TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Şiddete hayır!”

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele” günü açılış programı ve yürüyüş etkinliği düzenlendi. Etkinlikte sanatçı Füsun Demirel de yer aldı

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2017 08:41
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Şiddete hayır!”

SULTAN GÜMÜŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele” günü için bir dizi etkinlik ve yürüyüş düzenledi. Bu önemli günde İzmirli kadınlara bir araya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, desteklerini sundu. Etkinliğe eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu ile birlikte katılan Başkan Kocaoğlu, kadına yönelik şiddet ve çocuk yaşta evliliklere karşı yeni bir duruş,

yeni bir çıkış yolu gerektiğini söyledi. Katılımcılar arasında bulunan sanatçı Füsun Demirel ise son 15 yılda ülkede kadına yönelik ayrımcılığın ve düşmanlığın körüklendiğine değinerek mücadeleye devam edeceklerini aktardı. Demirel, İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde sahnelenecek olan ve kadına yönelik şiddet temasını ele alan “Aşk Dersleri” adlı tiyatro eserinde de rol alacak.

“İZMİR’İN FARKLI KADINLARI”

Törende konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, kadına yönelik şiddet ve çocuk yaşta evliliklerin mevcut

politikalarla engellenmesinin mümkün olmadığını belirterek şunları kaydetti: “O halde yeni bir şey yapmamız gerekiyor. Yeni bir duruş, yeni bir düşünce, yeni bir çıkış yolu bulmamız gerekiyor. Biz İzmir'de çok şanslıyız. Bizim hayatın içinde, ekonomide, sokakta, haksızlığa direnen, erkeklerden daha önce müdahale eden, İzmir'in yaşam biçimini koruyan, geliştiren kadınlarımız çoğunlukta. Bugün biz burada gericiliğe karşı, Türkiye'yi Ortadoğu bataklığına götürmek isteyenlere karşı, kadın haklarını geri almak isteyenlere karşı bir mücadele verebiliyorsak, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kentinde gericiliğe karşı direnebiliyorsak, bunu kadınlarımıza borçluyuz. Üretimde, belediyecilikte, kırsalda, hayatın her aşamasında öncü olmak, örnek olmak durumundayız. Kurtuluşun ve kuruluşun kenti İzmir Türkiye'de bu görevi üstlenmek durumundadır. Biz hep birlikte, hiçbir ayrım yapmadan, etnik kimliği, inancı ne olursa olsun birlik içinde, beraberlik içinde yaşıyoruz. Bunu daha da güçlendirmemiz gerekiyor. Kentlilik bilincini bu kadar göçe rağmen sürdürebilen, İzmir gibi başka bir kent yoktur. Bizim farkımız sizlersiniz.”

Kocaoğlu, “10 gün sonra Büyük Önderimizin kadına seçme ve seçilme hakkını vermesini kutlayacağız. Bunu sözde ve yasalarda geri alamasalar da uygulama da geri almak isteyen, kadını eve ve çocuğa mahkum etmek isteyen zihniyete karşı dimdik ayakta durmak zorundayız. Bu mücadeleyi ve kavgayı, bütün demokratik yolları zorlayarak, direnme hakkımızla korumak ve geliştirmek hepimizin görevi” diyerek konuşmasını tamamladı.

“ZAMAN ÖZ SAVUNMA ZAMANI”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin etkinliklerine katılan oyuncu, yazar ve çevirmen Füsun Demirel ise

yaptığı konuşmada, son 15 yılda ülkede kadına yönelik ayrımcılığın ve düşmanlığın körüklendiğine

belirterek, “Bu ülkede her ay 40 kadın öldürülüyor. 6284 sayılı Koruma Kanunu 2012'de kabul edilmesine rağmen uygulanmıyor. Ne yaparsak kadına yönelik şiddeti durdurabiliriz? Şiddet sadece fiziksel değil; duygusal, ekonomik, cinsel boyutu da var. Sevgi anneler evlatlarımızı barışçıl insan ve kadın haklarından yana yetiştirmeliyiz. Kız çocuklarımıza haklarına sahip olmayı öğretmeliyiz. Zaman öz savunma zamanı. Kadının şiddet görmemesi için mücadele edeceğiz. Kadınların örgütlü hareketiyle

kadın düşmanlarına karşı mücadele etmekten başka çaremiz yok. Siyasi görüşü ne olursa olsun, tüm

kadınların şiddete, çocukların istismarına karşı hep birlikte mücadele etmesi gerekiyor. Şu meydanda

birbirinize söz vermenizi istiyoruz. Kadınları korumayan yasalarla mücadele için söz vermenizi istiyorum. Kötü olan her şey değişebilir. Buna inanıyorum. Kadınlar yepyeni bir dünya kurabilir. Kadınlarımızı erkek şiddetinden kurtarmak için bugün bu meydanda birbirimize verdiğimiz bu sözü hiç unutmayalım” cümlelerini kullandı.

LGBT’li bireylerin aşağılandığından da bahseden Demirel, “Kadınlarımız ya tecavüz ediliyor ya şiddet görüyor ya da öldürülüyor. Ve çocuklar var. Çocuk istismarları var. Bunların sayısı da çok korkunç.  Ortaya çıkan rakamlarda çocukların ancak yüzde beşini biliyoruz. Yüzde doksan beşi ses çıkaramıyor. Ve LGBT’ liler var. Şiddet gören, aşağılanan. O kadar homofobik bir toplum haline getirildik ki. Bu ülkede her ay 40 kadın öldürülürken hangi genel ahlaktan bahsediliyor. Çocuklar, kadınlar ve LGBT’li bireyler için mücadeleyi sürdürmeliyiz. Daha çok kadına ulaşarak, kentlerde kadın meclisleri kurarak direniş göstermeliyiz” dedi.

ŞİDDETE SANATSAL TEPKİ

Vasıf Çınar Meydanı’ndaki etkinlikte sanatçı Burcu Bostancıoğlu tarafından gerçekleştirilen

enstalasyon çalışmasının açılışı da yapıldı. Şiddete maruz kalarak yaşamını yitirmiş kadınları sembolize eden beyaz güller ve şiddeti simgeleyen kırmızı su ile dolu şırıngaların yer aldığı eserde sergilenen objeler, katledilen kadınları temsilen hazırlanmış kelebek figürü üzerine yerleştirildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve sanatçı Füsun Demirel’in de aralarında yer aldığı katılımcılar, daha sonra Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi’ne kadar yürüdü. Burada yine

Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen kadına yönelik şiddet temalı dans gösterisi ve Füsun

Demirel’in “Aşk Dersleri” adlı tiyatro oyunu sahnelendi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.