TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“İTO’da değişim zamanı geldi”

İzmir Ticaret Odası seçimlerinde başkan adaylığını açıklayan KESİAD Başkanı Zeki Yöndem, İTO gibi kurumların topluma ve hizmet kurumları olduğunu belirterek, “Bu gibi kurumların başkanlığı adeta bir meslekmiş gibi yürütülemez. İTO’da değişim zamanının geldiğine inanıyorum” dedi

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2017 08:15
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“İTO’da değişim zamanı geldi”

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER

Düzenlediği toplantıyla İzmir Ticaret Odası (İTO) başkan adaylığını açıklayan Kemalpaşa Sanayici ve İşadamları Derneği (KESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yöndem, seçim çalışmalarını, neden aday olduğunu ve yapmak istediği projeleri gazetemize anlattı. Öncelikle adaylık açıklamasının ardından çok önemli geri dönüşler aldıklarını belirten Yöndem, “Bu açıklamanın ardından gönüllü ekibimiz adeta katlanarak büyüdü. Görüştüğümüz İzmir iş dünyasının önde gelen isimleri de artık değişim zamanının geldiğini belirterek bu yolda bizimle birlikte yürüyeceklerini söylediler. İTO gibi kurumlar topluma ve ülke ekonomisine hizmet kurumlarıdır. Bu gibi kurumların başkanlığı adeta bir meslekmiş gibi yürütülemez. Bu sebeple 25 yıldır aynı anlayışla yönetilen İTO’da değişim zamanının geldiğine inanıyor ve yepyeni bir anlayışla kent ekonomisini yeniden canlandırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

İRADELERİNE SAHİP ÇIKMALILAR

Kasım ayında yapılması planlanan İTO seçimlerinin baskın seçim kararlarıyla ekimin başına çekildiğini hatırlatan Yöndem, “İTO’da yapılacak seçimlerde diğer ekiplerin çalışmalarını tamamlamasına izin vermemek, bu amaçla tüm oda üyelerinin iradesine el koymak amacıyla alınan baskın seçim kararıyla seçimler erken bir tarihe alındı. Biz, tüm Oda üyelerinin bu karara tepki göstererek iradelerine sahip çıkacağına inanıyoruz” diye konuştu.

KASITLI ALINAN BİR KARAR VAR

Oda seçimlerinin yapılacağı tarih olan 5 Ekim’in perşembe gününe denk geldiğini ve bu tarihin de bilinçli bir seçim olduğunu söyleyen Yöndem, “Bu kararla oda üyelerine adeta ‘Kepengini kapat, ticarete ara ver’ deniyor. Böylelikle seçimlere yalnızca belirli bir kitlenin katılmasının hesapları yapılıyor. Oysa bir odanın görevi, ticaret hayatını mümkün olduğunca canlı tutmaktır. Burada kasıtlı alınan bir karar var. Tüm oda üyeleri sandığa gidip iradesine sahip çıktığı takdirde bu ticarete verilen son ara olacak. Ticaret odası başkanlık koltuğunun bu tarz oyunlarla zapt edildiği, katılımcı değil ben merkezci anlayışla yönetildiği döneme son vermek için yola çıktık ve başaracağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

KOMİTE ÇALIŞMASI İÇİN ZAMAN YOK

Yöndem, seçim süreci ile ilgili normalde hiçbir itirazlarının olmadığını dile getirerek, “Normalde kasım ayı sonu gibi seçim olması bekleniyordu. Ama 23 gün önce açıklanan seçim sürecinin doğru ve adaletli olmadığını düşünüyorum. Böyle olunca da yangından mal mı kaçırıyorsun derler adama. Onun için bu sürenin çok az olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden baskın seçim kararını kabul etmiyoruz. 25 yıllık bir tecrübeniz varsa uzun vadeli bir takvim açıklayabilirsiniz. Bu karar üyelere haksızlıktır. İnsanlara komite çalışması için fırsat vermiyorsunuz. Geçmiş dönemde yüzde 20 seçime katılım varken şimdi ne kadar bir katılım olacağını bilmiyoruz. Seçmen sayısını arttıralım seçime katılımı arttıralım derken daha az bir katılım çıkarsa şaşırmayın” şeklinde konuştu.

İZMİR’İN KAYBI GİT GİDE ARTIYOR

Diğer komitedeki üyelerin de hür iradesinin sandığa yansımasından yana olduğunu belirten Yöndem, “25 yıllık başkanlık yapmış bir arkadaşında artık buradan ayrılması gerekiyor. İzmir’in kaybı git gide artıyor. Bu yüzden ben muhalif olan arkadaşları desteklemekten yanayım. Çalışsın ben buraya hakkımla geldim desin. Onun arkasında ben duracağım. İTO başkanının değişme zamanı geldi de geçti. İzmir’in ciddi kayıpları var. Ekonomide ciddi gerileme var. İzmir, katma değerde yüzde 14’lere ekonomide ise yüzde 8-9’lara gerilemiş durumdadır. Bunun önlenmesi gerekiyor. Akıllı bir ortak vizyonda yürüyeceğimiz bir yönetim olması adına kim nasıl yeni bir oluşum içindeyse ben desteklemekten yanayım” ifadelerini kullandı.

BİRLEŞTİRİCİ OLMAK GEREKİR

Yöndem, her sektörün kendi içinde sorunları olduğuna işaret ederek, “Biz her sektör ile yakından ilgileniyoruz. Sorunu yaşayanın çözüm içinde fikri vardır. Fikri iyiyse biz onun fikrinin uygulanmasından yanayız. Yerel yönetici de olsa Sanayi Odası Başkanı da olsa Ticaret Odası Başkanı da olsa şehrin menfaati için ortada buluşmak gerekiyor. Proje kime faydalıysa onun için yapılmalıdır. Başkana kızıp ben gelmeyeyim, başkasına kızıp ayrılayım olmaz. Her projede kişiyi beğenmeyebilirsiniz ama fikir doğru ise uygulamanız gerekir. Burada birleştirici ve kaynaştırıcı olmak gerekir” dedi.

BİRLİK OLMAMIZ LAZIM

Enerji ne kadar dağılırsa, hizmetin de o kadar aksayacağına vurgu yapan, “Bütün enerjiyi bir arada toplarsak eğer muhalefet de olmadığı için işler daha da hızlı yürüyebilir. Fikir alttan da gelebilir üstten de gelebilir. Burada bir oda fikir vermiş diğeri vermemiş hepsini ben üreteyim olmaz. Burada birlik olmamız gerekir. Ben dersek o zaman yokuz demektir. Bencillik yok biz varız diyeceğiz. Bütün proje benim demek olmaz. Biz kesinlikle şehrimizin menfaati için, vatandaşın menfaati için çalışacağız. İzmir’imiz hak ettiği yerde değil. İzmir’i hak ettiği yere getirmemiz gerekiyor. Cumhuriyet kurulduğunda eğer İzmir ikinci ekonomi ise İzmir’i yine Türkiye’nim ikinci büyük ekonomisi yapmak için uğraşacağız” diye konuştu.

MECLİS ÜYELERİNE PSİKOLOJİK BASKI

24 Ağustos’ta basın toplantısı düzenleyip İTO’nun bütün meclis üyelerini çağrıda bulunduğunu belirten Yöndem, “Kimilerine telefon ile ulaştım. Kimilerini de bizzat çağırdım. Meclis üyeleri nazik davetimize gelmekte imtina etmişler ve son dakika mazeret bildirmişlerdir. Bu şunu gösteriyor; Meclis üyelerine psikolojik baskı yapılıyor. Burada kimsenin kimseden korkacağı bir dönem değil. Mevcut başkan seçim tarihinde süre varken iyileştirme yapabilir. Yapmadıkları zaman katılım oranı da yüzde 20’nin altında kalırsa bu onların haksız ve adaletsiz bir başkan olduğunu gösterecektir. Kimse de onlara güvenmeyecektir” şeklinde konuştu.

BU KADAR SAPMA NASIL OLABİLİR?

İTO’nun yapımı devam eden mevcut binası hakkında da görüşlerini belirten Yöndem, “Şeffaf yönetim, ortak akıl gibi söylemleri hep dile getiriyorum. İTO’yu yöneten arkadaşımız yeni hizmet binasını ilk ihale ettiğinde temel fore kazık işlemi için ortada iddialar vardı. Bunları açığa kavuşturmak gerekir. Bu iş ihale ile mi verildi yoksa açık pazarlık usulü ile mi verildi. Bunu bilmek gerekiyor. Bu söylentilere yer vermemek için çok şeffaf olmak gerekir. Bu binanın 25 milyona ihale edildiğini duyuyoruz bu duyum bile olsa bu masraflar şimdi 75 milyonun üzerine çıkmış 100 milyona doğru gidiyormuş bu kadar sapma nasıl olabilir. Bir hesap adamının bir ticaret erbabının yanlış bir hesap yapma şansı bu dönemde yok. Üyelerin parasının çarçur edilmemesi gerekir. Bu kadar büyük parayla çok daha güzel işler yapılabilirdi. Bugün sanayicimizin esnafımızın, ticaret erbabının en büyük sıkıntısı yetişmiş elemanın alttan gelmemesidir. Hepsinde bu yönde sıkıntıları var. İzmir’de işsizlik oranı yüzde 20 olarak göz önüne alınırsa bu para ile çok rahat bunun önüne geçilebilirdi. Her sektör için 10 tane okul yapılıp 20 tane sektörün problemi çözülebilirdi. KESİAD’a başkan olarak seçildiğimde ilk işim şeffaf bilanço yapacağız dedim. Her hafta pazartesi gelen paraları sadece bilgisayarda gördüm ama paraya elimi sürmedim. Burası İzmir’in ekonomisine yön veren bir yer. Şeffaflık olmalı. Bütün işletmelere örnek ve önderlik yapacak yerde hepsine bir sindirme politikası var. Kendi sektörümden de sorunları bildiğim için de belki ufak dokunuşlarla sorunlar hallolacak iken en ufak bir adım dahi atılamıyor. Kapısından bile içeri giremiyorsunuz” ifadelerini kullandı.

OYLARINA SAHİP ÇIKSINLAR

Yöndem son olarak Türkiye için çalıştıklarından dolayı bütün meclis üyelerinin hepsini kutladığını belirterek, “En büyük ricam oy günü oylarına sahip çıksınlar. Yüzde 20 katılımı çok düşük buluyorum. 4 yılda bir ellerine gelen imkanı iyi kullansınlar” dedi.

ZEKİ YÖNDEM KİMDİR?

1960 yılında doğan Zeki Yöndem ilk orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. 1978 yılında İstanbul Sultanahmet Ticaret Lisesi’ni bitirdi. Üniversite eğitimini o dönemlerdeki siyasi karışıklık yüzünden yarıda bıraktı ve iş hayatına atıldı. 1979-1982 yılları arasında Demirören Holding’te çalıştı. 1982 yılında kardeşleriyle birlikte Fams Makine A.Ş’ni kurdu. 1998 yılında iş yaşamını İstanbul’dan İzmir’e taşıdı. Kardeşleri ile birlikte EKO Endüstri Kalıp Otomotiv Plastik ve Spor Aletleri Sanayi Dış Tic. Ltd. Şti. kurdular. 2009 yılından itibaren ikinci kuşağın firmaya katılması ile firmada aile anayasasının oluşumuna öncülük yaptı. İkinci kuşağın firma etkinliğinin arttırılmasını sağladı. Kendisi de sosyal etkinliklere ağırlık vermeye başlayarak STK’larda aktif görev aldı. 2001 yılında hayata geçen KESİAD’nin kuruluşundan günümüze kadar tüm dönem başkanları ile çalışarak aktif üyelik yaptı. Halen 2016-2018 dönemi KESİAD Başkanlığı görevine devam etmektedir. Aynı zamanda İzmir-İran İş Adamları Derneği’nin Yönetim Kurulu üyesi ve İzmir Yat ve Tekne İmalatçıları Derneği üyesidir. Zeki Yöndem evli ve 4 çocuk babasıdır.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.