TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İhracata tam destek

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, İzmir Enternasyonal Fuarı’nda bulunan Türk Eximbank standında gazetecilerle bir araya geldi. Yıldırım, “2016 yılında Türkiye ihracatına yüzde 23 destek verdik” dedi

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2017 08:18
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İhracata tam destek

ONURHAN ALPAGUT

Türk Eximbank 30 yıllık tarihinde ilk kez İzmir Enternasyonal Fuarı’nda (İEF) stant açarak, gelen heyetlere bilgilendirmede bulundu. Fuar kapsamında konuşan Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Türkiye ihracatına desteği bu yıl yüzde 26’ya çıkararak ihracatçıya yeniden ivme kazandırmak istediklerini söyledi. Türk Eximbank olarak 2 milyar 750 milyon dolar dışarıdan kaynak sağladıklarını belirten Yıldırım, “Türk ekonomisine olan inancı biz dışarıda yaptığımız anlaşmalarda çok rahat görüyoruz. 2016 yılında Türkiye ihracatına yüzde 23 destek verdik” diye konuştu.

İEF’YE İLK KEZ KATILDILAR

Yıldırım, “Fuarda sadece Türk ihracatçılarına değil gelen heyetlere de bilgilendirme yaptık. Stant açmak buradaki faaliyetlerimizin bir kısmı. Fuarın partner ülkesi olan Rusya Federasyonu’ndan gelen bütün iş adamlarına ayrıca Türk Eximbank Genel Müdürü olarak bir tanıtım sunumu yaptım. Arkadaşlarımız da diğer ülkelerden gelen heyetlere tanıtım yaptı. Dolayısıyla hem bu fuarda yer aldık hem de Japonya ile önemli bir anlaşma imzaladık. Gelen Rus heyetleri bilgilendirdik. İhracatçılarımızla, gelen alıcılara bilgilendirici toplantılar yaptık. Çünkü Türk Eximbank olarak sadece bizim ihracatçılarımızı desteklemiyoruz. Aynı zamanda onların alıcılarını da kredilendiriyoruz. Türkiye’den mal alsınlar diye. Bu yüzdenden de bu çalışmalar önemli” açıklamasında bulundu.

“YÜZDE 18 BÜYÜDÜK”

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yıldırım, Türk Eximbank olarak 2 milyar 700 milyon dolar dışarıdan kaynak sağladıklarını belirterek, “Türk ekonomisine olan inancı biz dışarıda yaptığımız anlaşmalarda çok rahat görüyoruz. 2016 yılında Türkiye ihracatına yüzde 23 destek verdik. Bunu bu yıl yüzde 26’ya çıkaracağız ve ihracata daha fazla destek verir hale geleceğiz. İlk altı ayda Türkiye ihracatı yüzde 9 büyürken biz yüzde 18 büyüdük. İhracatçının önünden gidiyoruz. İhracatçıya bu atılım yılında yeniden bir ivme kazandırmak istiyoruz” dedi.

DESTEKTE HEDEF 40 MİLYAR DOLAR

2017’nin ilk 7 ayında ihracatçılara 22 milyar dolar finansman desteği sağladıklarına dikkat çeken Yıldırım, “İlk yedi ayda finansman desteğini dolar bazında yüzde 18 arttırdık. Bu ivmeyle gidersek 2017’de ihracatçılara 40 milyar dolar finansman desteği sağlamış olacağız. Türkiye’de ihracat yapan firmaların Türk Eximbank hakkında bilgi eksiği var. Bu nedenle görevde bulunduğu süre içersinde 24 şehirde ihracatçılar ve sanayicilerle toplantılar yaptık, Eximbank’ın daha çok anlatmak için. Zaten bu süre zarfında 15’lik artışla yeni ihracatçı ile çalışmaya başladık” diye konuştu.

İEF RUSYA İLE İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRDİ

İEF’nin bu sene partnerliğini yapan Rusya ile ilişkilerin fuar sayesinde daha da güçlendiğini söyleyen Yıldırım, “Fuar Rusya’daki iki Exim kuruluşu ile olan ilişkilerimizi hızlandırdı. Türk Eximbank olarak dünya geneli Exim kuruluşlarıyla 50 den fazla anlaşmamız var. Bu yıl içersinde ilk yarıda 5 anlaşma yaptık. İkinci yarıda da 5 anlaşma daha yapacağız” dedi.

EXİMBANK KATKISI SÜRECEK

Türk Eximbank olarak Bursa, Adana ve Denizli’de şube açtıklarını belirten Yıldırım, Konya, Kayseri ve Antalya’da da şube açılması yönünde karar aldıklarını ve yılsonuna kadar açılışların yapılacağını söyledi. Şube sayılarını ve irtibat ofislerini artırmaya yönelik çalışmalarının sürdüğünü de dile getiren Yıldırım, “İrtibat ofislerimizden birini daha Manisa’dan sonra Kemalpaşa Organize Sanayi’de açtık. Önümüzdeki aylarda yine ihracatçılarımızın fazla olduğu OSB’lerde ofisler açacağız. Kemalpaşa OSB’de 520 şirket var, yarısı ihracatçı. Bu ihracatçı şirketlerinde 114 tanesi bizimle çalışıyor. Çalışmalarla bu sayıyı biraz daha artırabiliriz. Büyük ihtimalle İzmir, Türkiye ortalamasına göre Türk Eximbank ile fazla çalışan bir şehir. Son birkaç ayda bu biraz daha arttı. Hem ihracatçı sayısı hem de kredi ve sigorta programları bakımından. Geçtiğimiz Ocak ayı içersinde burada yapılmayan kredi programlarını nisan ayında ise burada yapılmayan sigorta programlarını da buradaki şubemizde yapar hale geldik. Geçtiğimiz yıla kadar buradaki şubemiz çok kısıtlı çalışıyordu, sadece ihracat öncesi bazı kredileri verebiliyordu ama şimdi sonrasında veriyor, sigorta programlarını da yapıyor. Kapsamı çok genişledi o nedenle bölgemizin, İzmir’in çevresinin Ege Bölgesi’nin Türk Eximbank çalışması biraz daha artar, daha çok kredi daha çok sigorta programlarından yararlanır hale gelir” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.