TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadın seyisler geliyor

Erkek mesleği olarak görülen seyislikte kadınlara da istihdam kapısı açılması için başlatılan “Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor Projesi” kapsamında İzmir’deki kursiyerler ile at sahipleri bir araya geldi

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2017 07:49
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kadın seyisler geliyor

YUSUF ÇAĞIRTEKİN

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Türkiye’de artan seyis ihtiyacını karşılamak ve kırsalda yaşayan kadınlara istihdam sağlayabilmek için İzmir’de başlattığı “Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor Projesi” devam ediyor. Türkiye’de artan seyis ihtiyacını karşılamak ve kırsalda yaşayan kadınlara istihdam sağlayabilmek için İzmir’de hayata geçirilen “Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor Projesi”ne katılan kursiyerler, at yetiştiricileri ile İzmir Hipodromunda düzenlenen etkinlikte bir araya geldi. Yapılan organizasyonda kadın seyis adaylarının oldukça heyecanlı olduğu gözlendi.

“KADINLARIN EGEMEN OLDUĞU YAPI”

Etkinlikte konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Yüksek Komiserler Kurulu Üyesi Mustafa Özdemir, Türkiye’de 8 ilde Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor Projesi’nin başlatıldığını anımsattı. Bu iller arasında kursun ilk olarak İzmir’de başlatıldığını anlatan Özdemir, “Amacımız lisanslı kadın seyis yetiştirmek ve yarış sektöründe gelişmiş olan ülkelerde olduğu gibi kadınların ağırlıklı olduğu bir sektör oluşturmak. Erkek egemen bir yapıdan kadınların egemen olduğu bir yapıya dönüşmek. Atçı açısından ve at açısından ezberlerin bozulacağı inancını taşıyorum. Çünkü kadın eliyle yetişen ve sahada yarışan bir atın daha iyi koşacağına inanıyorum. Bu bir pozitif ayrımcılık değil, annelik içgüdüsü ve sevgisiyle atlarla daha iyi iletişim kuracağına inandığımız kadınların yetiştireceği atların stressiz ve sorunsuz olmalarının yarışlarla doğru orantılı olduğuna inanıyorum” şeklinde konuştu.

“ANNEMİN İZİNDEN GİDİYORUM”

TJK Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Beşerler ise buradan mezun olacak kursiyerlerin atlara çok iyi bakacağına inandığını aktararak, kursiyerlere başarılar diledi. İzmir Tarım İl Müdürü Vekili Musa Bakan da 18 kursiyerin yer aldığı kursların 7 haftadır devam ettiğini, eğitimler sonunda yapılacak sınav sonrası başarılı olanlara sertifika vereceklerini ifade etti. Bugün kursiyerlerle at sahiplerinin bir araya geldiklerini aktaran Bakan, bu sayede başarıyla mezun olacak kursiyerlerin iş imkanı da bulmalarını amaçladıklarını söyledi. Kursiyerlerden Merve Manav ise, “Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor Projesi benim için büyük bir anlam ifade ediyor. Eski jokeylerden Recep Manav’ın kızıyım. Annem de seyis. Buradan alacağım belgeyi annesine armağan edeceğim. Hayatım boyunca her zaman annemi örnek aldım ve almaya devam edeceğim. Annemin işini de devam ettirmek istiyorum. Bize bu konuda destek çıkan bütün herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

PROJENİN DETAYLARI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Jokey Kulübü ve İŞKUR ortaklığıyla Türkiye’de ilk kez kadın seyisler yetiştirmek amacıyla gerçekleştirilen projede başvuruların sonucunda 18 kadın eğitim programına 7 haftadır devam ediyor. 2 Ekim’de başlayan eğitimler, kadınların mesleki bilgilerine göre tam donanımlı olmalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Teorik ve pratik eğitimler 14 hafta sürecek. Eğitim sonunda kadın seyis adayları yazılı sınava tabi tutulacaklar. Adaylar yazılı sınavda başarılı olmaları durumunda seyislik lisansı alacaklar. Seyislik lisansı alan kadınlar, otellerdeki atçılık bölümleri başta olmak üzere birçok yerde istihdam edilebilecek donanımda olacak. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.