliyor musunuz? Tek başıma ormana bir çakı ile girip aslan avlarım kemiklerini de dişime kürdan yaparım diyebiliyor musunuz? O halde doğru yerdesiniz. Sakın ciddiye alıp denemeyin bunları. Zekasına güvenen, insanları, hayvanları, doğayı seven, çekip çevirmeyi yani organize etmeyi seven ve sorumluluk alabilen herkes aramıza katılabilir” açıklamasını yaptı.

ARAMIZA KATILIN

Gittiği yeri hemen hatırlayan, macera, adrenalin, outdoor aktivitelerden keyif alan, gezmeyi ve yemeyi seven her bireyin aralarına katılarak hayatta keyif katan aktiveler planlamaya başlayabileceğini söyleyen Özmen, “Bize bir dağa baktığında buraya şuradan çıkılır diyen, bir şelale gördüğünde bunun altında ıslanmak ne güzel olur diyen arkadaşlara eğitilmek üzere kulüp içi liderlik ve rehberlik kapılarımızı açıyoruz. Hayatı daha da güzelleştirme çabamızda bizlerle bir arada olup gönüllülük esası ile çeşitli alanlarda görev almak, rehberlik yapmak isteyen arkadaşlarımıza davettir. Biliyorsunuz artık organizasyonumuz oldukça büyüdü, büyüdükçe de renklenmeye devam ediyor. iyi ekipler iyi işler çıkartır ortaya, bu anlamda ekibimizi güçlendirmek, kendi içimizde ekipler oluşturmak için eğitim dönemi startını vermiş bulunmaktayız” şeklinde konuştu.

EĞİTİM VE AKTİVİTE

Özmen, yaz sezonunun gelmesiyle birlikte kendilerini geliştirmek ve çeşitli eğitimlerle yeni sezona hazırlanmak amacıyla çalışmalarını başlattıklarını açıklayarak, “Tüm bunları yaparken eğlenmek adına neler yapağız? Öncelikle bilmelisiniz ki çok ama çok eğleneceğiz! Hepiniz son zamanlarda çeşitli arkadaşlarınızdan İzmir’de yapılan trekking - doğa yürüyüşleri hakkında bir şeyler duymuşsunuzdur.   . Önce Terminolojik bir düzeltme yapalım. Trekking kelimesi aslında doğa yürüyüşü kelimesini tam olarak kapsamıyor doğada sırtınızda kamp yükü ile konaklamayı anlatıyor.  Hiking ise tam anlamı ile günübirlik yapılan doğa yürüyüşlerini kapsıyor. Havalı olsun diye bu ismi kullanmayalım en doğrusu ve en güzeli Türkçemiz. Biz buna doğa yürüyüşü diyelim” ifadelerini kullandı.

YAŞA UYGUN PROGRAMLAR

Yürüyüşlerde her yaşa uygun kulüp ve gruplar oluşturarak yüksek kondisyona göre de alternatif gruplar oluşturduklarını açıklayan Özmen şunları söyledi: “Son yıllarda insanlar şehir hayatının aslında ne kadar keşmekeş ve boğucu olduğunu çevredeki mesire yerlerine giderek buralarda yaptıkları kısa yürüyüşlerle fark etmeye başlayarak 1980’li yıllardan bu zamanlara kadar süregelen doğa yürüyüşü grupları ile doğaya uyanmaya başladılar.  Her yaştan katılımcının bulunduğu bu kulüpler ve aktivite grupları bize hayatın koşuşturmasında durup dinlenme, soluk alma, spor yapmak ve doğayı farklı bir gözle görme imkanı sağlamaktadır. Etkinlikler için İzmir’in her semtinden araç kalkmakta ve oldukça ekonomik olarak bu faaliyetlere katılma imkanı bulunmaktadır.”

AMAÇ SADECE PAYLAŞIM

Köy kahvesinde kalabalık bir grupla yapılan bir kahvaltı ile güne başlamak, yürüyüş sırasında doğanın bin bir rengi ile tanışmak, bitkiler, meyveler, dereler, şelaleler mağaralar görmek, öğle yemek molasında yakılan ateşte sucuğunuzu - yemeğinizi pişirmek,  yürüyüş sonrasında köy kahvesinde köydeki amca ve teyzelerle sohbet etmek, yöresel ürünlerden satın alma imkanı yakalamak size hayal bile edemeyeceğiniz güzel duygular hissettirmektedir. Yürüyüşte tanıdığınız insanların çoğu belirli bir kültür ve kalite sahibi, amacı tamamen paylaşım olan insanlardır aslında siz kendinizi buluyorsunuz çünkü herkes sizin gibi.  

KENDİNİZE MUTLULUK VERİN

Yapılan bilimsel araştırmalarda doğa yürüyüşlerinin kalp krizi riskini önlediği ve eklem rahatsızlıklarını giderdiğinin kanıtlandığını açıklayan Özmen, “Hiç tanımadığınız biriyle suyunuzu, meyvenizi, yemeğinizi paylaşıyorsunuz. Bu birkaç aktivite sonrasında sizin günlük hayatınızda da istem dışı yaptığınız bir şey haline geliyor çünkü bu eyleminiz yine kendinize mutluluk getiriyor. Öyle ki günler önce hazırlık yapıp bir gün önce akşam sarma sarıp getiren insanları görüyorsunuz.  Fotoğraf merakınız varsa İzmir’de böyle yerler mi vardı dedirtecek görsellerle karşılaştığınızda zamanı durduruyorsunuz.  En önemlisi insanın doğanın değerini ne kadar bilmediğini görüyorsunuz” dedi.

SAĞLIK İÇİN DOĞA

Yapılan doğa yürüyüşlerinde doğa bilincinin artarak, çöp kültürünün hissedilir ölçüde değişime uğradığını açıklayan Özmen, “Yapılan aktiviteler sonrasında hayata bakış pencereniz bile farklılaşıyor. Çünkü aslında ait olduğumuz yeri yaşamaya başlıyorsunuz. Doğa yürüyüşlerinin sindirim problemlerini önlediği bilinmekte bunun yanı sıra doğanın verdiği arınma duygusu ve günün içinde yaşanan anda kalma duygusu endorfin salgılanmasına neden olduğu için hem yaşlanmayı geciktirdiği, hem bağışıklık sistemini güçlendirdiği hem de psikolojik rahatlama nedeniyle depresyon engellediği görülmektedir” açıklamasını yaptı.

MUCİZELERE TANIK OLUN

Düzenledikleri doğa yürüyüşlerinde harika duygularla dolu bir gün yaşandığını ifade eden Özmen, Şehirde de yürüyorum arkadaşlarımla ne var bunda demeyin. Ormanda egzoz kokusu yok, kuş sesleri  var, tertemiz bir hava var ve bacak kaslarınız inişi çıkışı ile her yönde çalışmaktadır. Kalça, bel ve bacak kaslarınızdaki değişimi 3-4 haftada görmeye başlarsınız. Macera Kulübünün başkanı olarak ben size harika duygularla dolu bir Pazar günü yaşayacağınızı, keşke daha önce doğaya gitseydik- tanışsaydık diyeceğinizi, doğa bana iyi geldi yepyeni insanlar tanıdım çok mutlu oldum diyeceğiniz üzerine söz verebilirim.  Peki ben size şimdi soruyorum mutluluk, sağlık ve kaliteli zaman geçirmek için hala neden doğada değilsiniz?  Haydi bu Pazar ve hemen hemen her Pazar düzenlediğimiz doğa yürüyüşlerimizle kendinize bir mükafat verin ve bizimle doğada buluşun” şeklinde konuştu.

DAĞCILIK

Dağcılık, sadece tırmanmak, güzel manzaralar seyretmek, el değmemiş vahşi doğada tecrübeler edinmek değildir. Mücadele etmek, risk almak gibi zorluk dereceleri yanında ekip çalışması ve uyum gerektiren bir spor dalıdır. İnsan ihtiyaçlarının umursanmadığı bir ortamda vereceğiniz zorlu mücadele sonucunda elde edeceğiniz fiziki ve ruhi zenginlik alacağınız en büyük ödül olacaktır. Vücudunuzu ve ruhunuzu tabiatın ritmine uydurup, güven ve beceriyle tırmanırken doğada hüküm süren barış havası içinize süzülerek girecek, rüzgârın en taze esintilerini hissedecek, ihtiyacınız olan enerjiyi fırtınalardan depolayacak, şehrin sıkıcılığında depoladığınız dertlerinizi sonbahar yaprakları gibi zirvelerden uçurup uğurlayacaksınız.

KANYON

Türkiye, iklimsel ve coğrafi özellikleri dolayısıyla zengin su kaynaklarına sahiptir. Türkiye'nin hangi bölgesine giderseniz gidiniz, kilometrelerce uzunluğunda,  metrelerce derinlikte, göz alıcı ve zaman zamanda ürkütücü görüntüleriyle bir kanyona rastlamanız mümkün. Bilinen ve turizme açılan onlarca kanyonun yanında, çok daha fazlasıyla keşfedilmeyi bekleyen gizemli kanyonlar da mevcuttur.

Uygun bir mevsimde ziyaret ettiğinizde, asırlardır sure gelen bir sonsuz yalnızlığın da koynuna kendinizi bırakmış olacaksınız. Metrelerce uzunluğunda kayalar, bu kayalardan yıllardır dinmeyen bir coşkuyla akan şelaleler ve bu şelalelerin hemen dibinde oluşan turkuaz rengi  su havuzları. Çok az bilinen bu gizemli dünyada yapacağınız bir günlük keşif turu sonucunda, hem heyecan hem macerayı tadacak, hem de turkuaz rengi buz gibi su havuzlarında yüzerek yorgunluk atarak dinleneceksiniz.

Yüzme, tırmanma, duvar ve şelale inişleri ve cangıl gibi ayrı birçok aktivite sizleri, kanyonları şehirden soyutlayan kaya blokların arasında beklemektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.