TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kış aylarında spor

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr. Onur Oral, kış aylarında spor aktivitelerinin nasıl yapılması gerektiğini anlattı. Uzm.Dr. Onur Oral, “Kışın sabah 10-11 gibi spor yapılabilir” dedi

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2017 07:56
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kış aylarında spor

ONURHAN ALPAGUT / ÖZEL HABER

Düzenli spor yapmak hem sağlıklı hem de kaliteli bir yaşam için son derece önem taşımakta. Fiziksel ve ruhsal sağlığın korunmasında uygun sporun seçimi çocuk ve gençler için ayrı bir önem teşkil etmekte. Bu bağlamda gazetemize özel bilgilendirmelerde bulunan Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr. Onur Oral, kış aylarında bireylerin nasıl spor yapması gerektiğini anlattı.

Fiziki aktivitenin birçok kişi tarafından yaz aylarında yapılan bir olgu olduğunu ancak bu tutumun tamamen yanlış bir tutum olduğunu dile getiren Oral, “Fizik aktivite denen olgu mevsimsel bir alışkanlık olmaktan ziyade, yaşamsal bir öğreti ve tarz haline getirilmelidir. Sağlıklı yaşayan, sağlıklı yaş alan, sağlıklı yaşlanan toplumlarda fizik aktivitenin, egzersizin çocuklu yaşlarda başladığını görürsünüz. Bunu uzun yıllar sürdürürler. Yaşam tarzı haline getirirler. Fiziksel aktivitenin, mevsimlere göre yapılış tarzı değişebilir. Mevsimsel etkiler, hepimize farklı fizik aktivite uygulamaları getirecektir. Nasıl mevsimlere göre beslenmemiz ve giyinişimiz değişiyorsa, fizik aktivitenin yapılışı ve süresi de mevsimlere göre değişiklik gösterebilir. Burada mühim olan nokta aktivitenin sabit olarak sürdürülmesidir” dedi.

SOĞUK HAVADA SPOR

Kış aylarında spor aktivenin nasıl yapılması gerektiğini anlatan Oral, “Soğuk havada spor, özellikle akciğerler ve kalp damar sisteminde, solunum ve dolaşım sorunları yaratabilir. Akciğerlerde bronşların daralması, kalp ve damar sisteminde daralma egzersiz fizyolojisi açısından sorun teşkil edebilir. Bu yüzden spor yapılan ortamdaki ısı çok fazla olmamak kaydı ile bir miktar olabilir. Fakat bu dediğim olay soğuk hava şartlarına adaptasyon sağlamış sporcular için geçerli değildir. Halk için spor farklıdır. Fizik aktivite yapan sıradan insanların soğuk hava şartlarına adapte olmaları çok kolay değildir. Bu bağlamda sıradan spor ile uğraşan bir insanın hava sıcaklığının bir miktar yükseldiği koşullarda spora yönelmesi gerekmektedir. Genelde sabah 10-11 civarlarında spor yapılabilir. Kışın spor yaparken, beslenme dengelenmelidir. Çünkü kış aylarında metabolizma daha hızlı çalışır. Yakılan kalori ve harcanan enerji yüksek olur. Bu sebeple nitelikli beslenilmelidir. Karbonhidrat, protein ve vitamin dengesi sağlanmalıdır. Kış aylarında vitamin alımı daha yüksek tutulmalıdır. Spor ile beraber kaybedilen enerji, kış aylarında ortaya çıkan salgın hastalıklara karşı kişinin direncinin daha yüksek olmasını gerektirecektir. Bunu da sağlayacak yegane yöntem meyve ve sebze tüketiminin artırılmasıdır. Koruma sistemi, vitamin takviyesi ile daha güçlenecektir” diye konuştu.

BOL SEBZE MEYVE TÜKETİN

Sporun, kış aylarında vitamin takviyesi ile birlikte yürütülmesi gerektiğine dikkat çeken Oral, “Akla ilk olarak ilaç gelmemelidir. Çünkü doğal vitaminler daha faydalıdır. Temel gıdalarla yapılan beslenme bizler için sağlıklı ve etkili seçim olacaktır. Kışın yapılan sporlarda, kişinin kendini rüzgardan, soğuktan ve yağmurdan koruması önemlidir. Terleme ile birlikte artan vücut ısısı, hastalık ve kas ağrısına davet çıkaracaktır. Spor sonrasında kişinin bir an önce evinde veya kapalı bir yerde dinlenmesi gerekmektedir. Giyimde kış aylarına uygun olarak seçilmelidir. Daha kalın ve hava koşullarına engel olacak şekilde belirlenmelidir. Vücut ısısının korunması önemlidir. Buna bağlı performansta artacaktır” diye konuştu.

ASLA BIRAKMAYIN

Kişilerin sonbahar ve kış aylarında sporu bıraktığını ancak bunun doğru bir tutum olmadığını ifade eden Oral, “Spor alışkanlığı asla bırakılmamalıdır. Bu sağlık adına yanlıştır. Spor, düzenli bir uygulama içerisinde ilerler ise kişiye metabolik açıdan katkı sağlayacaktır. Dönem dönem yapılan spor aktiviteleri, asla egzersizden sağlanan verimi artırmayacaktır. Metabolizma, düzenli yapılan spora karşı adaptasyon gerçekleştirir. Birçok hastalığın önüne geçer. Beslenme gibi egzersizde kişinin hayatında mutlaka olmalıdır. Her gün ve belli dozda yapılmalıdır. Aralıklar ile yapılan spordan fayda beklemek hayalcilik olacaktır” dedi.

ISINMAYI İHMAL ETMEYİN

Egzersiz öncesi mutlaka ısınma ve germe hareketlerinin yapılması gerektiğini dile getiren Oral, “Isınma süresi kışın biraz daha uzun tutulmalıdır. Isınmadan yapılan spor aktivite, tendonlar ve kaslar üzerinden ciddi bir hasar bırakır. Bu durumun ortaya çıkması da kişinin spordan soğumasına neden olur. Egzersiz, sağlık için yapılan bir işlemdir. Bunu yaparken sağlığı yitirmek ise çok çelişkili bir pozisyondur” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.