TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kırsal kalkınmaya “büyük dokunuş”

Hizmet alanı 30 ilçeye genişleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Torbalı, Menderes, Ödemiş, Tire, Bayındır, Beydağ, Kiraz ve Selçuk ilçelerine yönelik Küçük Menderes Havzası Sürdürülebilir Kalkınma ve Yaşam Stratejisi çalışmasını tamamladı

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2017 07:56
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kırsal kalkınmaya “büyük dokunuş”

Geçtiğimiz yıllarda “İzmir Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi” ve “Gediz-Bakırçay Havzası Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi”ni hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Küçük Menderes’teki 8 ilçeyi kapsayan havza bazlı kalkınma stratejisi çalışmalarını da tamamladı. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen tanıtım toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, günümüz dünyasında ülkelerle birlikte havzalar ve kentlerin de yarıştığını belirterek “Bu yarışta biz de varız. Hemşerilerimizi kalkındırmak ve refah içinde yaşamalarını sağlamak için kalkındırma stratejimizi belirledik ve hayata geçirmeye başladık” diye konuştu.

DAHA İŞİN BAŞINDAYIZ

Kentin üç önemli havzasına yönelik kalkınma stratejisi planlarının “ben yaptım oldu” mantığıyla değil, aklın ve bilimin rehberliğinde, katılımcı süreçlerin sonucunda hazırlandığına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kalkınma hedefine yönelik çalışmalarımızda sorunları teker teker çözmeye çalışıyoruz. Bıkmadan usanmadan bunu sürdürmek zorundayız. 1 -2 sene rehavete kapılırsak, bu model çökebilir. Hem biz, hem ilçe belediyeler, hem ziraat odaları, hem kooperatif üreticileri birlikte olmak ve hedefe kilitlenmek zorundayız. Bugün İzmir’in geldiği nokta tesadüf değil. Çalışarak, aklın ve bilimin rehberliğinde, sessiz ve sakin adımlarımızın ne işe yaradığını, harcadığımız her kuruşun ne etki yaratacağını izleyerek bu noktaya geldik. Daha işin başındayız. Şimdi 1’i 2, 2’yi 4 yapmaya başladık. Sonunda geometrik büyümeyi yakalayıp 4’ü 16 yapacağız. Bunun için karşılıklı güven lazım; onda da sorun yok. Daha yeni yatırımlar yapacağız. Soğuk hava paketleme yatırımlarıyla mevsimi uzatmaya ve pazarlama gücünü artırmaya yönelik çalışmalarımızla emeği maksimum faydaya dönüştürmeye kararlıyız.”

ZEYTİN FİDANI DAĞITTIK

Urla’da 200 dönüm arazi üzerinde kuracakları Yarımada merkez şantiyesinde ağaçların bir kısmını koruduklarını, şantiye koşullarında zarar görmesinden endişe edilen bir kısım zeytin ağacını da Bademli’deki Doğal Yaşam Köyü’ne aktardıklarını kaydeden Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bin yaşında da olsa, zeytin ağacı uygun yerlere taşındığında yeniden meyve vermeye başladığını dünya alem biliyor. Biz üreticimize 3 milyon 500 bin fidan dağıttık. Bunun 1 milyon 350 bini zeytin fidanı. Kentimizde zeytin popülasyonu artırmada en büyük destekçisi Büyükşehir Belediyesi’dir” diye konuştu. İzmir’deki yerli otomobil üretimi çabalarına da değinen Başkan Kocaoğlu, “Bu lokomotif yatırımın gelmesi, İzmir’in kalkınmasına çok önemli bir katkıda bulunacak” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Norveç’teki NATO tatbikatı sırasında yaşanan olayı şiddetle kınadığını da sözlerine ekledi.

700 KATILIMCI İLE ÇİZİLDİ

“Küçük Menderes Havzası Sürdürülebilir Kalkınma ve Yaşam Stratejisi” ile ilgili çalışma sürecini ve yapılması planlananları anlatan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Koray Velibeyoğlu ise özetlen şunları söyledi: “Bu çalışma İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliği ile katılımcı bir süreçle hazırlandı. Her ilçede ayrı ayrı toplantılar düzenledik ve yerel paydaşlarla buluştuk. Özellikle bölge halkının katılımı, çalışmayı daha nitelikli kıldı. Sonra 8 ilçenin temsilcileri ile bir araya gelerek ortak sorunları, ortak değerleri tespit ettik ve yol haritasını oluşturduk. Meslek odaları, sektör temsilcileri ve derneklerle toplantı yaptık. 700’ün üzerinde katılımcı ile bu çalışmayı ortaya çıkardık. Artık İzmir’in merkez dışındaki ilçeleri hakkında önemli bir bilgi birikimine sahibiz. Bu birikim elbet kentin faydası için kullanılacak bir yol bulacaktır.”

ÇOK YÖNLÜ GELİŞİM

“Küçük Menderes Havzası Sürdürülebilir Kalkınma ve Yaşam Stratejisi” kapsamında 5 stratejik ana tema, 15 stratejik gelişme ekseni ve 273 varlık odaklı kalkınma fikri oluşturuldu. Bu sayede bölgenin yalnızca kırsal özellikleriyle değil, çok yönlü olarak gelişmesi hedeflendi. n HABER MERKEZİ

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.