TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İhracat domates fiyatını vurdu

Vatandaşın alım gücü günbegün düşerken, meyve ve sebze fiyatları yukarıya doğru yükseliş gösteriyor. Hal böyle olunca vatandaşın torbası dolmuyor. Pazarcı iş yapamıyor

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2017 07:06
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İhracat domates fiyatını vurdu

ONURHAN ALPAGUT

Pazarda fiyatlar el yakıyor. Zam şampiyonu ise kilosu 7 lirayı gören domates. Onu taze fasulye ve kırmızıbiber izliyor. Gerek yemeğin gerekse kahvaltının baş tacı olan domatesin fiyatının bu denli yüksek olmasının sebebinin Rusya’ya yapılan ihracat olarak bildiren pazarcı esnafı, ilerleyen günlerde domatesin fiyatının daha da yükselebileceğini söyledi. Rus hükümeti, yaptığı açıklama ile 1 Kasım’dan itibaren Türkiye’den Rusya Tarım Bakanlığının belirlediği miktarlarda domates ithal edilmesini onaylamıştı. Ancak bu durum Türk pazarlarındaki domates fiyatlarını etkiledi. Fiyatlar hızla yükseldi. Pazarda geçen hafta kilosu 2 ile 3 lira arasında satılan domatesin kilosu 7 liraya kadar çıktı.

KİLOSU 5 LİRAYI GÖRDÜ

Tarladan 1 liraya satmakta zorlandığı domatesin 5 ila 7 liraya satılması vatandaşın tepkisine sebep oldu. Pazarcı esnafı, domates ihracatının artması ve mevsiminin geçmesinin fiyatları yükselttiğini söyledi. Domatesin tezgahta bir ay önce kilosunun 2 liraya satıldığını söyleyen Ömer Altuğ, “Böyle giderse domatesin fiyatı daha da artacaktır. Tarla domatesi tezgahta kalmadı. Çeri domates 7 lira, diğer domates 5 lira oldu. Rusya’ya ihracat var. Domates belirli yerlerden geliyor. İhracat devam ettikçe fiyatlar yukarı ivme göstermeye devam edecektir. Bugün 5 liraya satılan domates, yarın 8 liraya kadar yükselecektir. Mevsimi de değil. Olanda dışarıya gidiyor. Vatandaşımız alamıyor, yiyemiyor” dedi.

MALİYET ARTTI

Sadece ihracatın değil fiyatların bu denli artmasında birçok etkenin bulunduğunu söyleyen bir diğer pazarcı esnafı Osman Kıyak, “Maliyetler, halde komisyon ücreti, artan mazot fiyatı, işçi maliyeti, vergiler hepsi tezgaha yansıyor. Domates, yaz ürünü. Çeri domatesin fiyatı diğer tip domatesten daha yüksek. Yurt dışına daha çok bu satılıyor. Şu an pazarda en pahalı ürün fasulye. Ardından kırmızıbiber ve domates geliyor. Fasulye 6 lira. Arz, talep meselesi. İstek artıyor. Pırasa, kereviz, ıspanak gibi sebzelerin fiyatları daha düşük. Vatandaş buna yöneliyor. Tam da mevsimi” diye konuştu.

İŞ YOK

İş yapamadıklarından dem vuran Kıyak, “Tüm gün bekliyoruz. Vatandaş, kilosu 2 lira olan kerevizi bile almıyor. Fiyat yüksek geliyor. İş yok. Pazarcı esnafı olarak zor durumdayız. Evimize ekmek götürmekte güçlük çekiyoruz. İzlenen politikaların kökten değişmesi gerekiyor. Tarıma ve çiftçiye destek artmalı. Mazot fiyatı aşağı çekilmeli. Vergilendirme düşürülmeli ki hem biz iş yapalım hem de vatandaşın gırtlağından meyve sebze geçsin” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.