TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Her ay rekor kıracağız

Ekonomi Bakan Nihat Zeybekci, 2017 yılında verdikleri sözleri yerine getirdiklerini ve rekor kırdıklarını belirterek, “İhracata dayalı büyüme ile 2018’ de her ay rekor kıracağız. Türkiye hiç kimseye muhtaç değildir” dedi

Haber Giriş Tarihi: 11.01.2018 09:10
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Her ay rekor kıracağız

KENAN YEŞİL

Çeşitli toplantılara katılmak üzere İzmir’e gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Eximbank’ın 2017 değerlendirmesi ve 2018 yılı hedeflerinin açıklandığı toplantıya katıldı. Swissotel’de gerçekleştirilen toplantıya Bakan Nihat Zeybekci’nin yanı sıra Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkan Sabri Ünlütürk, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, İzmir’de şube açma yönündeki çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “8 ilde şube açacağız. İhracatta İstanbul’dan sonraki en büyük illerde irtibat ofisi ya da şube açmaya devam ediyoruz. 2017 de faizleri düşüren tek finansal kurum olduk. 2018’de için yeni projeler için çalışıyoruz. Yeni projeleri devreye almaya çalışacağız” dedi.

SÖZÜMÜZÜ TUTTUK

Türkiye’nin dünya’nın Ege’si olduğunu ifade eden Zeybekci, “Türkiye, geleceğe umutla bakan bir ülke. Bunun sonucunu da 3. çeyrek ortalamasıyla yüzde 7,4 büyüyerek alan bir ülke. OECD ülkeleri arasında Türkiye bir numara oldu. Biz pozitif bakış açısıyla bakarak sözümü tuttuk. Dünya Bankası Türkiye’nin büyüme oranını yeniden revize etti ve yüzde 6,7’ye çıkardı. Pozitif anlamda dediğimiz her şey gerçekleşti ve dediğimiz devam edecek. Dünyada çok az ülke 3. çeyrekte çift haneli büyümeyi gördü. 2017’de parasal değer olarak yüzde 81 artış yakaladık. Yüzde 60’ın üzerinde istihdam sağladık. 2018’de de teşviklerle beraber iddiamızı koruyacağız” diye konuştu.

DESTEKLERİMİZ DEVAM EDECEK

Hükümet ve bakanlık olarak destekleri artırarak devam ettirdiklerini ifade eden Bakan Nihat Zeybekci, şöyle devam etti: “İleri teknoloji yatırımlarının desteklenmesi, tasarım desteği, yurtdışına verdiğimiz destekler 2017 yılında en iddialı yatırım teşvik sistemini Türkiye’de ortaya koyduk. Bu gelişen dünyaya Türkiye’nin ‘bende varım’ diye verdiği en iyi cevaptır. Türkiye’nin şu anda cari açık verdiği haberleşme, ulaşım, petrokimya, sağlık, tarım teknolojileri gibi alanlarda kendi global devletini yaratma teknolojisidir. 2017 yılında bununla ilgili en büyük ilk çıkışımızı yapmaya hedeflendik. Bunu inşallah bu ay sonuna kadar bitirip yaklaşık 80 milyon TL belgelerini vererek özel sektör yatırımlarını başlatıyoruz. Bu gelişen dünyaya Türkiye’nin verdiği önemli cevaptır.”

YİNE REKOR KIRACAĞIZ

2017 yılında ihracata dayalı üretime geçilmesi için başlandığına işaret eden Bakan Zeybekci, “2017 yılında yatırım, ihracat ve büyüme seferberliği 153.3 milyar ihracat hedefi koymuştuk. ‘Hadi canım’ diyenler oldu. 153.3’lük hedefimizi eylülde 156.5’e çıkardık. 2017’yi 157.1 olarak tamamladık. Ben bu Türkiye destanının yazılmasında başta özel sektörümüz, üretim ve ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum. 2017 yılında 2012’den bu yana ilk defa iki haneli büyüme ile yılı kapattık. Ay sonu açıklayacağız ama 2018’de her ay rekor kıracağız. Artık 157.6 tarihi rekor içinde farklı faktörler var ama yine rekor kıracağız. Tarihi rekorumuz geçtiğimiz cumartesi günü muhtemelen 157.6 milyar doları aştık. 12 aylık süreçte. Ay sonu itibariyle bu rakam çok daha üstlerde olacak, 169 milyar dolarlık 2018 hedefimiz var. 2018 sonu 170 milyar doları ihracatçılarımız geçecektir. Bu ne anlama geliyor. Halkın propagandasını olduğu, ekonomik anlamda hedef alınan, Türkiye. 2017’de de yaşadıklarımız biliyorsunuz. ‘Türkiye AB ile şunu mu bunu yaşayacak’ denildiğinde, net ihracatı ortalama üzerinde artırarak dönemi kapadık. 2017 yılında AB yüzde 6, biz yüzde 10.2 artırdık. Tuzu kuru olan ülkelerden ve coğrafyalardan bahsediyoruz. Her şeyi ile önü açık coğrafyalardan bahsediyoruz. Bu artışı hedefimizi devamlı hale getirmek” ifadelerini kullandı.

İHRACATA DAYALI ÜRETİM MODELİ

Eximbank’tan bekledikleri üzerinde başarılara imza attığını ifade eden Bakan Zeybekci, dolar bazında artışın yüzde 20’lerin üzerine çıkacağına inandıklarını söyleyerek, “Türkiye ile Eximbank’ın yaşı aynı, Türkiye’de yaş ortalamamız 31, Dünyanın gelişmiş ülkelerinde Japonya ve Avrupa ortalaması 45-46 arada devasa bir fark var. ABD’nin 39-40. Onun için Türkiye 31 yaşındaki bir genci düşünün, yerinde duramayan, ihtiyaçları çok fazla, hayalleri var bir hayat kuracak. Tasarrufu yapamıyor, ihtiyaçları olan biri tasarruf yapmakta zorlanır, aynı Türkiye gibi. İşte bu ortamda Eximbank çok önemli ve özen gösteriyoruz. Bu yüzden ona sermaye desteği vermek, kredi vermek, güven vermemiz, arkasında durduğumuzu hissettirmemiz lazım ki Türkiye bu süreci başarı ile tamamlasın. En önemlisi ihracat ve yatırım. Türkiye büyüyecek ama büyürken illa üretim ve üretime dayalı ihracat ile büyüteceğiz. Onun için Eximbank önemli. İhracata dayalı büyümede ihracatçımızın yanında olması, dünya ortalamasının çok üzerinde bir destek vermesi. Onun için dedik ki dünyada olacaksan bir numara olacaksın. Ve Eximbank’ın dünyada 2 olma hedefini tutturdu ve ihracat en fazla destek veren olma yolunda. Şimdi hedef bir numara olmak.”

“TÜRKİYE HİÇ KİMSEYE MUHTAÇ DEĞİL”

Eximbank’ın ülke ihracatının yüzde 25’ine destek verdiğini ve bunun bir rekor olduğunu dile getiren Bakan Zeybekci, “Bu 2 yılda yüzde 17’den yüzde 25’e geldi. 2017 yılı sadece Türk ihracatının değil Eximbank’ın da sıçraması haline geldi. Toplamda 24.1 milyar dolarlık bir finans desteği, 15.2 milyar dolarlık sigorta desteği 39.3 milyar dolar haline geldi. Bir yıl içinde Türk ihracatına verdiği destekte yüzde 25’e çıktı. Çok iddialıyız dedik ve hükümet olarak arkasında durduk. Ürün ihracat eden ihracatçımızın müşterisine Eximbank olarak kredi sağladık. Diğer rakip ülkelerin hangi oranda faiz veriyorsa, Türk Eximbank da aynı oranda kredi verdi. Biz de hükümet olarak ‘yürü arkanda biz varız’ bu aradaki farkı kapatıyoruz’ dedik. Türkiye olarak namerdi bırak merde muhtaç olmayacak başı dik dünyanın ilk 10 ülkesi içinde yer alan bir Türkiye olarak yolumuza devam ediyoruz. Onun için 3 milyardan 10 milyara çıkardık. Bu sene Eximbank 39.3 milyar performansını bu sene 46 milyar olarak görüyor.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.