TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Haydi İzmir barışalım!

Sosyal Güçlendirme için Spor ve Beden Hareketi Derneği, ‘Barışa Oyna’ projesi ile çocukların sınır ötesi algısını iyileştirerek, çocuklarda barış kültürünün oluşmasına katkı sunuyor. Dernek Kars ve Ardahan’dan sonra bu kez birçok kültüre ev sahipliği yapan İzmir’e ‘Barışa Oyna’ diyor

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2018 06:45
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Haydi İzmir barışalım!

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER

Barışa Oynamak ne kadar anlamlı bir kelimeyse, ‘Barışa Oyna’ diyen ve aynı adla proje başlatan bir dernek de o denli anlamlı. Bahsi geçen dernek ise Sosyal Güçlendirme için Spor ve Beden Hareketi Derneği yani BoMoVu. Çoğumuzun duyunca bir garipsediği dernek. Ancak bu dernek ismi kadar çalışmalarıyla da şaşırtıyor. Mülteci çocuklara ilişkin yapılan çalışmalar başta olmak üzere birçok projeye imza atan dernek, bu kez barışa oynayalım diyor. Kars ve Ardahan’da başlayan ‘Barışa Oyna’ projesi şimdi ise İzmir’de. Sivil Toplum İçin Destek Vakfı’nın katkılarıyla projeyi geliştirmek ve yaygınlaştırmak adına yeniden yola çıkan BoMoVu’nun amacı ‘oyunlar üzerinden barış dili kurmak.’

BAŞARILI BİR EKİP…

Bu başarılı ekipte; Nil Delahaye, Eleni Nadin Diker, Gözde Mimiko Türkkan, Burcu Ayan, Fatih Gençkal, Çağıl Kayan Widegren, Pınar Özer, Ayşe Merve Kamacı ve Aslı Ersoy gibi birbirinden yetenekli isimler yer alıyor. 

YENİDEN YOLA ÇIKTILAR

Fiziksel aktivitelere ulaşımın bir hak olduğunu vurgulayan, spor ve beden hareketini kullanarak insanların dünyaya bakma biçimlerini ve davranışlarını etkileyebileceklerine inandıklarını aktaran BoMoVu ekibi, yeniden yola çıktıklarını kaydederek şöyle bir paylaşım yaptı: “Sporu ve beden hareketini sosyal faydaya dönüştürmek için programlar geliştiriyoruz. Bu çerçevede 2016 yılında İstanbul’da, kuruluş sürecimize de yön veren Barışa Oyna projemizi hayata geçirdik. Bu sene Sivil Toplum için Destek Vakfı’nın katkılarıyla projeyi geliştirmek ve yaygınlaştırmak için yeniden yola çıkıyoruz.” Barışa Oyna projesinin öncelikli amacından bahseden ekip gönüllüleri, “Oyunların bünyesinde barındırdığı özgürlük alanından faydalanarak çocukların sınır ötesi algısını iyileştirerek, çocuklarda barış kültürünün oluşmasına katkıda bulunmaktır. Bunu yaparken, kültürel mirasın önemli bir parçası olan geleneksel çocuk oyunlarını kendimize araç edindik. Sporun bünyesinde barındırdığı hoşgörü, kapsayıcılık, eşit haklar, erdem, mutluluk, sevgi ve saygı gibi değerleri oyunlar aracılığıyla ön plana taşıyarak, çocukların çevreleriyle kurdukları ilişkide sosyal kapsayıcılığı temel alan barışçıl bir ortamın gelişimine katkıda bulunarak bu bölgede yaşamaktan kaynaklı, öteki olarak algıladıkları, bütün kimlikler hakkında edindikleri ön yargıları tanımaları ve sorgulamalarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz” şeklinde düşüncelere yer verdi.

KARS VE ARDAHAN’DAN SONRA İZMİR

Projeye Kars ve Ardahan’da başladıklarını dile getiren ekip, dernek olarak şimdi İzmir’e seslendiklerini söyleyerek şöyle aktardı: “Geçtiğimiz yıl Edirne’de gerçekleştirdiğimiz uygulama ile her deneyimin hem katılımcılara hem de içeriğin gelişmesine önemli katkılar sunduğunu gördük. Bu yıl Mart ayında da İzmir’i ziyaret ettik. İzmir’in tarihine ışık tutan yaşlılar, Rumlar, Ermeniler, Kürtler, Türkler, Afro-Türkler, Levantenler, Yahudiler ile bir araya gelerek onlardan İzmir’deki çocuk oyunlarını dinleme fırsatı bulduk. Şimdi bu oyunları, mültecilik ve tarım işçiliği gibi farklı göçlerin çağında yaşayan çocuklar ile paylaşmak, bu sayede oyunlar üzerinden barış dili kurmak istiyoruz. Nisan ayı içerisinde İzmir’de birlikte uygulama yapmaktan memnuniyet duyarız. Uygulamalarımız, 9-12 yaş arasında çocuklar ile öğrendiğimiz oyunları oynayıp bölgenin kültürel mirası üzerine sohbet etmekten ibaret olup 1,5 - 2 saat sürecektir.”

BoMoVu şimdi barışa oynamak isteyen tüm İzmirli çocukları etkinliğe bekliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.