TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kaza riskini azaltın!

Türkiye Trafik Güvenliği Vakfı Koordinatörü Ergün Günan, sıcakların artması ile birlikte trafiğe çıkacak sürücülere uyarılarda bulundu. Günan, özellikle cep telefonlarının dikkatleri dağıttığını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2018 08:07
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kaza riskini azaltın!

ONURHAN ALPAGUT

Hava sıcaklıklarının artması ile birlikte sürücülerde dikkat dağınıklığı yaşanabiliyor. Bunun sonucunda trafik kazaları yaşanıyor. Trafik kazalarının yaşanmaması için sürücülere uyarılarda bulunan Ergün Günan, “Mutlaka emniyet kemeri takılmalı, hız kurallarına uyulmalı, trafik levhaları dikkate alınmalı” dedi. Sıcakların artması ile meydana gelebilecek olası trafik kazaları konusunda sürücüleri uyaran Türkiye Trafik Güvenliği Vakfı Koordinatörü Ergün Günan, “Trafik kazalarına sebebiyet veren en büyük etmen hızdır. Ayrıca uykusuzluk ve yorgunluk da ayrıca bir etkendir. Aşırı sıcaklarda mecbur kalınmadığı takdirde mutlaka suretle yola çıkılmaması gerekir. Yola çıkıldığı takdirde dahi lastiklerimizin hava sıcaklığına uygun bir basınçla şişirilmiş olduğuna dikkat edilmelidir. Şehir içerisinde hız sınırına uygun hatta mümkünse yüzde 10 düzeyinde alt kademede ile gidilmelidir” diye konuştu.

CEP TELEFONU DİKKAT DAĞITIYOR

Araç sürerken mutlak suretle telefon ile meşgul olunmaması gerektiğini söyleyen Günan, “Araç kullanırken mutlak suretle cep telefonu kullanımından uzak durmalıyız. Cep telefonu kullanımı kaza olma olasılığını 4 kat arttırmaktadır. Cep telefonu kullanımı esnasında araç sürmek sürücünün refleks yüzdesini yüzde 18 oranında azaltmaktadır. Direksiyonu tek elle kullanmak ise araç kontrolünü yüzde 25 oranında düşürmektedir. Araç kiti veya kulaklık kullanılsa dahi dikkat dağılması sebebiyle kazalar meydana gelmektedir” dedi.

EMNİYET KEMERİ HAYAT KURTARIYOR

Ölümlü kazaların azaltılması konusunda önemli bir diğer etkenin emniyet kemeri kullanımı olduğuna dikkat çeken Günan, “Emniyet kemeri kullanımı ölümleri yüzde 40-yüzde 65 oranında azalmaktadır. Emniyet kemeri kullanılmadığı takdirde sürücüler ve yolcular araçtan fırlayarak ya da ön çarparak hayatını yitirmektedir. 50km/saat hızda ani duruş 75 kilo ağırlığında insanın çarpma ağırlığı 30 misli artmaktadır” açıklamasında bulundu.

ARAÇ BAKIMINI MUTLAKA YAPTIRIN

Sürücülere yola çıkmadan önce mutlaka araçlarının bakımlarını yaptırması gerektiğini belirten Günan, “Kazalara sebep olan araç arızalarının önlenmesi için araç bakımlarının ve periyodik muayenelerinin zamanında yapılması gerekir. Araçların fren, balata, lastik, ön takım, elektrik sistemi, hidrolik sistemi, motor yağı, antifriz vb. konularındaki bakımları da yetkili servislerde mutlaka yapılmalıdır. Araçların fren bakımları son derece önemli bir husustur. Çünkü bayramlarda yolcu sayısı ve yükü artmaktadır. Aracıyla bütünleşmiş sürücüler bu değişimi algılayamayarak kaza yapabilmektedirler. Araçta taşınabilecek yolcu ve yük miktarı aracın belgesindeki değeri geçmemelidir. Gereğinden fazla yük aracın sürüş kararlılığını etkiler, fren mesafesini aşırı uzatır” dedi.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.