TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İhracat desteği 50 milyar dolara çıkabilir

Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım geçen yıl 39.3 milyar dolara ulaşan, bu sene de 46 milyar dolar olarak planlanan destek miktarının hükümetin katkısı ile 50 milyar dolara çıkabileceğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2018 12:02
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İhracat desteği 50 milyar dolara çıkabilir

NİLGÜN TAZE

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD), dernek salonunda gerçekleştirdiği toplantıda iş insanları ile Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım’ı bir araya getirdi. Yaptığı sunumda Egeli iş insanlarına verdikleri destekleri aktaran Yıldırım, Türkiye’deki 52 banka arasında, Türk Eximbank olarak kredi büyüklüğünde 9., aktif büyüklükte ise 10. sırada yer aldıklarını belirterek, Türkiye’nin ihracat kredilerinin yüzde 45’ini Eximbanka’tan kullandığını söyledi. Toplantının açılış konuşmasını yapan EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, İzmir’in geleneksel olarak Türkiye’nin en önemli ihracat kapılarından birisi olduğunu belirterek, “İzmir artan lojistik avantajları, liman sayısı, yükleme ve boşaltma kapasitesi, ulaşım ağlarının hızla gelişme gösterdiği yapısı ile gelecekte daha da yüksek bir ihracat potansiyeline sahip olacak. İzmir, 2017 yılında 19,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Türkiye’nin 2018 Mayıs ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.2 artışla yaklaşık 14 milyar dolara yükselmiş ve Ege ihracatçılarımız Türkiye’nin ihracat artış rekortmeni olmuştur. Küreselleşme ve rekabetin yoğun olduğu günümüz dünyasında ülkeler artık sadece ihracatını değil, ihraç ettiği malların birim kilogram başına düşen getirisini de arttırmaya çalışıyor. İhracat birim değerinin yükseltilmesi de Türkiye’de katma değeri yüksek inovatif ürünlerin üretilmesinden geçiyor” dedi.

BİRİM DEĞERİ YÜKSELTİLMELİ

İş dünyasına sağladıkları yeni destekler hakkında bilgi veren Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ise, geçtiğimiz sene 39.3 milyar dolara ulaşan bu sene de 46 milyar dolar olarak planlanan destek miktarının 50 milyar dolara çıkarılabileceğini açıkladı. En fazla pozitif ayrımcılık yaptıkları kredi türünün marka kredileri, şirket türünün ise KOBİ’ler olduğunu açıklayan Yıldırım, şunları söyledi: “Türkiye ekonomisinin 7.4 büyüdüğü ve ihracatının 10.2 büyüdüğü 2017 yılını, dolar bazında yüzde 19 büyüyerek, kredi ve sigorta desteğimizi arttırarak tamamladık. Bu şekilde Türkiye’nin 2017 yılı ihracatının da yüzde 25’ini fonlamış olduk. 2018’de de kendimize daha iddialı bir hedef koyduk. Geçtiğimiz sene 39.3 milyar dolara ulaşan desteğimizi bu sene de 46 milyar dolara çıkaracağız. Hatta hükümetimiz bizim bu koyduğumuz yüzde 17’lik dolar bazında ek artışa ilave sermaye desteği ile 50 milyar dolara çıkarmak gibi bir düşünce içinde ve bu konuda ciddi çalışmalar yapılacağını düşünüyoruz.”

İZMİR’DE 3 KAT ARTIŞ

Yıldırım, Türk Eximbank olarak İzmir’deki işlerini üç kat artırarak büyüme kat ettiklerini açıklayarak, “Ege Bölgesi’ne toplam 1,7 milyar dolar destek sağlayarak, Ege’de toplam ihracatın yaklaşık yüzde 30’una finansman sağladık. Geçtiğimiz yıl nisan ayına göre Türkiye’deki kredi ve desteğimizi yüzde 21.4, İzmir’de müşteri sayımızı yüzde 25, KOBİ’lere desteğimizi yüzde 40, çalıştığımız KOBİ sayımızı yüzde 34, bütün sigorta, kredi ve destek programlarının tamamını Türkiye ortalamasının 9 puan üzerine, yüzde 29 olarak arttırdık. Bölgemizde bulunan 2 bin civarındaki ihracatçıların yaklaşık bin 500’ü ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geçtiğimiz sene Türk Eximbank olarak 11 ilde ve merkezi İstanbul’da olmak üzere 12 şubesi, 10 adet de irtibat bürosu ile hizmet verdik. Reel sektörün içinde ilk defa irtibat bürosunu İzmir Kemalpaşa’da açtık. İki hafta sonar Sakarya’da da bir irtibat bürosu açacağız” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.