TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kardelenlerinin sevgisiyle hayata tutundu

Pankreas tümörü nedeniyle yemeklerden sonra kan şekeri düşüp bayılan 28 yıllık öğretmen Nurten Karakaya, öğrencilerini okutmak için adeta açlıkla mücadele etti. Hipoglisemi komasına girmemek için 2 ay yemek yemeden çalışan Karakaya, Kardelen Çiçekleri’nin sevgisiyle hayata tutundu

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2017 07:37
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kardelenlerinin sevgisiyle hayata tutundu

NİHAT AK

Denizli’deki Okul Yaptırma ve Yaşatma Derneği İlkokulu’nda Sınıf Öğretmenliği yapan Nurten Karakaya, 2.5 yıl önce Ramazan’da oruçluyken rahatsızlandı. Yemek yedikten sonra kan şekeri düşüp baygınlık geçiren Karakaya, bir süre rahatsızlığını umursamadı. İşine aşık olan Nurten Öğretmen, ayakta zor durmasına rağmen çok sevdiği öğrencilerini bir gün bile yalnız bırakmadı. Durumu ağırlaşmaya başlayınca doktora giden Karakaya, 4 yıldır okuttuğu kardelen çiçekleri için hiç aksatmadan okuluna devam etti.

ÖĞRENCİLERİ İÇİN AÇ KALDI

Ancak hastalığı iyice ilerleyen Karakaya’nın, öğle yemeklerinden sonra kan şekeri hastalığı nedeniyle geçirdiği baygınlıklar artmaya başlamıştı. Eğitim aşkıyla ayakta kalmayı başaran Karakaya, çocuklarından ayrılmamak için öğle yemeklerini yemeden aç kalarak görevini sürdürdü. Hipoglisemi komasına (kan şekeri düşüklüğü) girme pahasına aç kalarak derslere giren fedakar öğretmenin tek dileği bu yıl mezun olacak öğrencilerini karne gününe kadar okutmaktı.

ŞEKER KRİZLERİNE DAYANAMADI

Ancak artık şeker krizlerine dayanacak hali kalmamıştı. Bir sağlık kurumunda 72 saat aç kalarak yaptırdığı kan testinde tahlilinde pankreasın endokrin kökenli tümörü insülinoma hastalığına yakalandığı anlaşıldı. Tedavi edilmediği takdirde hayati riske eden insülinoma hastalığını araştırmaya başlayan Karakaya, İzmir’de görev yapan Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. Ünal Aydın’a ulaştı.

ÖĞRENCİLERDEN MORAL DOPİNGİ

Dr. Aydın tarafından yönlendirilen tanı merkezinde doğru nefes alarak çekilen MR sayesinde hastanın pankreasındaki tümörler saptandı. Ameliyat kararı verilen Karakaya’ya en büyük moral, 4 yıldır et ile tırnak gibi olan öğrencilerin geldi. ‘Öğretmenim seni çok seviyoruz, bir an iyileş’ şeklinde sesli mesaj gönderen öğrenciler, Nurten Öğretmene büyük mutluluk ve moral kaynağı oldular.

ÖZEL İZİNLE TABURCU OLDU

Öğrencileri ile sevgi bağını hiç koparmayan Nurten Öğretmen, Prof.Dr. Ünal ve ekibinin başarılı operasyonuyla tümürlerinden kurtuldu. Yoğun bakımdan normal servise alınan Nurten Öğretmen, yine kendini hiçe sayarak öğrencileri için doktorundan bir istekte bulundu. ‘Hocam izin verirseniz Denizli’ye gidip öğrencilerimin karnelerini vermek istiyorum’ diyen öğretmeni, Dr. Ünal kırmadı ve özel izinle taburcu olmasına müsaade etti.

Hayatını riske atan insülinoma hastalığını öğrencilerinin sevgisi ve başarılı ameliyat sayesinde yenmeyi başaran Karakaya, koşarak gittiği Karne Günü’nde öğrencileriyle adeta bir sevgi yumağı oluşturdu. Azraile çalım atan Karakaya, kendisine yaşam enerjisi veren öğrencilerine, karnelerini dağıttı.

HALSİZLİK ÇÖKÜYORDU

Hasta olduğu günlerden bahseden Nurten Öğretmen, “Yemeklerden sonra üzerime bir halsizlik çöküyordu. Artık yemek yemeye bile korkar oldum” diyerek, yaşadığı zorlukları anlattı. Dersteyken de rahatsızlandığını, beş dakika dinlendikten sonra derse kaldığı yerden devam ettiğini anlatan Nurten Öğretmen, “Dersteyken 5 dakika dinleniyordum sonra devam ediyordum. Dört yıldır okuttuğum çocuklarımı bırakmak istemedim” dedi. Öğrencilerinin kendisine büyük destek olduğunu belirten Nurten Öğretmen, “Bu yıl öğrencilerimi mezun edecektim. Karne gününden bir kaç gün önce ameliyata girdim. Öğrencilerim bana sınıftan, ‘Hocam seni çok seviyoruz’ diye bağırıp bana görüntülü mesaj attılar. Onlar bana büyük moral kaynağı oldu. Ünal hocamın girdiği ameliyat çok başarılı geçti. Operasyondan sonra karne vermek için hocamdan izin istedim. Hocam da bana izin verdi. Gittim çocuklarıma sımsıkı sarıldım. Beni çok özlediklerini söylediler. Karnelerini ellerimle dağıttım. Bu mutluluğun benim gözümde eşi benzeri yok. Onlarla karne gününde buluştuğum için çok mutluyum. Hastalığım boyunca onların desteği ve sevgisi bana büyük bir güç verdi.

YEMEKLERDEN SONRA HALSİZLİĞE DİKKAT

Nurten Öğretmen’in doktoru Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. Ünal Aydın, endokrin tümör grubuna giren insülinomanın yemek yedikten sonra paradoks bir şekilde kan şekerinde düşüklüğe neden olan bir hastalık olunduğunu belirterek, “Bu hastalıkta, yemeklerden sonra yaşanan halsizlik, bayılma, kendinden geçme, yorgunluk hastalığın habercisi olabilir” dedi. Dr. Aydın, Nurten Öğretmen’in öğrencilerinin sevgisiyle hayata bağlandığını, bunun da hastalığı yenmesinde önemli bir faktör olduğunu söyledi. Hastasının ‘öğretmenlik aşkının’ kendisini hayata bağladığını anlatan Aydın, “Sınıf öğretmenliği oldukça zor bir meslek sabahtan akşama kadar o çocukların enerjisine yetişebilmeniz gerekiyor. Hem zihinsel hem de fiziksel olarak dinç olabilmelisiniz. Hocamız 28 yıllık öğretmen. Fakat son 3-4 yıldır gerçekten çok zor koşullarda öğretmenliğini devam ettiriyordu. Çünkü yemeklerden sonra kan şekeri düşüklüğü yaşıyordu. Bunun da sebebi araştırıldığında insülinoma dediğimiz pankreasta iyi huylu ancak, hormon aktif olduğu için gerçekten hayatını zehir eden bir tümör türü bulunduğunu tespit ettik. İnsülinoma tanısı konduktan sonra bu hastalıktan kurtulmanın tek yolu tümörün yerini tespit etmek ve başarılı bir cerrahi ile çıkartmaktır. Ancak işin en zor tarafı bu tümörlerin yerini bulmaktır. MR’ın dinamik ve ince kesit olarak çekilmesi gerekiyor. Bunun için hastanın MR’ın içinde nefesini tutabilmesi ve en iyi pozu vermesi çok önemlidir. Çünkü bu tümörler milimetrik olabilir. Hastamıza filmi nasıl çekileceğini tarif ettik. Başarılı film çekiminin ardından başarılı bir ameliyatla tümörleri çıkarttık” dedi. Glukagonoma ve insülinomanın en önemli pankreas tümörleri arasında geldiğini anlatan Dr. Aydın, glukagonoma, insülinoma tümörleri özellikle pankreasta bulunabileceğini, iyi huylu olmakla birlikte tedavi edilmediği takdirde hasta için gerçekten hayati bir tehlike oluşturabileceğini ifade etti.

DUYGULANDIM...

Hastasının öğrencilerine karne hediyesinin vermek için izin istediğinde duygulandığını anlatan Dr. Ünal, “Ne zorluklar içerisinde okuttuğu öğrencilerine karnelerini kendi eliyle verdi. Tabi bir öğretmen için öğrencisine karnesini verebilmek onun aslına bakarsanız hayatının en büyük hediyesidir. Öğretmenimiz hem sağlığına kavuşup hem de karneleri vererek en büyük hediyesini almış oldu” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.