TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Karara sahip çıkıyoruz”

Basmane’deki gökdelen projesinin durdurulmasına ilişkin konuşan Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, karara sahip çıktıklarını ve karara uyulması gerektiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2017 08:29
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Karara sahip çıkıyoruz”

E. ÇAĞLA GENİŞ

İzmir’de 19 yıldır çözülemeyen “Basmane çukuru” adıyla bilinen 20 bin 855 metrekarelik alanın 2013 yılında onaylanan imar planı dört yıl sonra İzmir 5. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Yüksel Çakmur’un ve arkadaşlarının açtığı dava sonucundan çıkan karar Folkart Yapı’nın ruhsat aşamasına gelen gökdelenler projesini durdurdu. Uzun zamandır kent gündeminde olan Kültürpark ve Basmane çukuru tartışmalarının taraflarından olan Kültürpark Platformu, gökdelen projesinin durdurulması ile ilgili Kültürpark-Basmane Kapısı önünde basın açıklaması düzenledi.

“KARARA SAHİP ÇIKIYORUZ”

Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’nce verilen inşaat ruhsatının mahkeme kararıyla geçerliliğini yitirdiğini belirterek, mahkeme kararına sahip çıktıklarını ve karara uyulması gerektiğini söyledi. Kocaer, “Sonuç olarak şimdi önünde durduğumuz bu parselde inşaat yapılması, mevcut imar durumu ile mümkün değildir. Çünkü 1/1.000 ölçekli uygulama imar planlarının mahkeme tarafından iptal edilmesi nedeniyle bu parsel için Konak Belediyesi’nden alınmış olan inşaat ruhsatı artık geçerliliğini kaybetmiş, yok hükmünde bir belge niteliği kazanmıştır. Mahkeme kararına sahip çıkıyoruz ve konunun Kültürpark’ta olduğu gibi her sürecinde takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz. Ve son olarak Kamuya ait olan bu alanın tekrar kamuya geçmesini istiyoruz” dedi.

ZAFER KAZANMIŞ KUMANDAN EDASIYLA…

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun alandaki pay oranlarını yüzde 30’a çıkardıkları şeklindeki açıklamalarını anımsatan Kocaer, alanın kamu yararı gözetilmeden ve eşitlik ilkesi göz ardı edilerek rant odaklı ve anti-demokratik bir anlayışla planlandığını savundu. Kocaer, “Belediye yönetimi tarafından yüzde 30’a çıkarılmasını, zafer kazanmış kumandan edasıyla dile getirip, bizlere ‘Daha ne istiyorsunuz?’ şeklinde hitap etmesi, sürecin başındaki rant odaklı anti-demokratik anlayışın halen devam ettiğini göstermektedir. Bölgenin fuar alanından sonra en büyük parseli olan bu alan, kamu yararı içermeyen ve eşitlik ilkesine aykırı biçimde planlanmış ve ihaleler ile farklı firmalara geçerek uzun yıllardır rantın nasıl paylaşılacağı konusunda çaba harcanmıştır” şeklinde konuştu.

BÜYÜKŞEHİR’E ‘KAMU YARARI’ ÖNERİSİ

Mahkeme kararını değerlendiren Kocaer, platform adına önerileri öyle sıraladı: “Karar göstermiştir ki geçmişten beri devam eden rantiyeci anlayışla devam edilmesi mümkün değildir. İzmir’in tarihsel sürecinde önemli yeri olan Basmane bölgesinde, kamuoyu içinde bu kadar hassas bir alanın tarihi, kültürel ve doğal varlıkların geleceğini tehlikeye atacak, kamu yararı taşımayan, çevresindeki doku ile bağdaşmayan devasa bir gökdelen projesi hükümsüz kalmış, bu süreçte yaptığımız itirazların mahkeme karşısında da doğruluğu ortaya çıkmıştır. Bu aşamadan sonra halkına ve kentine karşı sorumluluğu gereği ilgili belediye yetkililerinin bir an önce parsele ilişkin imar planının mahkeme kararı ile iptal edilmesini kamu yararı nezdinde fırsata çevirerek; koruma-kullanma dengesini gözeten, kamu yararını önceleyen, doğal ve tarihi sit statüsünde olan Kültürpark'ın doğası ve tarihi dokusu ile uyumlu, Basmane ve Kemeraltı bölgesinin dokusu ve yaşam biçimine uygun, bilimden ve adaletten yana, şehircilik ilke ve esaslarına uygun, demokratik katılımcı ve şeffaf bir anlayışla imar planı çalışmasına başlanmalıdır. Kamuya ait olan bu alanın nasıl kamudan alındıysa o şekilde tekrar kamuya geçmesini sağlamalıdır.”

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.