TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmirli öğrencilerden dev başarı

Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri yaptıkları çalışma ile mekanik el üretti. Amaçlarının Türkiye’de bu süreci daha da yaygınlaştırmak olduğunu ifade eden gençler, “İmkanı olmayan ama ihtiyacı olan insanlara mekanik elleri ulaştırmak istiyoruz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 23.07.2017 08:04
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmirli öğrencilerden dev başarı

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN/ÖZEL HABER

İzmir Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi Robotel Kulübü, vaka üzerinde ilk mekanik ellerini yapmayı başardı. Yaptıkları mekanik elin Türkiye’de lise düzeyinde ilk ve tek olduğunu söyleyen ekip üyeleri, ‘İlk vakamıza mekanik el ürettik. Ürettiğimiz elin ölçüleme, modelleme, baskılama ve toplama aşamalarında hiçbir sorun yaşamadık. İlk olmasına rağmen yüzde yüze yakın başarı elde ettik’ dedi.

Robotel Kulübü; Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi 10’uncu sınıf öğrencileri Barış Söylemez, Oğuz Akduran, Berk Dayanır ve hazırlık sınıfı öğrencisi Ada Ceylin İnci’den oluşuyor. 16 yaşındaki bu gençler, Robotel Türkiye sürecinin ilerleyen dönemlerinde eğitmen olan grupta yer alacak. Eğitmen grupta inanılmaz faydaları olacağına inanılan ekip, meslek liseleriyle görüşecekler ve onlara bu süreci anlatacaklar.

Süreçle ilgili olarak konuşan Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi 10. sınıf öğrencisi Barış Söylemez,konu hakkında hiçbir bilgilerinin olmadığını belirterek, “İnternette İnan Hoca’nın röportajını görüp, öğreninceye kadar konudan haberimiz yoktu. Sonrasında da bu işi yapabileceğimize karar verdik ve sürece başladık. Bu işe başladıktan sonra yaptığımız araştırmalar sonucunda Blender programıyla bu işi rahatlıkla yapabileceğimizi anladık. Bu programı öğrenmek için İstanbul’a gittik ve profesyonel bir şekilde öğrenmek üzere dersler aldık. İstanbul’da Hakan ve Serdar Beyler’in yardımıyla programlamayı detaylı bir şekilde öğrendik. Sonra da ilk vakamız olan Yusuf Tolga’da programlamadaki sıkıntılarımızı gördük. Bunun ardından Ankara’da nisan ayında gerçekleşen Robotel etkinliğine katıldık. Bu etkinlikte programlamayı daha detaylı öğrenmemizin yanında 3D baskıyı ve ölçülendirme konusunda da detaylı bilgi sahibi olduk” dedi.

İNSANLARA YARDIMCI OLMAK İSTİYORUZ

Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi 10. sınıf öğrencisi Oğuz Akduranisesürece başlama nedenlerinin insanlara yardımcı olmak ve 3D teknolojisinde neler yapabileceklerini görmek olduğunu dile getirerek, “Mühendislikle çok bağlantılı bir iş olduğu için öğrenmek istedik. Ayrıca bir insana yardım etmek kadar da bizleri mutlu edecek başka bir şey yoktu. Düşünsenize yaptığınız bir şeyle bir insana dokunabileceksiniz. En çok bu bizi harekete geçirdi. Bu süreçte maddi bir kaygıdan yola çıkmadık. Daha çok merak ettiğimiz bu süreçte işi öğrenip ortaya bir şeyler koyabilmek ve ortaya koyduklarımızla insanlara yardım edebilmek” şeklinde konuştu.

VAKAMIZLA ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Söylemez, Y.T.’nin bu alandaki ilk deneyimleri olduğuna dikkat çekerek, “Her şeyin ilkini oluşturuyordu. Mekanik elin ölçüsünde ve 3D baskılamada oldukça güzel sonuçlar aldık. Var olan elinden yola çıkarak aldığımız ölçüyle mekanik elin ölçülerini birebir tutturduk. Ancak vakamızın bilekten sonra mesafesi çok olmadığı için mekanik elin olup olmama sorunu vardı. Daha doğrusu mekanik elini rahat kullanıp kullanamayacağı sorunu. Vakamız da işte tam bu noktada gücü yetmediği için mekanik elini kullanma sorunu yaşadı. Ancak diğer hiçbir konuda herhangi bir sıkıntı yaşamadık. İlk vakamıza göre oldukça yüksek başarı elde ettik. Şimdi başka bir model üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yöntemin vakamız için nasıl olacağı sorusunun cevabını ise önümüzdeki günlerde alacağız. Mekanik elini işlevsel bir şekilde kullanana kadar vakamızla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Tüm bilgisayar, montajlama ve baskı kısmından sorumluyum. Robotel’den önce de konuya ilgim vardı. Ancak bu kadar çok boyutlu olduğunu bilmiyordum. Öğrenmek ve insanlara yardım etmek açısından sürece dahil oldum. Sıkıntı yaşadığım tek şey programın kullanımıydı. Ancak program kullanımını da Ankara’da detaylı öğrendik. Sonrasında da modelleme ve baskıya başladık. Sonuç olarak ise ilk vakamıza kusursuz bir mekanik el tasarladık. Ölçüyle ilgili bir sorun kesinlikle yaşamadık. Mekanik eli vakamız kullanamadı. Kolu güçsüz geldiği için mekanik elini işlevsel kullanamadı. Ancak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Robotel’in içinde olduğumuz için ellerinde olan vakaları bildiriyorlar. Biz de uygun isek vakayla ilgileniyoruz. Vaka seçme şansımız da var. Zaten bu süreçte kesinlikle maddi bir yön yok. İhtiyaç sahiplerine bu mekanik el temin ediliyor. Bunun içinde herkes elinden geleni yapıyor. Bundan sonra da sürecin içerisinde bulunmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

PROGRAMLAMA VE 3D MALİYETİ ARTTIRIYOR

Akduran, programlama, 3D yazıcı, montajı ve ölçülendirmesinin hepsinin hesapladığında ortaya ciddi bir ücret ortaya çıktığını belirterek, “Ancak sadece mekanik elde kullanılan plastik ve türevleri 30 TL, lastikleri, vidaları ve diğerleri de 20 TL diyebiliriz. Aslına bakarsak 50 TL’ye halledilebilir. Ancak işte burada program ve 3D baskılama aracının ücreti devreden çıkıyor. Burada bunları da sürecin içine kattığımızda çok ciddi bir ücret ortaya çıkar. Sadece 3D baskı aleti bin liradan başlayıp, 7 bin liraya kadar çıkıyor” dedi.

ÜLKEMİZDE ÇOĞU PROGRAM BİLİNMİYOR

Akduran, çalışırken Oto Desk Fusion 360 ve kısmi olarak da Blender programlarını kullandıklarına değinerek, “Alanda çok ciddi programlar var. Ancak bunlara sahip olmak da ücretli oluyor. Özellikle Oto Desk Fusion 360 öğrencilere ücretsiz temin ediliyor. Ancak diğerlerinde böyle bir durum yok. Zaten ülkemizde çok fazla ilgilenilmediği için de çoğu program bilinmiyor. Bu programlar da ciddi maliyetli olduğu için sahip olma konusunda şuan için bir girişimimiz yok. Zaten öğrenci olduğumuzdan dolayı paramız yok. Ülkemizde de belli programlar işte yavaş yavaş öğrenildi ve kullanılmaya başlandı. Önümüzdeki yıllarda bu alana ilginin daha da artacağına ve ciddi bir sektör olacağına inanıyorum” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE SÜRECİ YAYGINLAŞTIRMAK İSTİYORUZ

Türkiye’nin bu tür süreçlere oldukça geç kaldığını, Amerika’da ortaokul ve lise öğrencilerinin aktif olarak 3D printer ile ciddi çalışmalar yaptığına dikkat çeken Söylemez, “Çok küçük yaştaki öğrenciler bunun videosunu da internet üzerinden yayınlıyor. O derece yaygın bir kullanımı var. Bizim amacımız da Türkiye’de bu süreci daha da yaygınlaştırmak. İmkanı olmayan ama ihtiyacı olan insanlara mekanik elleri ulaştırmak istiyoruz. Türkiye’de bu harekete daha 2 yıl önce kulak verdi ve başladı. Aslında bakarsanız çok geç kaldık. Ancak Robotel Türkiye ile birlikte aradaki bu mesafeyi çok çabuk geçeceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.

Son olarak konu ile ilgili ortak açıklama yapan öğrenciler, sözlerini şöyle tamamladı: “İlerleyen zamanlarda tabi ki eğitici rolünde de destek verebiliriz. Zaten bu işi tam anlamıyla öğrendiğimizde başkalarını da eğitmek istiyoruz. Ancak öncelikle çok iyi öğrenmemiz yani işin erbabı olmamız gerekiyor. Şu an için yeteri kadar işe hakim değiliz. Ama çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Henüz kimse bizim bu işi bildiğimizi bilmediğinden dolayı şu an için eğitici olarak herhangi bir talep de görmedik. Zaman içinde adımız duyuldukça bunu öğrenmek isteyenlere elimizden gelen desteği yapacağız. Bu işin ülkemizde yayılmasını istiyoruz. Herhangi bir şekilde bir insanın hayatına dokunabilmek umuduyla bu yola çıktık. Dokunabilme umudu taşıyan herkese bildiklerimizi öğretme taraftarıyız.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.