TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kentsel dönüşümde seferberlik

Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı’nda konuşan Bakan Mehmet Özhaseki, “Türkiye’de yenilenmesi gereken bağımsız birim sayısı 7,5 milyon civarında. Bunu değiştirebiliriz. 15 senelik hedef koyduk. Yılda 500 bin bina. Buna gücümüz yeter” dedi

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2017 08:20
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kentsel dönüşümde seferberlik

E. ÇAĞLA GENİŞ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İzmir’de Turkuaz Medya Grubu tarafından düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı’na katıldı. Balçova Kaya Termal Otel’deki kurultaya Bakan Özhaseki’nin yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ve çok sayıda davetli katıldı. Kurultayda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm alanında başlatacakları seferberlik hakkında bilgi vererek, “5 yıl içinde bütün dönüşüm işlerine bakıldığında 1 milyon 100 bin civarında iş başarmışız. Yeterli değil. Yanlış uygulamalardan kaynaklanan aşmamız gereken bazı problemler var. Kendimize yeni bir hedef koyduk. Türkiye’de yenilenmesi gereken bağımsız birim sayısı 7,5 milyon civarında. Bunu değiştirebiliriz. 15 senelik hedef koyduk. Yılda 500 bin bina. Buna gücümüz yeter. Bina ve alan bazlı dönüşümlere teşvik yapacağız. Alan bazlı dönüşümlerde belediye başkanlarını zorluyoruz; yerel ayağı olmadan bu iş olmaz” diye konuştu.

“LÜZUMSUZ POLEMİK YAPILIYOR”

Zamana damgasını vuran en önemli olgunun değişim olgusu olduğunu söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Sadece bir alanda değil birçok alanda değişim yaşanıyor. İnsanlar yeni bir tavır almak ve zamanı iyi okumak durumunda. İzmir avantajları çok fazla olan bir şehir. Ülkemizde şehircilikle ilgili üzüldüğüm bir şeyi söyleyeyim. Sadece İzmir için söylemiyorum. Yerel siyasetin biraz polemikler üzerinden gittiğini biliyorum. Bazen o kadar çok lüzumsuz polemik yapılıyor ki Ankara’dan izleyip üzülüyorum; buraya politika için gelmedim. Müthiş bir coğrafyadayız, ama insan eli ile ne yapmışsak çok iyi şeyler yapmışız. Allah en güzelini vermiş insan ise bunu kirletmek için seferberlik vermiş durumda” dedi.

“BİR FELAKET VAR”

Şehirlerin geleceğinin o şehirdeki yerel yöneticilerin vizyonlarıyla doğru orantılı olduğuna vurgu yapan Özhaseki, “Şehirler yaşayan canlı organizmalardır. Taş, toprak ve betondan ibaret değil ruhları var aynı insana benziyorlar; doğar, büyür ve gelişirler. Şehirlerin geleceği, o şehirdeki yerel yöneticiler ufuklarıyla doğru orantılıdır. Vizyonlu insanlar varsa şehirler gelişir, büyür ve içinde yaşayanlar bundan keyif alır. Ama vizyon ve hizmet anlayışı yoksa o şehriler çok büyümez gelişmez. Kimliksiz ve sağlıksız şehirlere sahibiz. Birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde olan yerler ülke topraklarının yüzde 66’sını kapsıyor. Nüfusun yüzde 71’i bu bölgelerde yaşıyor. Son 100 yıl içinde 56 şiddetli deprem oldu. Bunları bilerek hareket etmemiz gerekmiyor mu? İzmir’den örnek versem basın toplantıları yarın başlar. İzmir’den örnek vermeyeceğim. Uzmanlar yarın sabah ya da 15 sene içinde de 7’nin üzerinde bir şiddetli deprem olacak diyor. İstanbul’da olursa en az 600 bin riskli binadan bahsediliyor. İzmir için de diğer şehirle için de bir felaket var. Bunları bilerek hareket etmemiz gerekir” ifadelerini kullandı.

ÖZHASEKİ’DEN MİMAR SİNAN ÖRNEĞİ

Konuşmasının devamında Mimar Sinan örneği veren Özhaseki, şunları söyledi: “500 sene önce Mimar Sinan, Süleymaniye’yi yapmış. Bunu yaparken zemini öyle bir incelemiş ki denize yakın diye kuyular açtırmış suyu çektirmiş ve kurutmuş. Öyle bir temel yapmış ki gemi iskeleti gibi. Sarsıntılardan etkilenmiyor. Kolonları yaparken aralara kurşunlar dökerek biraz daha esnek olasını sağlamış. 500 sene önce yapmış bunu Mimar Sinan… Biz şimdi yapamıyoruz. Bizim önümüzü inşa edeceğimiz süreçte çok daha titiz ve sağlam adımlar atmalıyız. Bu yasayı çıkarmak kolay değil; birçok belediye başkanı çiçek dikmek, şarkıcı getirmekle meşgul ama kendi bölgelerini inceleyerek oradaki vatandaşlara karşı sorumluluk duygusuyla ilerini yapmıyorlarsa aldıklarını helal değildir. Ben de pozitif konuşmak, depremi ağzıma almamak isterdim ama bunun söylenmesi ve konuşulması lazım. Kaderimizi mi bekleyelim? O yüzden biran önce hazırlıklı olmamız ve önümüze bakmamız lazım.”

YILDA 500 BİN KONUT

Önümüzdeki süreçte kentsel dönüşüm alanında başlatacakları seferberlik hakkında bilgi veren Özhaseki, “5 yıl önce çıkan yasayla birtakım işler yapılmış. 5 yıl içinde bütün dönüşüm işlerine bakıldığında 1 milyon 100 bin civarında iş başarmışız. Yeterli değil. Yanlış uygulamalardan kaynaklanan aşmamız gereken bazı problemeler var. Kendimize yeni bir hedef koyduk. 20 milyon civarında yapı stokumuz var. 5 milyonu sağlam. Yüzde 50’si riskli. 15 senelik hedef koyduk. Yılda 500 bin konut yaparak bu hedefi gerçekleştireceğiz. Bina ve alan bazlı dönüşümlere teşvik yapacağız. Alan bazlı dönüşümlerde belediye başkanlarını zorluyoruz; yerel ayağı olmadan bu iş olmaz. Çünkü onlar kendi bölgelerini iyi biliyorlar. Bunu bina bazlı olarak da vereceğiz. Özel sektöre de vermek istiyoruz. Rezerv alan noktasında çalışmalarımız var. Yürütmeyi durdurma kararlarına yönelik alacağımız birçok tedbirler var. Meclis açıldığında getireceğiz kanunu. İnşallah oy birliği ile çıkacak bunlar. Herkesin belediyesi var deprem geldiğinde kimseyi ayırmıyor. 500 bin binadan bahsediyorum para nasıl olacak? Bakanlık olarak kentsel dönüşüm bütçesini artırmaktan başka çaremiz yok. 21 sosyal tesisimiz var hepsini satışa çıkardık, paranın hepsini kentsel dönüşüm hesabına yatırıyoruz. Ciddi bir meblağ yapıyor, dönüp bunu belediyelere can suyu olarak vermeye devam edeceğiz” dedi.

“FELAKETİ FIRSATA DÖNÜŞTÜREBİLİRİZ”

Karabağlar’daki kentsel dönüşüm çalışmalarına değinen Özhaseki, şu ifadeleri kullandı: “Temel attık hazırlıklar çok hızlı gidiyor. 6 ay sonra tüm kaba inşaatları bitmiş olur. İzmir için iyi bir örnek olur ve dalga dalga yayılır diye düşüyorum. Kapıda bir felaket var ve biz bunu fırsata dönüştürebiliriz. 500 bin bina yaptığımızda 75 milyar TL piyasaya para girecek. 250 sektör bundan faydalanacak. İstihdam şu an yüzde 7 civarında, inşaat sektöründeki çalışanlarla bu oran yüzde 10’ları aşacaktır. Milli sanayiyi de geliştirecektir. Bunu yapacak gücümüz var. Yurtiçinde ve yurtdışında çok güzel firmalarımız var. 102 ülkede iş yapıyoruz. Kendi firmalarımız bile işi yapacak kabiliyette. Türkiye’nin inşaat ile kalkınacağına inanlardan değilim. Ama daraldığımız dönemlerde iç piyasanın hareketli olabileceği dönelerde inşaat sektörünün can simidi olduğuna inanıyorum. Önümüzdeki 15-20 içerisinde iç piyasayı dinamik tutabilmek inşaat sektörünün elinde.”

350 BİN KONUT DÖNÜŞÜMÜ İHTİYACI

İzmir’deki kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, “İstanbul, Ankara ve İzmir gibi pek çok şehir gecekondulara teslim olmuş durumda. İzmir’in sorunlarını kendine dert edinen bir kişiyim. 25 yıldır kent sorunlarıyla boğuşuyorum. Hepimizin bu şehre karşı görevleri var. Kanun çıkınca ne katkı yaparız diye toplandık, konuyu görüştük. Hemen İzmir’in ilçeleri bazından kentsel dönüşüme ihtiyacı olan bölgeleri tespit ettik. 5 bin 903 hektar alanın kentsel dönüşüme ihtiyacı var. 10 yıllık plan yapsak yılda 35 bin konut yapmalıyız kanun çıktı ama biz hala olduğumuz yerde duruyoruz. Kentsel dönüşüm İzmir’de yaklaşık 1,5-2 milyon insanı ilgilendiren bir konu. Kentsel dönüşüm haritasını çıkardık. Biz bu çalışmalara kanun çıkmadan önce başladık. Kendimizi kentsel dönüşümde birinci derece sorumlu hissediyoruz. Kentsel dönüşüm alanında 2012’den bu yana hala tam anlamıyla başlamış bir çalışma yok. 350 bin konutun dönüşümüne ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

“BÜTÜNCÜL ELE ALINMALI”

Ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan kentsel dönüşüm ile ilgili etkinlikler düzenleyen ve görüşleriyle sürece katkı koyan herkese teşekkür eden İzmir Valisi Erol Ayyıldız, “Görüşleriyle bu sürece katkı koyan herkese teşekkür ediyorum. Kentler insanların ortak yaşamından doğan mekanlar olarak tanımlanmaktadır. Birçok kentimiz plansız yapılaşma nedeniyle yaşanmaz duruma gelmişlerdir. Ulaşım, trafik ve otopark gibi konularda önemli sorunlar yaşanmaktadır. Ülkemizin büyük bir bölümü aynı zamanda birinci derece deprem kuşağında yer almaktadır. Kentsel dönüşüm mekânsal bir planlamaya işaret etse de sosyal etkileri de olan bir süreçtir. Şehrin kendi yapısı ve estetiği öncelenmelidir. Konunun bilimsel yanı göz ardı edilmemelidir. İzmir ve çevresindeki diri fayların özelliği büyük deprem riski taşıdığını göstermektedir. Kentsel dönüşüm eski binaların yıkılması, yerine yeni bina yapılması şeklinde değil, bütüncül olarak ele alınmalıdır” dedi.

“İZMİR’DE AKTİF ROL ALACAĞIZ”

54 vilayette 181 noktada alanda kentsel dönüşüm faaliyeti yürüttüklerini kaydeden ve hükümetin son dönemde İzmir ile ilgili başlattığı dev projelerin yatırımcılar üzerinde moral oluşturduğunu söyleyen TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, “Son dönemde dört büyük firmanın İstanbul’dan İzmir’e geldiğini biliyoruz. İnşaat yatırımları İzmir’de olduğu gibi bütün illerde artarak devam etmektedir. İnşaat sektörü yılın ilk yarısında yüzde 6,4 olarak büyüdü ve toplam inşaat harcamaları 190 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu yıl konut satışlarında rekor kırılacağını düşünüyorum; yılın ilk 7 ayında 770 bin konut satıldı. 2003 yılında başlayan konut seferberliği ile beraber konutta geldiğimiz nokta 803 bin. Şehirlerdeki imar planlarını aşmayan bir model seçtik. Yaptığımız binaların 84’ü 6 kat ve aşağısı binalardır. Çeşme’de bin 100 konutluk projeyi yöresel ve yatay normları içeren bir şekilde inşa ettik. TOKİ’nin yaklaşımı asla gelir elde etme amacına dayanmayan çalışmalardır. Kentsel dönüşüm direk zenginleşme aracı değil dolaylı zenginleşme aracıdır. Kentsel dönüşüm süreci gelecek neslimizi ve ülkemizi koruyacak bir fedakarlık sürecidir. Biz son dönemdeki çalışmalarımızı Türkiye’nin deprem haritası ile çakıştırarak devam ettiriyoruz. İzmir ve Ege Bölgesi bu anlamda en önemli yerlerden birisi. Yeni dönemde İzmir’de kentsel dönüşüm anlamında aktif rol alacağız” diye konuştu.

“GÜÇLÜ VE KARARLI SİYASİ İRADE İLE…”

Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu ise, “6 önemli toplantı tasarlamıştık. Bunların ilkini 2006 yılının Nisan ayında İstanbul’da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan teşrifleriyle gerçekleştirdik. Sonuca ve amaca hizmete eden önemli bir toplantı oldu. Bundan sonra üç önemli toplantı daha yapacağız. Kayseri’de olacağız. Daha sonra Antalya ve Ankara’da bu toplantıları yapacağız. Güçlü ve kararlı bir siyasi idare ile kentsel dönüşümü Türkiye’nin gündemine taşımaya gayret ettik. Süreci hızlandıracak çözümleri kamuoyu ile paylaştık. Altyapı sorunları ve eylem planları üzerine görüşler sarf edildi. Kentsel dönüşümde özel sektörün fikirlerini dinledik. Ankara’nın da buna aynı derecede refleks göstermesiyle önemli gelişmeler oldu” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.