TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadın yaşamına olumlu gelişmeler sağlıyor

Soroptimistler, her yıl kendi ülkelerinde kadınlar ve genç kızlar yararına binlerce proje tasarlamaya devam ediyor

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2017 07:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kadın yaşamına olumlu gelişmeler sağlıyor

EMİNE YALÇIN-ÖZEL HABER

Tüm dünyada Uluslararası Soroptimist Örgütüne bağlı hizmet veren soroptimistler, kadının toplum içindeki statüsünü yükseltmek amacıyla çeşitli projeler üretirken, kadınların ihtiyaçları değiştikçe hayata geçirdikleri soroptimist projeleri de ülke ve toplumlara göre değişkenlik gösteriyor.

Bizde Alsancak Soroptimist Kulübü (Alsancak İş ve Meslek Kadınları Derneği) ile bir araya gelerek yaptıkları çalışmaları ve faaliyetleri hakkında konuştuk.

Tüm soroptimistler projelerinde yerel bir ihtiyaca hitap ederek, kadın ve kız çocuklarının yaşamına olumlu gelişmeler sağlayacak adımlar atıyor.

EN İYİYİ AMAÇLAYAN KIZ KARDEŞLER

Alsancak Soroptimist Kulübü (İş ve Meslek Kadınları Derneği) 2015-2017 Dönem Başkanı Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Emekli Öğretim Üyesi Doç.Dr. Sumru Tömek, soroptimist kelimesinin Latince bir kelime olduğunu belirterek, uluslararası bir kadın derneği olduklarını söyledi. Tömek, “Sorore: Kız kardeşler, Optima: En iyiyi düşünen, iyimser; kelimelerinin birleşimi olup, soroptimistler en iyiyi amaçlayan kız kardeşlerdir diyebiliriz. Ayrıca misyonumuz, küresel ağının üyeleri ve uluslararası ortaklıklar aracılığı ile genç kız ve kadınların yaşamlarını değiştirmek için fırsatlar yaratmak ve harekete geçmeyi telkin etmektir. Vizyonumuz ise uluslararası soroptimist, günümüzün iş ve meslek kadınları için canlı, dinamik bir kuruluştur. Bizler, kadın ve kız çocuklarının birlikte bireysel ve müşterek potansiyellerine ulaştığı, özlemlerini gerçekleştirdiği ve tüm dünyada güçlü, barışçıl topluluklar yaratma adına eşit söz hakkına sahip olduğu bir dünya için kararlıyız. Herkes için insan hakları, küresel barış ve uluslararası anlayış, kadının potansiyelinin gelişmesi, dürüst ve demokratik karar mekanizmaları, gönüllülük, değişim ve dostlukta bizim değerlerimiz arasındadır” dedi.

AYRICA İKKB ÜYESİYİZ

Soroptimist hareketinin 1921 yılında Amerika’da başladığını bugün 129 ülkede yaklaşık 90 bin üye ile faaliyetlerini sürdürdüğünün altını çizen Tömek, Alsancak Soroptimist Kulübü’nün ise 23 Ekim 1976 tarihinde Prof.Dr. Merih Eroğlu başkanlığında kurulduğunu bugün 22 üyesi olup Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’na (TSKF) bağlı olarak çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Tömek, “Ayrıca kulübümüz İzmir Kadın Kuruluşları Birliği’nin de (İKKB) üyesidir. Soroptimistlik faaliyeti, ülkemizde 1948 yılında İstanbul Kulübü’nün kuruluşu ve ardından 1952 yılında TSKF’nin kurulmasından sonra yurt genelinde birçok ilde kurularak bugün 39 soroptimist kulüp ve bine yakın üyeye kavuşmuştur” diye konuştu.

7 ÜNİVERSİTELİ KIZ ÖĞRENCİYE BURS VERİYORUZ

Tömek, kulüp tüzüğü çerçevesinde her ay bir dostluk toplantısı ay içinde de gelir getirici ocak başı toplantıları yaptıklarını dile getirerek, dostluk toplantısına katılımın mecburi olduğunu projeleri faaliyetleri üyelerle paylaşıp bilgi alışverişinde bulunduklarını söyledi. Tömek, “Kulüp başkanımızın duyuru ve katıldığı faaliyetlere ait bilgilendirmelerinin ardından her toplantımızda mutlaka davet ettiğimiz bir konuk konuşmacı ile bilgilerimizi tazeliyor ve yeni bilgiler ediniyoruz. Hepimiz gönüllü olarak bu işe baş koyduğumuz ve üye aidatlarımızla hizmetlerimizi sürdürdüğümüz için zaman zaman da gelir getirici etkinlikler yapıyoruz. Bu anlamda kulüp bütçemizle bu sene 7 tane üniversiteli kızımıza burs veriyoruz. Ağırlıklı olarak kız öğrencilere burs vererek kızlarımızı bizim gibi topluma faydalı işler yapmaları için teşvik ediyoruz. Aynı zamanda kızlarımıza karşı rol ve model oluyoruz” şeklinde konuştu.

TÖREN KITASINDA YERİMİZİ GURURLA ALIYORUZ

Soroptimistler için kutlaması gereken önemli günleri ve haftaları olup bu önemli günleri gerek kendi kulüpleri ile gerekse İzmir’deki diğer 4 kulüp üyeleri ile birlikte kutladıklarını anlatan Tömek, “Günün anlam ve önemine göre paneller, sempozyumlar ve çeşitli etkinlikler yapıyoruz. Ulusal bayramlarımızda valilik izniyle kutlama törenine katılıyor, tören kıtasında yerimizi gururla alıyoruz. Bu anlamda kutladığımız günler: 3 Ekim Dünya Soroptimistlik ve Dostluk Günü, 7 Ekim Dünya Hoşgörü günü, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü, 23 Ekim Kuruluş Yıl Dönümü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesi, 10 Aralık İnsan Hakları Günü-Dünya Soroptimistlik Günü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” ifadelerini kullandı.

BİLGİ ARTIRICI KONFERANSLAR YAPIYORUZ

Tömek, sözlerini şu şekilde devam etti: “Faaliyetlerimizi öncelikle Buca’da 1996 yılında kurucu üyelerimizden Ayla Selçuk’un önderliğinde - 1992 TSKF Başkanı, 1999-2001 SI/E Başkanı (Avrupa Soroptimist Kulüpleri Başkanı) - temeli atılan ve bugün Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren Buca Halk Eğitim Merkezi’nde sürdürmekteyiz. Burada eğitim gören Buca’da yaşayan kursiyerlere muntazam olarak çeşitli konularda bilgi ve görgü arttırıcı konferanslar, şehir gezileri, okuma yazma kursları düzenliyoruz.”

‘GENÇLİK VE ŞİDDET’ KONUSUNU MASAYA YATIRDIK

Alsancak Soroptimist Kulübü 2011-2013 Dönem Başkanı Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği Emekli Öğretim Üyesi Prof.Dr. Gürel Nişli ise 23 Ekim 2011 tarihinde kuruluş günlerinin kutlama programı çerçevesinde ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sempozyumunu’ gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Dokuz Eylül Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’ın katkılarıyla ve Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen konusunda uzman konuşmacılarla gerçekleştirdik. 2012 yılında da 25 Kasım tarihinde ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ etkinlikleri kapsamında, bu defa TSKF Projesi olarak İzmir’deki 5 Soroptimist Kulübü (Alsancak, Göztepe, İzmir, Karşıyaka ve Kordon) olarak ‘İkinci Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sempozyumunu’ ‘Doğurganlık Hakları’, 2013 yılında ‘Üçüncü Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sempozyumunu’ ‘Torba Yasa ve Kadın Hakları’, 2014 yılında ‘Dördüncü Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sempozyumunu’ ‘Çocuk İstismarı’ ve 2015 yılında ‘Beşinci Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sempozyumunu’ ‘Girişimcilik’ konu başlıkları ile gerçekleştirdik. Son olarak da 30 Kasım 2016 Tarihinde, Alsancak Soroptimist Kulübü’nün projesi olarak ‘Altıncı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sempozyumunu’ ‘Gençlik ve Şiddet’ konu başlığı ile masaya yatırdık” dedi.

ÖĞRENCİLERE VE VELİLERE YÖNELİK ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ

2011 yılından bu yana altı senedir sürdürdükleri bu projeler konusunda uzman birçok öğretim üyesinin, baro başkanlarının, avukatların, gazetecilerin, yazarların ve üniversite öğrencilerinin katkı koyduğuna vurgu yapan Nişli, “Genel olarak halka açık olan sempozyumlarımızı halk eğitim merkezlerindeki kursiyerlerinin yanı sıra geniş bir izleyici kitlesi ilgiyle izledi. Ayrıca Yamanlar mevkiinde bulunan pilot okullarımızda Cemal Gürsel İlköğretim Okulu, Kenan Evren Ortaokulu, Pet-Kim İlköğretim Okulu ve Menemen Mesleki ve Teknik Lisesi var. ‘Eğitime Katkı’, ‘Çevresel Terapi’ ve ‘Hayat Ağacı’ projelerimizle gerek öğrencilere gerekse veliler yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bu anlamda öğrencileri, velilerinden ve Milli Eğitim Müdürlüklerinden izinle ve Büyükşehir Belediyesinden temin ettiğimiz otobüslerle Ege Üniversitesi Müzeleri, Tabiat Tarihi, Kağıt Sanatları, Etnografya Müzeleri ve Botanik Bahçesi’ne daha sonra Karşıyaka’da Belediyesinin gerçekleştirdiği Bilim Müzesi, İletişim Müzesi, Fotoğraf Müzesi ve Milli Mücadele Parkı ile Latife Hanım Anı Evi ve Tay Park’a götürüyor, böylece bilgi ve görgülerinin artmasına yardımcı oluyoruz. Bu gezilerimizi her seferinde 100 çocukla olmak üzere toplamda 200 çocukla yapıyoruz” diye konuştu.

ÜLKEMİZİN TANITIMINA KATKI KOYUYORUZ

Nişli, sözlerine şu şekilde devam etti: “Yürüttüğümüz projeleri dönem sonunda raporlarını önce TSKF’ye, ardından SI/E’ye (Avrupa Soroptimist Kulüpleri Federasyonu) ileterek, ülkemizin tanıtımına katkı koyuyoruz. Bu çerçevede yürüttüğümüz projelerimiz geçtiğimiz yıllarda sağlık ve eğitim dalında SI/E’ye en iyi proje uygulama ödülüne aday gösterildi.”

‘BENDE VARIM’ DİYOR

Ülke genelinde var olan kadın sorunlarının sanki giderek daha da arttığını belirten Nişli, mevcut olan toplum yapısından farklı bir toplum yapısına gidildiğini savundu. Nişli, “Toplumda farkındalık arttıkça kadın direniyor. Kadın direndiği için zaten erkek tarafından şiddet görüyor. Kadın eğitildikçe bilgilendikçe karşı durmaya başlıyor. ‘Bende varım’ diyor. Bu farkındalık hem ev ortamında hem de iş ortamında ortaya çıkıyor” cümlelerin altını çizdi.

40 YIL İÇİNDE BİRÇOK PROJEYE İMZA ATTIK

Alsancak Soroptimist Kulübü 2005-2007 Dönem Başkanı TSKF Soroptimist Dünyası Dergisi’nin 2016-2018 Dönemi Editörü Mimar Emekli Bürokrat Nilgün Karaismailoğlu da Alsancak Soroptimist Kulübü’nün geçen 40 yıl içinde birçok projeye imza attıklarına dikkat çekerek, “Yukarıda bahsettiğimiz projelerimizde öğrencilere, velilere ve kursiyerlere yönelik düzenlediğimiz konferans, panel ve bilgilendirme toplantılarında özellikle Ege Üniversitesinin değerli akademisyenleri bizlere destek oluyor ve katkı koyuyorlar. Bu nedenle değerli hocalarımıza sonsuz teşekkürler. Bu arada gerek büyük şehir gerekse ilçe belediye başkanlarına destekleri için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

SANATSEVERLER İLGİYLE İZLEDİ

2016 yılında üyeleri Ayla Selçuk’un önderliğinde başlattıkları ‘Barış ve Çağdaşlık’ projesinin TSKF Projesi olarak hayata geçtiğini belirten Karaismailoğlu, “Bu projenin ilk uygulamasını ‘Atatürk 135 Yaşında Aramızda’ paneli ile Deniz Baykal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdik. Daha sonra proje kapsamında, halen Avrupa’da yaşayan, dünyaca ünlü piyanist Ufuk- Bahar Dördüncü kardeşleri davet ederek geliriyle 9 Eylül Üniversitesi Konservatuarında eğitim alan iki kız öğrenciye burs vermek üzere bir piyano resitali düzenledik. Sanatçıların ücret almadığı, AKM’de gerçekleşen konserimizi çok sayıda sanatsever ilgiyle izledi ve bilet paraları ile de burslara katkı koydu. Üyemiz sevgili Ayla Selçuk, uygulamaya koyduğu bu proje ile TSKF tarafından ‘SI/E Barış Ödülü’ne aday gösterildi. Bu da bizim için Alsancak Soroptimist Kulübü için büyük bir gurur kaynağı oldu” ifadelerini kullandı.

GEZİLER DÜZENLİYORUZ

Karaismailoğlu, derneğin bütçesinin üye aidatları ve gelir getirici etkinliklerden sağladıkları gelirlerden oluştuğunu ifade ederek, zaman zaman kulüp üyeleri ile geziler düzenlediklerini söyledi. Karaismailoğlu, “Sinema, tiyatro ve bale gibi sanatsal aktivitelere gidiyoruz. Gıda kermesi, ikinci el giysi kermesi yapıyoruz. Bu sayede hem burs verdiğimiz öğrencilerimize fon hem de kulüp üyelerimizin kaynaşmalarını sağlıyoruz. Tüzüğümüz gereği yeni üye olacaklar iki kulüp üyesinin önerisiyle aday üye olarak dostluk toplantılarına davet ediliyor. Aday üyenin kişisel gelişimi ve mesleki başarısına, iş hayatında ve çevresindeki saygıdeğerlik statüsüne, ayrıca kulüp içindeki üye meslek çeşitliliğinin zenginleştirilmesine dikkat ediliyor. En az 6 toplantı sonunda asil üyeliği yönetim kurulunca onaylanır ve kendisine törenle rozeti takılır” dedi.

GENÇ ÜYELERE İHTİYACIMIZ VAR

Alsancak Soroptimist Kulübü yetkilileri projeleri hakkında son olarak şunları söyledi:

Tömek: Kadınların ikinci planda kalmasına kesinlikle karşıyım. Kadınlar toplum içindeki yerini almalı, kadın derneklerine girerek gönüllü çalışmalara katılmaları, toplum eğitim merkezlerindeki el beceri kurslarına giderek meslek edinmeli, ürettiği şeyleri pazarlayarak aile bütçesine katkı koyarak ben de varım demeli diye düşünüyorum.

Karaismailoğlu: Derneğimiz geçtiğimiz yıl 40. kuruluş yılını kutladı. Bu anlamda genç üyelere ihtiyacımız var. Genç arkadaşlarımızın fikirlerine, projelerine önem veriyoruz ve onların desteğine ihtiyacımız var. Yaptığımız iş gönüllülük isteyen bir iş, bu nedenle bizimle ayni heyecanı duyacak, topluma hizmet etmekten zevk alacak, yaşadığı toplumun bir parçası olmak isteyen gençlerimizi aramıza bekliyoruz.

Nişli: Her iki üyemizin görüşlerine katılıyorum, meslek sahibi gençlerimizi aramızda görmekten, birlikte topluma hizmet etmekten mutlu olacağım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.