TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kültürpark renklendi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ‘8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’ nedeniyle 5 günlük program hazırladı. Zengin atölye etkinlikleri ve renkli tiyatro oyunlarıyla öne çıkan program11 Mart’a kadar devam edecek

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2018 07:36
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kültürpark renklendi

SULTAN GÜMÜŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü hem kadınların üretime yönlendirileceği hem de üreten kadınların destekleneceği iyi bir fırsat olarak görerek kutlama programında üretim atölyeleri ve sergilere ağırlık verdi. Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde 5 günlük etkinlik programı hazırlayan İzmir’in yerel yönetimi, Kültürpark 3 No’lu Hol’ü tamamen bu iş için ayırdı. Programın ilk günü emekçi kadınların büyük coşkusuyla gerçekleşti. Etkinlikte konuşma yapan ve kadınlara “Birlikte yürümeliyiz” diyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Sesinizi ne kadar yüksek ve güçlü çıkartırsanız kadın hakları mücadelesinden o derece kazançlı çıkarsınız” diye konuştu. Programda Türkiye birincisi olan Balçova zeybek grubu ve konser veren Canan Çal ile Gülşen Kutlu renkli görüntülerin sahnelenmesine sebep oldu.

11 Mart’a kadar Çeşme Üretici Kadın Kooperatifi’nin ebru, Karşıyaka Üretici Kadın Kooperatifi’nin seramik, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV)’in tasarım, Ödemiş Üretici Kadın Kooperatifi’nin ipek, Urla Üretici Kooperatifi’nin ev ayakkabısı, seramik ve file atölyeleri yapılacak. Aynı mekanda ayrıca İzmir Kadın Dünyası Derneği’nin “Kaybolmaya Yüz Tutmuş El İşleri” atölyesi ile İzmir Pedalperest Kadınlar’ın “Bisiklet Kullanmayı Öğreniyoruz”, Menderes Halk Eğitim Merkezi’nin “Cam Füzyon Sanatı”, Ömür Köroğlu’nun “Yaprak Sanatı” ve Tek Yürek Kadın Dayanışma Derneği’nin “Tokat Ağaç Baskı” atölyeleri gerçekleştirilecek.

“BİRLİKTE YÜRÜMELİYİZ”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Türkiye birincisi olan Balçova Zeybek Grubu oyunlarını sergiledi. Daha sonra ise Dünya Emekçi Kadınlar Gününe özel kısa bir tanıtım videosu izletildi. Sahneye davet edilen ve balıkçı teyze olarak tanıtılan Zübeyde Öngören emekçi bir kadın olarak duygu ve düşüncelerini paylaştı. Öngören, “İnşaatçılığa kadar her şeyi yaptım. 21 senedir balıkçıyım. Diyaliz hastalığından dolayı şu an bu işi yapamıyorum. Ama kadın isterse her işi, her şeyi yapar” dedi. Balıkçı Zübeyde teyzenin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu konuşmasına başladı. Emekçi İzmir kadınlarını selamlayan ve “Birlikte yürümeliyiz” çağrısı yapan Kocaoğlu, tüm kadınların kadınlar gününü kutlayarak, “Bu ülke kadını, erkeğiyle, çocuğu ve yaşlısıyla özgür olacaksa, hukuk devleti kurulacaksa, demokrasi gelecekse, adalet yeniden tesis edilecekse, üretmemiz ve çok çalışmamız gerekiyor. Her türlü hakkı isteyelim, ama bunu almamızın yolu üretmekten ve zenginleşmekten geçiyor. Olmayan şeyin dağıtımı olmaz. Ülke fakirleştikçe, o ülkede zenginler artar” dedi.

“EN AYDINLIK KENT”

İzmir’in Türkiye’nin en aydınlık kenti olduğunu belirten Kocaoğlu, kente yerleşen insanları kendisine benzetmesinin, kentlilik bilinci vermesinin, zengin-fakir, farklı bölgelerden gelen, farklı etnik kökenden kişilerin İzmir’de kendisini bulması ve dayanışmasının, ayrımcılık olmamasının en büyük nedenin İzmir’de kadınların sosyal yaşamın, üretimin içinde olması olduğunu söyledi. Kocaoğlu, “İzmir’de kadının bir yaşam biçimi var. Yaşam biçimine müdahale edilmesini istemiyor. Yani onurlu ve kişilikli. İzmir kadınlarımızın sayesinde kadın dostu kent oldu. Biz sadece onların dileklerini temennilerini yerine getirmek için çaba gösterdik. Biz başarmadık kadınlarımız başardı. Biz kentimizi kalkındırırken tüm hemşehrilerimize adil imkan sunmaya çalıştık. Kenti kalkındırırken doğruluktan adaletten ayrılmadık. Daha çok engelli yurttaşlarımıza, daha çok çocuklarımıza kadınlarımıza olanak sağlamaya çalıştık. Moda deyimiyle pozitif ayrımcılık yaptık” diye konuştu. Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlayan muasır medeniyet düzeyine ulaşmayı kadınlar sayesinde birlikte başaracaklarını belirten Başkan Kocaoğlu, “Toplumun geriye gitmesine, kadının eve hapsolmasına kadının doğuracağı çocuğun başkaları tarafından belirlenmesine İzmir’de çok büyük bir sesle ‘hayır’ diyeceğiz. Başta kadınlarımız olmak üzere insanlarımız özgür olacak. Daha aydınlık bir Türkiye’de terörün olmadığı, ekonomik refahın arttığı hakça paylaşım olduğu, insanların ürettiği ve onurlu yaşadığı bir Türkiye’de hep birlikte çalışıp mutlu olmak istiyoruz. Çocuklarımızı büyütmek istiyoruz. Aydınlık bir ülkede insan haklarını yüceltildiği bir ülkede yaşamak istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından stantların açılışı gerçekleştirildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.