TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hebrar sanatında emin adımlarla ilerliyor

Ressam Hebrar Hülya Çelik, karakalem de yakaladığı başarıyı yağlı boyada da sürdürmek istiyor. Bu bağlamda çalışmalarını sürdüren sanatçının en büyük hedefi ‘Hebrar’ ismini bir marka haline getirmek

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2018 07:36
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Hebrar sanatında emin adımlarla ilerliyor

ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL RÖPORTAJ

İzmirli bağımsız Ressam Hebrar Hülya Çelik 2015’te sanata profesyonel anlamda adım attı. İlk kişisel sergisini geçtiğimiz yıl içerisinde İzmir Park AVM’de gerçekleştirdi. Sergi, yoğun ilgi gördü ve sanatseverler tarafından beğenildi. Karakalem tarzında çalışmalarıyla İzmirli resim sanatçıları arasında yerini sağlamlaştırarak emin adımlarla ilerleyen Hebrar Hülya Çelik, yaptığı çalışmalarda farklı teknikler uygulamaya başladı. Karakalem tarzında başarıyı yakalayan sanatçı, yağlı boya türünde çalışmalar sürdürüyor. Bu tarzının da sanatseverler tarafından oldukça beğenildiğini ve ilgi gördüğünü söyleyen Çelik, ilerleyen günlerde farklı tarzlarda çalışmalara imza atabileceğinin müjdesini şimdiden verdi.

İlk kişisel sergini açtın, nasıl geri bildirimler aldın?

Oldukça yoğun ilgi gördü. Özellikle 23 Nisan’a denk gelmesi dolayısıyla, çocukların, gençlerin, kadınların ilgisini çekti. Ziyaret edenler, farklılık gördüler. Olumlu geri dönüşler aldım. Sergimin en iyisi olduğunu söyleyenler oldu. Övgüler aldım. Bu da beni oldukça memnun etti. İlgiden dolaylı, amacıma ulaştığımı düşünüyorum.

YAĞLI BOYA’YA BAŞLADI

Şu an geldiğiniz noktada neler yapmaktasınız?

Yağlı boya resimler çiziyorum. Karakalem ve pastal çalışmalarıma ara verdim. Öncesinde karakalem ile portre siparişleri alıyordum. Onları da bir müddet askıya aldım. Yağlıboya istekleri oldu. Bu çalışmalarla ilgili teslimatlar gerçekleştirdim. Yoğun bir dönem geçirdim. Bu arada sergime hazırlık aşamasında yağlıboya figüratif çalışmalar gerçekleştirdim. Ağırlıklı olarak fotoğraftan çalışmayı tercih ediyorum. Yapılmış resimleri tekrarlamıyorum. Genellikle çizdiğim resimlerde kadın figürlerini kullanıyorum. Sosyal sorumluluk projesi altında bir teklif aldım. Şimdi ona hazırlanıyorum. Yardıma ihtiyacı olan çocukları okutmak amacıyla resimler yapıp, onları satacağız. Elde edilen para ile çocuklara yardım edeceğiz. Şu an bunun çalışması içerisindeyim.

Karakalem tarzının dışına çıkarak, yağlı boya çalışmalar yaptığınızı gözlemliyoruz. Tarzınızdaki bu değişikliğin herhangi bir sebebi var mı?

Her tekniği denemek amacıyla böyle bir karar aldım. Ben bunun eğitimini almadım. Karakalem de ne kadar usta olduysam, bunu yağlı boyada da görmek istiyorum. Gerekirse sulu, guaj teknikleriyle de çalışmalarım olacak. Kendimi bir üst noktaya taşımak istiyorum. Bu amaç doğrultusunda ilerleyeceğim.

ÇALIŞMALAR BEĞENİLDİ

Yağlı boya çalışmaları ile toplumdan nasıl bir geri dönüş aldın?

Çalışmalar beğenildi. Çevremdeki arkadaşlarım bana çalışmalarını getirip, rötüşlerini yaptırıyorlar. Beğeniler, olduğu sürece bu tarzda çalışmaları sürdüreceğim. Siparişlerde alıyorum. Bu çalışmalarım farklı projeler içerisinde yer alacak. Resimler oldukça çoğalmaya başladı. Sosyal medyadan paylaştığım resimleri almak isteyenler oluyor. Bu sayede bende çalışmalarımdan gelir elde ediyorum.

Sadece resim satarak mı geçimini idame ettiriyorsun?

Evet. Resimler cüzi miktarlarda satılıyor. Fazla fiyat biçemiyorum. Alıcı kişiler genelde yakınlarım ve orta gelirli kesim. Henüz koleksiyonerlere ulaşamadım. Bu kişilere İstanbul’da yapacağım sergi ile ulaşmayı düşünüyorum. Resim satışının, benim için çok büyük bir getirisi yok. Genelde masraflar kendi cebimden çıkıyor.

ATÖLYE ENGELE TAKILDI

Son görüşmemizde, atölye açmak istiyordun. Bu hedefini gerçekleştirebildin mi?

Hedefimi gerçekleştiremedim. Bazı engellere takıldı. Ben, kültürel ve sanatsal bir yer açmak istiyordum. Bununla ilgili tüm belgelerimi aldım. Ancak devlet tarafından destek görmeyeceğini anladım. Açacağım yeri yine kendi çabamla açmam gerekiyor. Maddi anlamda bir yük getireceği için ertelemek zorunda kaldım. 2018’de sergilerden sonra ismimi duyurup atölyemi de açmak istiyorum. Atölye vari bir kafe daha çok öğrencilerin gelebileceği ve resim konusunda kendini geliştirmiş insanların uğrayacağı bir ortam oluşturmak hedefim. Bu mutlaka olacak. Yapacağım projeler içerisinde mutlak yerini koruyor.

İzmir’de ressam olmak ne gibi zorlukları beraberinde getiriyor? İstanbul veya başka bir şehirde olsan yaptıklarının daha çok ses getireceğine inanıyor musun?

İzmir’de resim yapıyorlar ancak profesyonel anlamda çalışan bir kesim fazla değil. Genelde reprodüksiyon çalışanlar var. Kendi tarzını yansıtan çok fazla ressama rastlamadım. Benim amacım; kendi özgün tarzımı yansıtıp, Türkiye çapında ismimi duyurmak. Büyük ihtimalle bunu da sergilerle yapacağım. İstanbul’da olsaydım… Evet bir avantajım vardı. Oradaki nüfuzum fazlaydı. Bu nüfuzumu kullanırdım. Bana yardımcı olmak isteyen birçok insan olurdu. Bu konuda İzmir’de yalnızım. İstanbul’dan geldiğimde bütün nüfuzumu da orada bırakmış oldum. İstanbul’da her şeyin daha kolay ilerleyeceğini düşünüyorum. Bu amaçla İstanbul’da ki sergiye büyük bir hızla hazırlanıyorum.

RESİME HOBİ OLARAK BAKILIYOR

İzmirlinin resime bakış açısı nedir?

Genelde hobi olarak düşünülüyor. Sanatsal anlamda resime ağırlık veren bir kesim yok. Resim öğrenmeye hevesi olan kişiler kurslara yöneliyor. Bunlar benim düşüncelerim. Beni de hobi olarak çalıştığımı düşünenler var. Ancak benim çalışmalarımı gördükten sonra hobi olmadığını anlıyorlar. Sanat olarak değerlendirmeye alıyorlar. İlerleyen zamanlarda farklı projeler içerisinde yer alacağım. Çok güzel şeyler yaşayacağıma inanıyorum.

Bir ressam olarak eserlerini sergileyebileceğin yeteri kadar salon, galeri olduğunu düşünüyor musun?

Bu işler kolay değil. Alsancak’ta birçok galeriyi gezdim. İstenen ücret 3 bin lira. Satış yapıldığı anda 3 bin liranızı aldıkları gibi belli bir oranda komisyon alıyorlar. Böyle bir sistem var. Ücretsiz olanlarda da sıraya giriyorsunuz. Gün veriyorlar. Paranız varsa, güzel bir salon tutup sergi yapabiliyorsunuz. Rahat bir ortam yok.

ÜCRETSİZ SALON SAYISI YETERSİZ

Salon sayısı yeterli mi?

Ücrete tabi olmadan sergi olanağını düşünürsek, yetersiz. Herkes sergi yapamıyor. Ancak herkeste sergi yapmamalı. Sanatsal bir değer taşımayan eserler sergilenmemeli. Her resim, beğenilmiyor.

Ekonomik açıdan; sattıklarınızdan yeteri kadar gelir elde ediyor musunuz?

Yurt dışında isimlerini duyurmuş kişiler fiyat artırımına gidiyor. Sanırım bir yurt dışı yapmak gerekiyor. İsim yaptıktan sonra farklı fiyatlandırmalar ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum. Türkiye’de resim’e yüksek rakamlar ödeyebilecek insan kapasitesi yok. Koleksiyoner sayımız az. Genelde eskiden yapılmış, müzesel eserler tercih ediliyor. Bu da yatırım amacıyla yapılıyor.

Sence bu durumun sebebi nedir?

Ekonomik yönden ağır gelse bile devletimizin sanata eğilimin zayıf olduğunu düşünüyorum. Bizim bu konuda ilerlememiz gerekiyor. Sponsor olacak kişiler bulunmalı. Ekonomik anlamda aksi takdirde zor.

AMACI: KALICI OLMAK

Sanatsal anlamda ulaşmak istediğin belirli bir nokta var mı?

Sanatımın farklılığını yarattıktan sonra bir isim bırakmak istiyorum. Farklılığı da nasıl yaratabilirim? Bunun kaygısını taşıyorum. Uzay çağında olduğumuza düşünerek bir farklılık yaratma amacındayım. Ancak ne çıkar? Ne çıkmaz? Bunu bilemiyorum. Umarım bu farklılığı da ortaya çıkarım.

Dediklerinize ek olarak bir şeyler belirtmek ister misiniz?

Sanatın her dalı altında, devlet tarafından bir takım sınırlandırmalarımız oluyor. Yine de yılmadan elimizdeki yeteneği duyurmak… Tek amacım sanatı gençlere sevdirebilmek. Gençlere tavsiyem; ellerinde bir yetenek varsa… Bunun peşini bırakmasınlar. Sanatsal faaliyette bulunsunlar.

“ÖNDERLİK ETMEK İSTİYORUM”

En büyük hayalinin gelecekte kendine ait bir resim galerisi açmak olduğunu söyleyen Çelik, “Özellikle de çocuklara  ve gençlere resim sanatını yaşatmalarını için önderlik etmek istiyorum. Uluslararası düzeyde tanınmış bir isim haline hatta marka haline gelmek en büyük amacım” diye konuştu.

“DEVAMLILIK ŞART”

Resim konusunda sürekli değişim ve gelişim içerisinde olmak gerektiğini kaydeden Çelik, “Herkesin yolu aynı değil. Düşünceler farklı,çizgiler farklı, insanların beğenileri farklı bu şekilde yaklaşırsak özgün bir çizgi oluştuğunda profesyonel çizgiyle ve  galeri boyutunda bir gelişimle ve daha iyi isimlerle ön plana çıkarak çevremdeki  çizginin duruş,imaj ve tasarımlarımla değişmesini hedeflemekteyim.Her işte olduğu gibi işini sevmek ,mutlu olmak için devamlılık şart” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.