TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kan şekerinizi kontrol edebilirsiniz

Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, ömür boyu süren kronik bir hastalık olan diyabette kontrolün ömür boyu sürdürülmesinde bazı alışkanlıkların yaşam tarzı haline gelmesi gerektiğini belirtti

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2017 07:48
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kan şekerinizi kontrol edebilirsiniz

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, kan şekerini kontrol edebilmek için beslenme önerilerinde bulundu. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gündüz, sağlıklı kişilerde tüketilen gıdaların bir kısmı sindirildikten sonra şeker yani glikoz olarak kana geçtiğini ifade ederek, “Çeşitli dokular tarafından enerji kaynağı olarak kullanılıyor. Diyabetli kişilerde ise; kandaki glikozun (kan şekerinin) düzeyini dengeleyen insülin hormonunun eksikliği veya etkili bir şekilde çalışmaması nedeniyle kandaki şeker kullanılamıyor. Sonuçta kan şekeri yükseliyor. Ancak, diyabetli hastaların komplikasyonlardan uzak ve sağlıklı yaşamlarına devam etmesi için kan şekerini dengede tutmak çok önemli” diye konuştu.

BESLENME ÖNERİLERİ

Çisem Gündüz, diyabetlilerin beslenme tarzı haline gelerek kan şekeri kontrol etmelerine yardımcı olacak önerilerini şöyle sıraladı: “Mutlaka kahvaltı edin: Kan şekerini dengelemek için günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlamayın. Çünkü gece boyu aç kalan insan metabolizmasının sabah karbonhidrata ve glikoza ihtiyacı oluyor. Bu nedenle, sabah kahvaltısında haşlanmış yumurta ve peynir içeren zengin bir menü oldukça besleyici ve sağlıklı olacaktır. Bunun yanında, kahvaltıda domates, salatalık ve tam buğday ekmeği tüketmek de besleyici olduğu gibi aynı zamanda tokluk hissi de sağlamaya yardımcı olacaktır.

Ara öğünleri atlamayın: Gün içerisinde sağlıklı ara öğünler kan şekerini düzenlenmesinde son derece önem taşıyor. 1 porsiyon taze meyve + 1 bardak tarçınlı süt, kefir, 1 porsiyon taze meyve, 1 küçük kase yoğurt, 1 porsiyon taze meyve, 3 adet ceviz veya 10-15 adet çiğ badem, 1 dilim peynir, 2 grisini, 1 fincan bitki çayı veya tam tahıllı simit, 1 dilim beyaz peynir, 1 bardak ayran sağlıklı ara öğün alternatifleri olarak tüketilebilir.

Tercihiniz tam tahıllı ürünler olsun: Sağlıklı kişilerde olduğu gibi diyabetli kişilerin de beslenme düzeninde mutlaka karbonhidratların olması gerekiyor. Ekmek, pirinç, makarna, kuskus, erişte ve bazı meyvelerde bulunan karbonhidratlar günlük alınan kalorinin yaklaşık yarısını oluşturuyor. Ancak aynı zamanda glikoz dengesinin sağlanması için tüketeceğiniz karbonhidratları doğru seçmeniz önemli. İdeal olan sebze, meyve, tam tahıllı ürünler, baklagiller gibi sağlıklı karbonhidratları tüketmek olacaktır. Beyaz ekmek, makarna, pirinç ya da şekerli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun. Eğer insülin kullanıyorsanız, günlük tükettiğiniz karbonhidrat miktarını saymak, gerekirse tükettiğiniz ürünlerde yer değişikliğine gitmek ve buna uygun insülin dozlarını belirlemek için hekiminizden ve diyetisyeninizden bilgi alabilirsiniz. (İHA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.