TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İlaçlar ‘KUR’a takıldı

Kanser ilaçlarının her eczanede bulunmamasının yanı sıra bazı ilaçların hiçbir yerde bulunmadığı yönündeki iddiaları değerlendiren Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, nedenin kurdaki dalgalanmalar olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 05.11.2017 08:47
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İlaçlar ‘KUR’a takıldı

KENAN YEŞİL

Türkiye genelinde bazı kanser ilaçlarının (tamoksifen, nolvadex) ya hiç bulunamadığı ya da çok az eczanede olduğu iddialarını, İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan değerlendirdi. Sayılkan, “Bildiğim kadarıyla böyle bir sorun var. Bazı ilaçlar bulunamıyor ya da çok az eczanede bulunuyor. Bu da ithalatçılardan kaynaklanıyor. Hükümet, ithal ilaçların fiyatlarını 2 liraya sabitledi. Euro ise 4 liranın üzerinde. Bu aradaki farktan dolayı da ithalatçı firmalar bu ilaçları getirmek istemiyor ya da az sayıda getiriyor. Bu sorunun temel nedeni bu yani. Bu sorunun çözümü için hükümete yıllardır ithalatçı firmalarla oturup, anlaşmaları gerektiğini söyledik. Çünkü bu ilaçlar Türkiye’de üretilemiyor ve hepsi de yurtdışında üretiliyor. 4 liranın üzerindeki kuru 2 liradan hesapladığınızda doğal olarak ithalatçı firma zarar etmek istemiyor. Çünkü kazanç sağlama derdinde. Hükümet ise vatandaşın sağlığını korumak ve ücretsiz sağlamak zorunda. Çünkü sosyal devletiz!” dedi.

İLACIM NEREDE?

Bu ilaçlara acil ihtiyacı olan vatandaşların Sağlık Bakanlığının kurduğu ‘ilaç takip sistemi’nden yararlanabileceğini belirten Sayılkan, “Bu sitede ‘ilacım nerede’ butonunu tıkladığınızda önünüze açılan sayfaya ilaç adı, il ve ilçenizi giriyor ve size en yakın eczaneyi gösteriyor. Acil ihtiyacı olan vatandaşlar bu sistemi kullanıp, ilacın nerede olduğunu öğrenebilir ve oradan temin edebilir. Geçiş süreci böyle atlatılabilir. Çünkü ilaçlar ülkeye çok kısıtlı geliyor. Bu sistem sayesinde ise vatandaşın bütün eczaneleri tek tek dolaşmasının önüne geçilerek, direkt ilacın olduğu eczaneye gitmesi amaçlanıyor. Bazı ilaçlar çok az eczanede bulunurken bazı ilaçlar ise şu anda hiç yok. Bu soruna çözüm sağlamak için ise, hükümetin firmalarla görüşme yapacağı ya da ilaçlara yüzde yüz zam yapacağı bilgim var. Bu sorunlar ise devletin sağlık ve ilaç politikalarını belirleyen politikalarını gözden geçirmesi ve düzeltmesiyle giderilir. Bunlar yapılmaya başlandığında ise bu sorunlar ortadan kalkacak” açıklamasında bulundu.

GEREKLİ ADIMLARI ATMALI

Bazı ilaçların eczanelerde bulunamadığı bilgisinin kendilerine de ulaştığını ve nedeni hakkında detaylı araştırma yaptıklarını söyleyen Türk Sağlık- Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol ise şöyle konuştu: “Tam olarak neden kaynaklandığını soruşturuyoruz. Her ne sebep olursa olsun ve önemli olan insan sağlığıysa mevcut hükümetin insan sağlığı yönünde tasarrufa gitmeden gerekli girişimlerde bulunması gerekiyor. Gerçekten iddia edildiği gibi kurdan dolayı bur sorunu yaşıyorsak bir an önce çözüme kavuşturulmalı. Bu kur düzenlemesiyle hasta ve hasta yakınlarının da rahatlatılması gerekir. Hükümet bir an önce gerekli adımları atmalı.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.