TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Kocaoğlu kentten uzaklaştı”

Basmane Çukuru hakkında konuşan Kültürpark üyesi Halil İbrahim Alpaslan, Basmane’ye yapılacak dev gökdelenin şehrin yapısını bozacağına, trafiği felç edeceğine ve Aziz Kocaoğlu’nun kentten uzaklaştığına dikkati çekti

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2017 08:11
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Kocaoğlu kentten uzaklaştı”

SULTAN GÜMÜŞ - ÖZEL HABER

Kültürpark Platformu Üyesi ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, platform olarak karşı çıktıkları Basmane Çukuru’na yapılacak olan gökdelen projesi hakkındaki eleştirilerini gazetemize anlattı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Nisan 2016’da 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kuruluna sunulan Kültürpark Revizyon Projesi, koruma amaçlı imar planı olmadığı için kurul tarafından onaylanmadı. Ancak şimdi sıra Basmane Çukuru’nda. Yıllardır Basmane Gar ve Kültürpark ortasında duran çukura belediyenin de desteğiyle dev bir gökdelen yapılması bekleniyor.

KADİFEKALE’Yİ DAHİ AŞACAK

İzmir Mimarlar Odası Başkanı İbrahim Alpaslan, öncelikle Basmane Çukuru’nun tarihine yer vererek şunları söyledi: “Öncelikle arsanın tarihçesini düşünmek gerekiyor. Şu an Basmane Çukuru olarak anılan alan, 1990’larda Kültürpark’a dahil olmuştu. Daha sonra emsal verilerek burası özelleştirildi. Maalesef ki bu kararı geri alamayız artık yapıldı. Satılırken ve özelleştirilirken de belediyenin burada bir payı bırakılmış. Yüzde 12 civarında bir pay bu, geri kalanı da şirkete verilmiş. Bu süreçte firma birçok projeler yapıyor. Hatta opera merkezi yapmayı da düşünüyorlardı. Ancak ekonomik krizler, firmaların iflas etmesi durumunda herhangi bir yol alınamıyor. Yakın zamanda da burayı Sancak Holding alıyor. Yine belediyenin hakkı saklı kalması şartıyla. Ve holding buraya çok yüksek bir yapı yapmayı planlıyor.”

Alpaslan, çukura yapılacak dev gökdelenden de bahsederek yaratacağı tehlikeyi anlattı: “Holding alt yapısıyla bütün bir siluete olumsuz etki yaratacak bir proje gerçekleştirecek. Analiz ettik, değerlendirmeler yaptık. Birincisi Basmane’nin teknik alt yapısı, sosyal, kültürel donatı anlamında alt yapısı orada öyle bir bloğu kaldıracak bir alt yapı değil. Zaten trafik şu an felç durumda, daha da böyle büyük bir yoğunluğu oraya getirilerse içinden çıkılamaz bir hal alacak trafik. Bugün İstanbul’da ne yaşanıyorsa aynısını İzmir’de de göreceğiz. İkincisi orası kentin tarihi bir merkezi. Konak, Alsancak Basmane gibi yerlerde yapılaşırken çok dikkatli olmamız gerekiyor. Kadifekale’nin hemen yanı. Kadifekale elbette çok çekici bir bölge değil. Ama ne olursa olsun Agora orada, antik tiyatro orada. Oralarda yapılaşırken siluete, bu etkileşimlere dikkat etmek gerekiyor. Oraya yapılması planlanan gökdelenin Kadifekale’yi dahi aşacağı belirtiliyor” dedi.

YAKLAŞIM DOĞRU DEĞİL

Kültürpark’ın arka bahçe olarak kullanılmasına tepki gösteren Alpaslan, “Biz o arsayı hala Kültürpark’ın bir parçası olarak görüyoruz. Satın alan firmanın da birtakım açıklamaları var. Kültürpark’ı biz bahçemiz olarak kullanacağız, duvarları kaldıracağız gibi. Bu da çok doğru bir yaklaşım değil. Sonuçta Kültürpark böyle bir ticari girişimin aleti olmamalı ya da bunun ticari lansmanına böyle artı bir değer sağlanmamalı. Hem tarihsel hem de yeşil alan olarak baktığımızda Kültürpark bu şehrin en önemli değerlerinden bir tanesi. Bütün kentlilere ait bir alan. Yapılan açıklamalar bu yüzden çok tuhaf. Sanki Kültürpark bu gökdelenin arka bahçesi olarak kullanılacak gibi” diye konuştu.

Belediyenin de projeyi desteklediğini ve yanlarında yer almadığını söyleyen Alpaslan, “Belediye bunu bilinçli ya da bilinçsiz destekliyor bir şekilde. Nasıl destekliyor; Kültürpark’a yeni inşaatlar yapmak istiyor, kongre merkezi yapmak istiyor. Bu kongre merkezini biz birazda olsa Kültürpark’ın etrafındaki yapılaşmayla ilişkili görüyoruz. İşte etrafta büyük, görkemli yapılar olacak, Kültürpark’ta onları destekleyecek gibisinden. Bunlar Kültürpark’ın doğasına, yapısına hiç de uygun olmayan şeyler” ifadelerine yer verdi.

BİZİ İSTANBULLAŞTIRIYORLAR

“Bizi İstanbullaştırıyorlar” diyen Alpaslan, şunlara yer verdi: “İstanbul’daki birçok sıkıntıyı buraya aktarıyorlar. Biz oranın tekrar Kültürpark’a dahil olmasını istedik. Bunu öne sürdük. Bu olamasa bile böyle bir gökdelene başta belediyenin karşı çıkması gerekiyor. Aziz Kocaoğlu’nun söylemlerine açıkçası üzülüyoruz. Belediyenin böyle bir mücadelede yanımızda olmasını bekleriz. Şunu anlamakta büyük bir zorluk çekiyorum. Böyle bir yapının getireceği sorunlar aşağı yukarı herkes tarafından kabul ediliyor. Belediye çalışanları da eminim ki uygun görmüyor. Ancak bu proje kabul ediliyor. Aziz Bey tamamen kentten kopmuş durumda. İstanbullaşmak istemeyen birçok belediye var ve bu konuda çalışmalar yürütülüyor. Örnek Muğla ve Eskişehir belediyeleri. Çok temkinli davranan belediyeler var ama biz ısrarla o şekilde olmaya çalışıyoruz. Kentin yüksek yapılarla donatılmasını çok güzel bir şeymiş gibi görüyoruz. Türkiye’nin önünde İstanbul gibi net bir örnek var. Karşı koymaya çalışıp sesimizi çıkarmazsak biz de oraya benzeyeceğiz. Ve ne yazık ki İzmir o yola girmiş durumda. Kentin her tarafında planlı plansız yapılar ortaya çıkmaya başladı.”

Kültürpark Platformu olarak çalışmalarına da değinen Alpaslan, “Meslek örgütleriyle birlikte çalışmalar yapıyoruz, raporlar hazırlıyoruz, onları kamuoyuna sunuyoruz. Bilimsel çalışmalarla belediyeyi uyarmaya çalışıyoruz. Diğer taraftan hukuki mücadelemizi de veriyoruz. İnşaatın henüz hukuki sorunları çözülmüş değil. Onlara karşı eylemler yapmaya çalışıyoruz. Bir ÇED raporu sundular. ÇED raporunda asılsız bilgiler vardı. İmar planlarına aykırılıkları var. Bunları takip ederek gerekirse yargı yoluna başvuruyoruz” ifadelerini kullandı.

KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Alpaslan “Durmayacağız” diyerek, “Kültürpark’ı betona, işgaliyelere teslim eden, doğal, tarihi ve kültürel yapısına zarar veren tüm uygulamalara karşı korumaya devam edeceğiz. Mücadelemiz Kültürpark’a ve tarihi kent merkezimize sosyal, kültürel, doğal ve tarihi bir yıkıma yol açacak Basmane Çukuru olarak bilinen alanda yapılması planlanan 270 metre yüksekliğindeki kompleks bir yapıyı önlemek adına devam edecek. Kültürpark’ın sermayenin arka bahçesi olmasına izin vermeyeceğiz. Gücümüzü iktidar ya da yerel yönetimden değil; mimarlığın, şehir planlamasının insana ve doğaya ve kültüre saygı anlayışı ile akıl, bilim ve yasalardan alıyoruz. Yaşamın olduğu her alanda hak, hukuk, adalet demeye, sesimizi daha fazla duyurmaya devam edeceğiz” cümleleriyle açıklamasını tamamladı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.