TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir’in ilki

İzmir sinemalar tarihinin en önemli mekânlarından biriyken, sinemanın girdiği sıkıntılı süreçte halı saha olarak hizmete giren Yıldız Halı Sahası, yaklaşık 30 yıldır hizmet vermeye devam ediyor

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2017 09:08
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir’in ilki

YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER

İzmir’in en ünlü sinemalarından bir tanesiydi eski Yıldız Sineması. Bir önceki haberimizde Yıldız Sinemasının tarihini, siz değerli okuyucularımızla paylaşmıştık. 1980’li yılların sonlarında sinema sektörünün krizde olması ve alınan ağır vergilerden Yıldız Sineması da nasibini almıştı. Çareyi yeni bir sektöre geçmekte arayan Kazmirci ailesi, Tolga Kazmirci’nin de önerisiyle o güne kadar eşine benzerine nadir rastlanan bir işe giriştiler. O dönem halı saha Türkiye’de çok da görülen bir şey değildi. Sadece birkaç özel firmanın işçilerine özel eğlence imkânı sunmak istemesiyle ortaya çıkan bir kavramdı. Mekânın üçüncü kuşaktan sahibi Tolga Kazmirci, “O dönem eğlence vergileri çok yüksek meblağlara ulaşmıştı. Artık başa çıkmak pek de kolay olmuyordu. Durumu belediyeye bildirdiğimizde de yapabilecek hiçbir şeyleri olmadığını söylüyorlardı. Zaten babamla halı sahayı kurmadan öncede yeni bir sektör arayışlarına girmiştik. Yeni bir iş yapmak istiyorduk. Aslında sinemadan iyi para kazanıyorduk fakat eğlence vergisinden dolayı daha fazla sürdüremedik ve 1989 yılından sonra halı saha olarak hizmete başladık” diye konuştu.

“FİKRİ ORTAYA BEN ATTIM”

Halı saha fikrinin ilk olarak nerden çıktığı konusuna da açıklık getiren Tolga Kazmirci, “Babama ben söylemiştim. Baba dedim burayı top sahası yapalım, insanlar burada top oynasınlar dedim. Çünkü futbol sürekli gelişen bir değer. Gelip, geçici bir eğilim değil. İnsanlar mahalle arasında, orada burada yani imkân yarattıkları her yerde futbol oynuyorlardı. Herkes oynuyor ve herkes seviyordu veyahut oynayamazsa seyrediyordu. Aslında biraz derinlemesine incelemeye başladığımızda İstanbul Florya’da Dinarsu denen bir şirketin personeline oynamaları için böyle bir saha yaptıklarını işitmiştik. Fikir babası ben değilim ama ben hiçbir yerden görerek esinlenmedim. Hatta ilk aklıma geldiğinde ve bunu babamla paylaştığımda ‘şaka yapıyorsun’ herhalde demiş ve gitmişti. Sonraki süreçte de o iş kapanmıştı. Ben çok da ciddiye alınmamıştım ama babam İstanbul’a gidip Dinarsu’nun sahasını görünce, dikkatini çekmişti. İstanbul’dan döndükten bana sonra sen ne demiştin diye sordu. Onların gördüğü ilgiyi yani gecenin bir saatinde insanların top oynadığını görünce çok dikkatini çekmişti. Sonra işin içine biraz girdiğimizde zeminin falan ne olacağını hiç bilmiyorduk. Ortada hiçbir şey yoktu. Sonra İstanbul’a gittik, araştırdık. Fabrikanın müdürüyle konuştuk ve bize açıkça biz sahamızın zemininde bulunan halıyı üzerinde spor yapılsın diye üretmedik, onun için tavsiye edemem dedi. Biz de araştırmaya devam ettik ve üzerinde spor yapılması için halıyı Almanya’da ‘Balzam’ adında bir firmanın ithal olarak yaptığını gördük. Bize de o şekilde geldi ve çalışmalara başladık” diye konuştu. Halının geldikten sonraki süreci ise Tolga Kazmir şu şekilde anlattı: “Kumlu tip halı geldi. Biz de sinemanın koltuklarını falan indirdik, soyunma odalarını yaptık. Gerekli inşaatı yaptık. Birkaç ayımızı almıştı. 1988 senesinin Kasım ayı mıydı, 1989 yılının başı mıydı tam hatırlayamıyorum, o tarihlerde halı saha olarak hizmete başladık.”

“ÇOK ÜNLÜ İSİMLER BURADA TOP OYNADI”

Halı saha işine ilk başladıkları zaman talebin çok yüksek olduğunu söyleyen Tolga Kazmirci, günde en 17-18 saat futbol oynattıklarını söyledi. Tolga Kazmirci, “Burada yatıp, burada kalktığımızı bilirim. Tabi sonraları rakiplerimiz çoğaldı. Her yerde bir halı saha açıldı. Her halı saha açıldıkça da işler azalmaya başladı. Çok ünlü sporcular ve sanatçılar gelip top oynadı. Fuar açıldığında; o zaman buralar da gazinolar falan vardı. Fuardaki gazinolara gelen sanatçılar, programlarından sonra ekip arkadaşlarıyla buraya gelip maç yaptıkları oldu. Bunlar gazetelerde de yer aldı. Çeşitli futbol takımları da buraya gelip antrenmanlarını yaptıkları oldu. Örneğin Göztepe gelmişti. O dönem İzmir deplasmanına gelen birkaç ekip daha gelmişti. Ankaragücü, Gençlerbirliği gibi takımlar da geldi. Hele ki ilk senelerde epey takım geliyordu ama artık isim hatırlamak kolay olmuyor. Çok fazla futbolcunun geldiği olmuştu. Artı futbolu bırakmış birçok isim de gelmişti” dedi.

“HALA DEVAM EDİYORUZ”

Yıllardır bu sektörün içinde var olduklarını ve hala var olmaya devam ettiklerini de söyleyen Tolga Kazmirci, “Hala devam ediyoruz. Belki İzmir’in ilk halı sahasıyız ama artık tek değiliz. Hemen her yerde bir saha bulabilirsiniz. Bizim halı sahamız kapalı olduğu için kış mevsimlerinde daha çok tercih ediliyoruz. Havaların soğuk olduğu dönemlerde insanlar üstü kapalı bir halı saha bulması bazen pek de mümkün olmuyor. Bizim tek avantajımız o olduğunu düşünüyorum. Yaz mevsiminde ise işlerimiz çok iyi olmuyor. Şu anda sinemayı kapatıp halı saha açtığımız dönemlere geri döndük. Ne yapabiliriz diye yine düşünüyoruz çünkü burası imara kapalı. Bir şey yapamıyoruz” diyerek sahanın son durumunu ve içinde bulunduğu durumu özetledi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.