TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İşbirliği yapmak başarıyı arttırıyor

Gülen Kora Bağımsız Anaokulu Müdürü Elvan Ürkmez İnesi, ailelerin denetleyici rolünden sıyrılıp paydaş rolüne geçmedikçe zararı yine en çok çocukların göreceğini ifade ederek, “Paydaşlık sadece öğretmen ile aile arasında bir güven ilişkisi olduğu zaman mümkün” dedi

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2017 08:20
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İşbirliği yapmak başarıyı arttırıyor

NİLGÜN TAZE ÖZEL HABER

Beyaz Bayrak Sertifikası almaya 2016 yılında hak kazanan Gülen Kora Bağımsız Anaokulu, Milli Eğitim Bakanlığının desteklediği ‘Eğlenerek Hareket Edelim Sağlıklı Beslenelim Projesi’ni hayata geçirmesinin ardından birçok yeniliği öğrencilerine taşıyor. Okul öğrencilerinin ahşap kafesleri boyayarak bahçe duvarlarına kuş yuvaları yerleştirdiği okulda aynı zamanda İngilizce, drama, jimnastik ve matematik dersleri verilerek öğrencilerin akademik gelişimi destekleniyor.

Okullarını çocuklar için daha çekici bir hale getirmek amacıyla okul dış cephesinin el boyaması duvar süsleriyle kaplanılmasını sağladıklarını açıklayan Gülen Kora Bağımsız Anaokulu Müdürü Elvan Ürkmez İnesi, “2014-2015 eğitim öğretim yılında okul müdürü olarak göreve başlamamın ardından okulun fiziksel koşullarını iyileştirmek amacıyla 80 m2’lik müdür yardımcısı odasını 50 öğrenci kapasiteli sınıfa dönüştürdüm. 20 m2 olan mutfağı idare odasına, okulun arka tarafında yıllarca atıl bırakılarak depo olarak kullanılan alanı ise mühendislerin kontrolü ve Milli Eğitim’in onayı ile yemekhaneye dönüştürdüm. Bugün 65 m2 olan mutfağımızda çocuklarımızın sağlıklı beslenebilmesi için hijyenik ve besin değeri yüksek yemekler hazırlanıyor” dedi.

FİZİKİ KOŞULLAR

İdare odasını sınıfa dönüştürdükten sonra okula çok miktarda oyuncak ve eğitici materyaller alındığı bilgisini veren İnesi, “Yeni sınıf için masalar, sandalyeler, öğrenci kişisel dolapları, raflı dolaplar yaptırılarak sınıflar, koridorlar ve kapılar boyatıldı. Her sınıfımızda çocuklara uygun materyaller ve elektronik donanımların mevcut olduğu okulumuzda geçtiğimiz yıl okul kermesinden elde edilen gelirle törenlerde kullanılmak üzere ses sistemi alındı. 1 yemekhane, 1 çok amaçlı salon-oyun alanı, 1 müdür odası, 1 müdür yardımcısı odası, 1 arşiv odası bulunan yıldız tipi anaokuluyuz” açıklamasını yaptı.

YENİLİKLERİN OKULU

Geçmiş yıllarda kullanılmaktan çekinilen okul tuvaletlerinin tamamen kırılarak okul öncesi öğrencilerine uygun sevimli tuvaletler haline getirildiğini ve korumalı lavabolar takıldığını belirten İnesi, “Okulumuzda Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve ISO-9001 kalite belgelerine sahip PH değeri çocukların cildine uygun tek tip sabun ve tuvalet kağıdı uygulamasına geçildi. Öğrencilerimizin bilinçli ve tasarruflu tüketim yapmayı öğrenebilmeleri için sabun ve sensörlü havlu makineleri takıldı. Mutfağa giriş için kapı açılarak sağlık koridoru oluşturuldu. Acil çıkış kapı sayısı arttırılarak, okulumuzun çıkış kapısı 2’ye yükseltildi” şeklinde konuştu.

KANALİZASYON SORUNU

İki sınıfta soruna yol açan sınıf zeminlerinin yenilenerek parke yapıldığını açıklayan İnesi şunları söyledi: “Yağışlarda okulumuzu zor durumda bırakan kanalizasyonu geçen yıl yaz döneminde olduğu gibi lağım sularının basmaması için tadilatını yaptırdık. Böylece eğitim öğretime bu yıllarda ara vermek zorunda kalınmadı. Milli Eğitim’den alınan destek ile elektrikle ilgili yaşanan sıkıntılardan dolayı tehlikeli bir durum arz etmemesi için yeni hat çekilip elektrik panosu yenilendi. Yemekhane için 100 adet sandalye 20 adet masa ve mutfak tezgahı-dolabı alınarak 2015-2016 eğitim öğretim yılı başında hazır olmuştur. Milli Eğitim’in desteğiyle okulumuza 3 adet projeksiyon ve bir adet masa üstü bilgisayar temin edildi.”

EĞİTİM ÜÇGENİ

Okullarında her yıl toplum sağlığı merkezi tarafından öğrencilerine hijyen, diş ağlığı ve sağlıklı beslenme konusunda bilgilendirme yapıldığını açıklayan İnesi, öğrenci-öğretmen-veli üçgeninin tüm eğitim sistemlerinin temel yapı taşları olduğunu söyledi. İnesi, “Okulumuzda 2 yönetici, 10 öğretmen, 1 aşçı, 1 yardımcı personel, 1 hizmetli görev yapmakta. Bir öğrencinin yetiştirilmesinde ve toplum hayatına katılmasında, ne öğretmenlere ne de ebeveynlere tek başına sorumluluk yüklenmesinin doğru olmadığına inanıyorum. Öğretmen-veli ilişkisinin pozitif yönde geliştirildiği durumlarda öğrencilerin başarılarının arttığını görüyoruz. Bu durumda öğretmenlerin ve velilerin, öğrencilerinin eğitim hayatı boyunca daha fazla işbirliği içerisinde olması gerekir. Öğretmenin sınıfta çocuğa kazandırmak istediği birçok tutum, davranış ve bakış açısı evde desteklenmeyince öğretmenler çok yol alamıyor. Bundan dolayı aile ile öğretmen arasında işbirliği olmalı ki değerler ve tutum birliği sağlansın ve çocuk zarar görmesin” ifadelerini kullandı.

İŞBİRLİĞİNİN GÜCÜ

İnesi, ailelerin denetleyici rolünden sıyrılıp paydaş rolüne geçmedikçe zararı yine en çok çocukların gördüğünü ifade ederek, “Paydaşlık sadece öğretmen ile aile arasında bir güven ilişkisi olduğu zaman mümkün. Bu da düzenli diyalog ile sağlanabilir. Aileler çocukları ile ilgili bilgileri düzenli olarak öğretmen ile paylaşmadıkça, öğretmen çocuğa yeteri kadar yardımcı olamıyor. Çare ve çözüm konusunda okulda veya evde her zaman velilerimizin yanında olmaya hazırım ve ihtiyaç dahilinde ev ziyaretleri yapabilirim” açıklamasını yaptı.

EĞLENEREK HAREKET EDELİM

2016 yılında okullarının Beyaz Bayrak Sertifikası almaya hak kazandığını açıklayan İnesi, şu ifadeleri kullandı: “Ben ve müdür yardımcımız Tülin Gürbüz koordinesinde bakanlığımızın Pınar Enstitüsü ile yaptığı protokolle ‘Eğlenerek Hareket Edelim Sağlıklı Beslenelim Projesi’ uygulanmaya geçirildi. Okulumuz öğrencileri ahşap kafesleri boyayarak bahçe duvarlarına kuş yuvaları yerleştirdi. Okulumuzda her şubeye özel 9 ayrı alana bölünmüş tarımsal alanlar ve bahçe bulunmaktadır. 2016-2017 eğitim öğretim yılında İngilizce, drama, jimnastik ve matematik dersinin yer aldığı kulüpsınıfına velilerimizden gelen memnuniyet ve istekleri doğrultusunda yaz okulu da açılması planlanmaktadır.”

EĞİTİM HEDEFLERİ

Eğitimin hedeflerinden birinin de değer yaratmak, değerlerini davranış haline getiren bireyler yetiştirmek olduğunu ifade eden İnesi, “Okul öncesi eğitim programı çocukların çevreye ve kendisine karşı duyarlı, yaratıcılığını kullanan, düşünen ve araştıran, sorgulayan ve katılımcı bireyler olarak, sosyal hayatı yaşamalarına ve sonraki öğrenimlerine hazırlık yapmalarına olanak tanımalıdır. Okul öncesi eğitim, çocuğun sosyal ve duygusal gelişimini etkileyen önemli etmenlerden biri. Yaşamın ilk yıllarında gelişmenin ve öğrenmenin çok hızlı olması ve edinilen deneyimlerin daha sonraki öğrenmeleri etkilemesi okul öncesi eğitimin en iyi biçimde değerlendirilmesini gerektirmektedir” dedi.

ÖZGÜVEN GELİŞİMİ

Okul öncesi dönemin çocuklarda değerlere ilişkin bilgilerin atıldığı ilk dönem olduğunu hatırlatan İnesi, şu ifadeleri kullandı: “Değerler temelde değişmez özellikler içerir fakat yaşanılan çevre, kültürel özellikler, eğitim ve deneyimler gibi pek çok faktöre göre bireysel bazda farklılıklar gösterebilir. Değerlere ilişkin bilgiler tüm hayat boyunca devam eder, fakat ilk bilgiler erken dönemde kazanılmaya başlanır ve kişiliğin oluştuğu dönemlere yani son adölesan döneme kadar devam eder. Bu süreden sonra da değerlere ilişkin değişimler elbette mümkündür fakat temel değerler oluşmuştur. Öğrencilere yönelik sinema ve tiyatronun yanı sıra ilk defa öğrencilere etkinlik atölyesi düzenlemeye başladık. Sürekli yeni ve yaratıcı etkinlikle yoluna devam eden atölye çalışmaları çocukların öğrenme becerilerini kesiştirmek, duygusal beceriler kazandırmak, onların yaratıcı ve üretici olmalarını aktive etmeyi ve çocuklarda öz güveni geliştirmeyi sağlamaktadır.”

SEVGİ VE İLGİ

Okul velilerine yönelik yaklaşık 2 yıldan beri her hafta aile eğitimi verildiğini ve katılımcı velilere Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından sertifika verildiğini açıklayan İnesi, “Çocuğu dinlemek, kendimizi ifade etmek, olumlu olumsuz disiplin yöntemleri, cinsel eğitim, bedensel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişim, çocuk ve okul, özel gereksinimli bireyler konuları verdiğimiz seminerlerden sadece birkaçı. Öğretmenlerimiz mesleki ve kişisel gelişimleri için bakanlığımızın düzenlediği hizmet içi eğitimlere katılmış olup, mutlu okul başarılı gelecek kapsamında okulumuzun mesleki gelişim kütüphanesinden yararlanmaktadırlar. Okul öncesi dönemde çocuklar bakım ve ilgiye muhtaçtır. Boşanmış ailelerde anne-babadan ayrılma korku ve panik sebebidir. Yeterli ilgi ve sıcaklık güven sorunlarını çözecektir. Aksi durumda saldırgan, sinirli, şaşkın, korkulu olurlar” şeklinde konuştu.

ÇOCUK İLE EMPATİ

Soyut düşünme yeteneği henüz gelişmeyen çocukların nedenleri ve sonuçları kavrayacak olgunlukta olmadığından yaşanılan durumdan kendini sorumlu tuttuğu bilgisini veren İnesi şunları söyledi: “Yaramazlık yaptığı için, sehpanın üzerindeki vazoyu kırdığı için babasının evi terk ettiğini düşünebilir. Bu dönemdeki çocuk anne babasıyla o derece bütünleşiktir ki, sizin tüm kaygı ve korkularınızı, öfke ve hiddetinizi gözlerinizden anlayacaktır. Çocukların temel ihtiyaçları sevilmek, kendilerini güvende hissetmek ve gelişimlerini sürdürebilmektir. Yaşadıkları mekanın koşulları, yeme düzenleri, eğitimleri, ebeveynleri ile ilişkileri mümkün olduğunca aksatılmamalıdır. Hedef, hayatlarını eskisi gibi devam ettirebilmelerini sağlamak olmalıdır. Anne-baba, çocuklarını dinlemeli, çocuklarının duygularını, düşüncelerini, ihtiyaçlarını ifade etmelerini sağlamalıdır. Çocuklar anne-babalarını üzeceklerini düşünerek gerçek duygularını saklayabilirler. Böyle zamanlarda olumsuz duygular hissetmenin doğal olduğu anlatılmalıdır. Bu konuşmalarda çocukların mutsuzluklarını değiştiremeyebiliriz ama asıl önemli olan onların ne hissettiğini anladığımızı ve önemsediğimizi göstermektir.”

ELVAN ÜRKMEZ İNESİ KİMDİR?

1984 yılında Aydın’da doğan Elvan Ürkmez İnesi, 2006 yılında Pamukkale Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. İki yıl Aydın’da okul öncesi öğretmenliği ve İngilizce öğretmenliği yaptıktan sonra Denizli’de bir özel eğitim merkezinde çalışan İnesi, 2009 yılında Van Erciş’te öğretmenlik yaptıktan sonra 2011 yılında İzmir’e atandı. 2014 yılından beri Çiğli Gülen Kora Bağımsız Anaokulunda eğitim yöneticiliği görevine devam etmekte olan İnesi, evli ve bir çocuk annesi.

OKUL TARİHÇESİ

2000 yılında yapımına başlanılan okulumuz, 2001-2002 eğitim öğretim yılında faaliyete geçti. Okul bünyesindeki 5 anasınıfının yapımına 2000 yılında başlanıldı. Binanın yerleşim alanı 648 m2 olup binanın tam arsası 7 bin 47 m2 boş bulunan arsası ise 6 bin 363 m2’dir. Okulumuz 2000 yılında hayırsever Sayın Cihat Kora tarafından yaptırılan Gülen Kora Ortaokuluna bağlı anasınıfı iken Kurucu Müdür Uygar Kulkul’un görevlendirilmesi ile 2013 yılında bağımsız anaokuluna dönüştürülmüştür. Hayırsever Sayın Cihat Kora’nın eşi Gülen Kora adına yaptırılan okulumuzun 2013 yılında 75 öğrencisi var iken 2016-2017 eğitim öğretim yılına 180 öğrenci ile başladık. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.