TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kocaoğlu: İzmir’e para verilmesin

Merkezi hükümet tarafından İzmir’e yapılan yatırımlardan bahseden AK Parti grubuna yanıt veren Başkan Aziz Kocaoğlu, “Sayın başbakana söyleyin İzmir için kanun çıkarın. İzmir’e para verilmesin” çıkışında bulundu

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2018 07:44
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kocaoğlu: İzmir’e para verilmesin

E. ÇAĞLA GENİŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi Mayıs Ayı Toplantısı’nın üçüncü birleşimi Başkan Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleştirildi. Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2017 mali yılı kesin hesabı ile taşınır mal kesin hesapları görüşüldü. Raporlar AK Parti’nin reddine rağmen oy çokluğuyla kabul edildi. Ayrıca İZSU’nun 2017 Faaliyet Raporu ve kesin hesabı da AK Parti’nin ret oylarına karşılık oy çokluğuyla kabul edildi. Zaman zaman gergin anların yaşandığı beş saatlik toplantıda raporları eleştiren AK Parti Grup Sözcüsü Hakkı Durmaz, merkezi hükümet tarafından İzmir’e yapılan yatırımlardan bahsederek, “Merkezi hükümet size kepçeyle sunuyor ama siz İzmir halkına bunu kaşıkla sunuyorsunuz” dedi. Bunun üzerine Başkan Kocaoğlu, “Vermeyin kardeşim. Sayın başbakana söyleyin İzmir için kanun çıkarın. Partimizin grubumuzdaki milletvekillerine söyleyeceğim. Mecliste teklif etsinler. İzmir’e verilen para verilmesin” şeklinde yanıt verdi. Gördes Barajı’nda yaşanan sorunun hala giderilemediğine de değinen Başkan Kocaoğlu, bunun üstünün kapatıldığını söyleyerek, “Biz hala Gördes’ten su alamıyoruz. Ama yetkililer, İzmir’in su problemini çözdüklerini söylüyor” dedi.

ROMAN GİBİ DİNLEDİK

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Sözcüsü Bülent Çetinkaya konuşmasında rakamlar üzerinden örnekler verirken belediye çalışmalarından övgüyle bahsetti. Çetinkaya, “Rakamlardan anlaşıldığı gibi bütçenin gerçekleşme oranı yüzde 97’dir. Bu ne kadar gerçekçi bir bütçe yapıldığını göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Bütçenin verimli kullanılamadığını savunan AK Parti Grup Başkan Vekili Ali Kökoğuz, “Konuşmaları klasik bir roman gibi dinledik. Geçen yılla birebir aynısı. Rakamları değişik sadece. Bu kadar mı her şey aynı? Araya bir hizmet sokulamaz mı? Gerçek bu değil” diye konuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Kökoğuz’un sözünü keserek, “Gerçeği de siz söyleyeceksiniz, buyurun” dedi. Konuşmasına devam eden Kökoğuz, “Yapılan hizmetlere bakalım. Gemi alımı, süt kuzusu vs. Geçen yıl da aynıydı bu sene de aynı” açıklamasında bulundu. Başkan Kocaoğlu bu kez esprili bir şekilde, “Onlar Çiftlik Bank’a gitti, Paraguay’da” dedi. Kökoğuz da, “Uruguay’dan Paraguay’a mı geçti? Biz Uruguay diye biliyorduk” cevabını verdi. Kocaoğlu, “Tamam ben yanlış biliyormuşum” dedi.

KÖKOĞUZ’DAN TITANIC ÖRNEĞİ

Otopark yapımı için toplanan paralar hakkında konuşan Kökoğuz, “Dürüst başkanımızın sözleri var. Bunun lamı cimi yok. Söz verdiğinizi yapamıyorsunuz. Borcumuz yok diyorsunuz. Kredibiletimiz sağlam diyorsunuz. Bu durağanlık niye? Titanic gemisi de sağlamdı ama İngiltere’den sefere çıktığında battı. Kaptan 20 tane kemancıyı güverteye çıkardı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde de durum bu. Keman çalıyorsunuz. Otopark sözünüz var. Bölgesel otoparklar 16 taneydi. Yaptığınız 4… Bu paraları topluyorsunuz dediğimde, ‘mahkemeye gidin’ dediniz” açıklamasında bulundu. Kocaoğlu bunun üzerine Kökoğuz’a, “Mahkemeye git” dedi. Kökoğuz, “Gitmiyorum. Vatandaşın mahkemesi burasıdır. Vatandaştan aldığınız otopark paralarında yüzde 110 artış var. Milyonlarca para toplamayı düşünüyorsunuz. Bu bir yanlıştır. Vatandaştan aldığınız borç parayı iade ediniz” diye konuştu.

“HÜKÜMET KEPÇEYLE SUNUYOR”

AK Parti Grup Sözcüsü Hakkı Durmaz ise rakamları örnek göstererek, “Merkezi hükümet size kepçeyle sunuyor ama siz İzmir halkına bunu kaşıkla sunuyorsunuz. İzmirli bunun daha fazlasını hak ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesi bunu kaldıracak güçte. Bu niçin yapılmıyor? İzmir’in acelesi var. Bütçe rakamları ortada. Alınan kredi notlarını biz de alkışlıyoruz, diyeceğimiz yok. Merkezi hükümetin bütçesine sırtınızı dayamışsınız” dedi. Araya giren Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi: “Vermeyin kardeşim. Sayın başbakana söyleyin İzmir için kanun çıkarın. Ne İzmir’de yaşayan insanlara ne İzmir Büyükşehir Belediyesine.”

“İZMİR’E VERİLEN PARA VERİLMESİN”

CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise, “Kaç yıldır bu mecliste konuşulan şey aynı. Merkezi hükümet yatırım yaptı, yapmadı. Merkezi hükümetin ekstra yatırımları ayrıdır belediyelerin aldığı pay ayrıdır” dedi. Kocaoğlu yine araya girdi ve “Partimizin gruptaki milletvekillerine söyleyeceğim. Mecliste teklif etsinler. İzmir’e verilen para verilmesin” diye konuştu. AK Partili Kökoğuz bunun üzerine, “Ondan sonra ağlıyorsunuz” dedi. Kocaoğlu, “Merkezi hükümetin geçen sene İzmir’den aldığı vergi 64 milyar TL. İzmir’e verdiği valinin parasından yatırımlara kadar hepsi 13 milyar. Sadaka mı veriyor İzmir’e? 10 ay kaldı. Bu tarz tarz değil. Biz burada İzmir’in hep beraber İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne düşen görevlerini, hizmetlerini, onun da meclise düşen bölümünü gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Biz burada düşman kardeş değiliz. Aynı hedef doğrultusunda çalışıyoruz. Ne sen ne ben?” dedi.

“PARAYI ÇİFTLİK BANK’A YATIRMADIK”

Eleştirilere toplu yanıt veren Başkan Kocaoğlu, “Bir belediye başkanı, ‘Metro yapmak belediyenin işi değildir. Ben metro yapmayacağım’ dedi, Ulaştırma Bakanlığı yaptı. 4 milyona yakın para harcandı. Bizimle kıyaslanabilecek tek il. Oradaki metronun kaç mislinden fazlasını biz kendi kaynaklarımızla raylı sitsem yaptık. Ulaşımın en ucuz olduğu kentiz. İnşaatlardan alınan otopark bedelini merkezi hükümetin hazırladığı düzenlemeye göre alıyoruz. Belli yerlerde yüzde 50’den fazla alamaz diyor. Dönüşüm var. Biz o parayı Çiftlik Bank’a yatırmadık. Şurada elektrik fabrikası var. Gözümüzün önünde akıyor gidiyor. Almaya razıyım. 1 milyona almak yetmiyor. Orada en az 30-40 milyon para harcamak lazım. Ben kimseye borcum yok demedim. Şu anda Narlıdere Metrosu’nun yaklaşık 200 milyon euro kredisini aldım. İhale süreci devam ediyor. Buca Metrosu şu anda Kalkınma Bakanlığında bekliyor. Onaylayacak. Alt yapılar genel müdürlü onayladı, gerisi prosedür. Onun da kredi görüşmelerini yaptım. Minimum 500 milyon Euro. Onun da inşaatına gelir gelmez çıkacağım” açıklamasında bulundu.

“ALT YAPI SİHİRLİ DEĞNEKLE OLMAZ”

Oturumda ayrıca İZSU’nun 2017 Faaliyet Raporu ve kesin hesabı da görüşüldü. İZSU çalışmaları hakkında bilgi veren CHP’li Çetinkaya, “İZSU Genel Müdürlüğü yeni içme suyu için baraj yapımı çalışmalarına devam etmiştir” dedi. Çetinkaya yaptığı uzun konuşmada İZSU’nun çalışmalarının Türkiye’ye örnek olduğunu ifade etti. AK Parti Grubu ise İZSU çalışmalarını eleştirdi ve rapora ret oyu verdi.Bunun üzerine konuşan Başkan Kocaoğlu ise, “19 tane ilçe devraldık. Bu 19 ilçede zaten bazı belediye başkanlarımızın alt yapı çalışmalarını yaptığımızda ‘toz oluyoruz’ demesinden ne iş yaptığımızı sanırım anlıyorsunuz. Alt yapı zahmetli bir iştir. Sihirli değnekle olmaz. ÇED raporu verdiğinde iş bitmiyor. Yeni başlıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi işlerini inatla ve inançla takip ediyor. Türkiye’de ve dünyada her vilayetle çevre yatırımları konusunda, yağmur suyu arıtma, atık suların ayrıştırılması konusunda yarışacak duruma geleceğiz. Bunu söylemeyi sevmiyorum. Ama söyleyeyim. İzmir Büyükşehir Belediyesi kişi başına 69 ton, İstanbul 28, Ankara 4 buçuk ton arıtıyor. Bu aylık. Bu nedir? Bu anlayana bir faciadır” dedi.

“GÖRDES’TE SU ALAMIYORUZ”

Büyükşehir’in ilçelerde yaptığı altyapı çalışmalarına AK Partili belediye başkanlarından gelen eleştirilere değinen Başkan Kocaoğlu, “46 milyona Torbalı şebekesini yeniliyoruz toz kalkıyormuş, yapmayalım mı? Bunları yapmak zorundayız. Bergama Göçbeyli’de bir problem var. Proje evlerin içinden geçiyor. Tadilatını yapıyoruz. Gördes Barajı ciddi bir problemdir. Gördes Barajı’nın açık şekilde probleminin ortaya konulması gerekiyor. Bu benim işim değil. Biz 2010 itibariyle parasını ödüyoruz. Ödediğimiz miktar ciddi bir seviyeyi buldu. Baraj 69 milyon metreküp dolduğu zaman teknik bir nedenden dolayı su boşaltılıyor. Bu benim yaptığım işte de olur. Ama bunun açık yüreklilikle halledilmesi lazım. Bürokrasi tarafından üstü örtülmeye çalışılıyor. Cumhurbaşkanı, başbakan, bakan İzmir’in su problemini çözdük diyorlar. Ben de o suyu alacağım diye parasını ödüyorum. Problem yok, devlete ödüyoruz. Ama problem devam ediyor ve biz Gördes’ten su alamıyoruz. 110 kilometrelik bir hatla Belkahve’ye geliyor. 35 kilometreye kadar yapıldı sonrası yapıldı ama teslim edilemiyor. Problem var. Teknik hatalar var. Bunun da bir an evvel giderilmesi gerekiyor?” diye konuştu.

“KÖRFEZ BENİM PROJEM”

Büyük Körfez Projesi’nden vazgeçmediğini vurgulayan Kocaoğlu, “Körfez benim projem, İzmir limanı benim projem, İzmir’in kalkınması, yerelde kalkınma benim projem. Bu projeyi başbakanımıza götürüp veren, sonra takip eden İZSU’da çalışan 5 arkadaşımızla beraber biziz. Biz ne dediysek kabul ettiler. Ben bu projeden vazgeçemem. Bu projeyi neden ötelemek zorunda olduğumu da anlatayım. Bir firma hem körfez tüp geçişin hem bizim ihalemizi aldı. Bu projeyi büyükşehir belediyesi yaparsa körfez suyunda yüzde 40 sirkülasyon artıyor. Su temizleniyor. Bunu firma söylüyor. Tüp geçit yapılırsa bu bizim yaptığımız yatırımın sirkülasyona katkısı yüzde 40’tan yüzde 10’a düşüyor. Eğer bu tüp geçit yapılacaksa artı 18 milyon metreküp malzemenin taranması gerekiyor. Biz de tüp geçide karşı olmadığımızı, hükümetimizin yapacağı yatırımı İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak desteklediğimizi sürekli beyan ediyoruz. Biz vazgeçmedik. Şu anda kanalı yapmak üzere proje ihalesine çıktık. Senede 4 milyon metreküp malzemeyi taşıyabilecek makine sistemi kuruyoruz. Proje çıktıktan sonra çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kanalın ihalesine çıkmayacağız. Göreceğiz tüp geçit yapılacak. Projenin öngördüğü derinleştirme yapılacak ondan sonra ihaleye çıkacağız. Bir şeyden vazgeçtiğimiz falan yoktur” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.