TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hayvanlar için kanun teklifi

CHP Milletvekili Zeynep Altıok ve Gürsel Tekin sahipli hayvanların TCK’da mal olarak görülürken sokak hayvanlarının mal olarak dahi görülmediğini belirterek hayvanların korunabilmesi için kanun teklifi hazırladıklarını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2017 08:50
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Hayvanlar için kanun teklifi

NİLGÜN TAZE - ÖZEL HABER

Son günlerde farklı birçok yerde ezilen, öldürülen, işkence edilen ve tecavüz edilen hayvan haberleri toplumda büyük tepki toplarken, yakalanan faillerin tamamı idari para cezaları kesilerek serbest bırakıldı. Arka arkaya basın ve sosyal medyaya yansıyan bu tip haberler, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununu yeniden tartışmaya açtı. Son dönemde hayvanlara karşı işlenen suçların artması nedeniyle hayvanların kasten ve taksirle öldürülmesi, yaralanması eylemlerinin suç sayılması için girişimde bulunduklarını açıklayan CHP milletvekillerinden İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve Zeynep Altıok, TBMM’ye sunulmak üzere kanun teklifi hazırladıklarını söyledi. CHP’nin İnsan ve Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, Türkiye’de hayvanları tam anlamıyla koruyacak ve vicdanları tatmin edecek bir yasanın olmadığını belirterek, “Mevcut yasaya göre yalnızca sahipli hayvanlar ‘mal’ olarak değerlendiriliyor ve öldürülmeleri halinde Türk Ceza Kanunu’ndaki ‘Mala zarar verme’ suçundan işlem yapılabiliyor. Sahipli hayvanlar hala ‘mal’ kapsamında, sahipsizler ise ‘mal’ dahi değil. O yüzden hayvanlara yönelik her türlü şiddet cezasız kalıyor. Oysa hayvana şiddet olan yerde insana şiddet vardır” dedi.

TCK’YA ALINSIN

Suçla mücadelenin ilk basamağının hayvanlara yönelik ihmal istismar ve her türlü şiddetin durdurulmasını sağlamak olduğunu açıklayan Altıok şunları söyledi: “Hayvan hakları olmadan insan haklarının korunmasından söz edemeyiz. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununda değişiklik yapılmasına dair verdiğimiz kanun teklifi bir buçuk yıldır komisyonda bekliyor. TBMM’den geçip yasalaşmadığı için, sahipsiz hayvanları öldürmek hala Kabahatler Kanunu çerçevesinde, ‘kabahat’ olarak değerlendiriliyor. Yani mevcut yasaya göre bir hayvanı öldürmenin, tecavüz etmenin cezası, kapalı alanda sigara içmeyle, gürültü yapmayla eşdeğer.”

HAYVAN HAKLARI KANUNU

Verilen kanun teklifinde “Hayvanları Koruma Kanunu” isminin “Hayvan Hakları Kanunu” olarak değiştirilmesini talep ettiklerini açıklayan Altıok, “Çünkü tüm canlıların hukuken hakları olduğunu savunuyor ve her canlının yaşam hakkına saygı gösterilmesini istiyoruz. Bu anlamda hayvanlara karşı işlenen her türlü suçun da Türk Ceza Kanunu kapsamına alınmasını öneriyoruz” diyerek mevcut yasanın, Evrensel Hayvan Hakları Bildirgesine uygun ve çağın gerekliliklerini karşılayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

“ÇARESİZ KALIYORUZ”

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önder ise, hayvanlara yönelik uygulanan öldürme ve şiddet olaylarına yönelik verilen cezaların sadece para cezası ile sınırlandırılmasının hayvanlara işkence etmekten zevk alan insanların ekmeğine yağ sürdüğünü belirterek, “Zaman zaman can dostlarımıza şiddet uyguladığını ve öldürdüğünü gördüğümüz insanlarla karşılaşıyoruz. Elimiz kolumuz başlı kalıyor çünkü bize açık ve net bir şekilde cezası neyse ödeyebileceklerini ve hayvanlara istediği gibi davranma hakkına sahip olduklarını söylüyorlar. Evet bu doğru. Ülkemizde maalesef hala hayvanlara uygulanan işkence ve öldürümler suç değil kabahat kabul ediliyor. Bu nedenle biz hayvan severlerde can dostlarımızı koruma konusunda çaresiz kalıyoruz” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.